Antonescu: Băsescu a fost pentru unii un partener foarte comod în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Traian Băsescu
Crin Antonescu şi Traian Băsescu

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri seara, că nu a fost niciodată antioccidental, susţinând că Traian Băsescu a fost pentru unii "un partener foarte comod în UE".

"În ciuda campaniei isterice care s-a dezlănţuit la adresa mea anume (...) o campanie dementă cum că eu sunt antioccidental, anti-Berlin, anti-Washington, ultranaţionalist, sunt ceva mai rău ca Milosevic ori eu nu am fost niciodată şi nu am cum să fiu antioccidental nici în politică, nu mai vorbim şi de alte domenii. Eu însă nu pot să înghit ca un servitor de mici dimensiuni aşa cum îi vedem pe tot felul de domni, doamne şi domnişoare din politică, din presă şi de pe unde vreţi dvs, ONG-uri, lucruri care nu pot fi admise, pentru că dacă eu sunt pro-occidental sunt pro-occidental pentru că Occidentul a însemnat democraţie, raţiune şi stat de drept cu adevărat", a spus Antonescu, la Antena 3.

El a adăugat totodată că nu poate fi de acord cu declaraţiile privind referendumul făcute de asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Philip Gordon.

"Eu nu pot să spun că dl Philip Gordon după ce vorbeşte cu mine, cu Ponta nu spune un cuvânt despre fraude şi mai ales despre fraude masive şi credibile iese la presă şi declară un asemenea lucru, o asemenea minciună, că nici măcar Parchetul General din România cu toate vastele sale anchete de la ţară, parcă sunt anchete sociologice de pe vremea lui Gusti, nu a demonstrat până acum fraude semnificative. Nu pot să fiu de acord cu astea", a explicat preşedintele interimar.

Antonescu a punctat că în România s-au întâmplat nişte lucruri care se întâmplă în orice democraţie.

"Şi eu şi Victor Ponta am declarat de fiecare dată, poate nici nu era nevoie, dar am făcut-o, că marile opţiuni de politică externă ale României nu se schimbă. Doi era vorba de activitatea în această privinţă a partidelor şi a noastră ca oameni politici nu de trei luni, de trei săptămâni, ci de ani. La mine de 20 de ani, la Victor Ponta de zece ani că e mult mai tânăr. În al treilea rând era vorba de realităţi care au fost explicate cu documentele în mână, traduse şi aceste realităţi însemnau că nu s-a încălcat Constituţia în România, nu s-a făcut niciun fel de derapaj de la statul de drept în România.

În România s-au întâmplat nişte lucruri care se întâmplă în mod absolut normal în orice democraţie - nişte majorităţi au schimbat preşedinţii Camerelor şi, conform unei prevederi constituţionale, ceea ce a recunoscut şi Curtea s-a ajuns la suspendarea preşedintelui şi la un referendum. Nimeni nu a înconjurat cu tab-uri o anumită clădire, nu a răpit preşedintele, nu a atacat ambasade, vorbim despre o nebunie. În ciuda acestor trei lucruri foarte clare am vorbit la pereţi. Care este explicaţia? Eu nu ştiu ce fel de interese. Este foarte clar că Traian Băsescu a fost pentru unii un partener foarte comod în UE, un partener comod în momentul în care probleme foarte importante au frământat situaţia României - criza euro, toate celelalte", a afirmat el.

Întrebat dacă i s-a cerut ceva în discuţiile cu cancelariile europene şi cu Statele Unite, Antonescu a răspuns: "Simplu spus şi aşa anecdotic, da. Mi s-a cerut un singur lucru şi nu am fost de acord. Să-l punem înapoi pe Băsescu. (...) Nu direct, anecdotic. Asta a fost toată discuţia. Nu mi s-a cerut".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite