Referendum cu jumătate plus unu dintre alegători. Antonescu a promulgat Legea referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

Iată declaraţiile preşedintelui interimar Crin Antonescu:

Am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului, aşa cum a fost votată de Parlamentul României şi aşa cum a trecut de Curtea Constituţională.

Am rezerve faţă de faptul că impunerea pragului de prezenţă încalcă prevederile Comisiei de la Veneţia. Această comisie nu recomandă impunerea unui cvorum.

Am socotit că este mai puţin important punctul meu de vedere şi am promulgat această lege. Unul dintre motive este şi acela că înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa unuia partizan.

România este într-o situaţie extrem de dificilă, adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că pierd scaunul şi puterea.

Dezinformarea despre situaţia României poate fi catalogată ca fiind o crimă împotriva ţării.

Am luat act de poziţia Curtţii Constituţionale conform căreia anumite hotărâri ale celor două camere trebuie să rămână sub controlul Curţii. Parlamentul va pune în acord această lege cu cererile Curţii Constituţionale.

I-am împărtăşit premierului preocuparea mea ca la acest referendum să aibă acees fizic cât mai mulţi câtăţeni din ţară şi din străinătate.

Este posibilă  prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.

UPDATE 18.00 Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere, că a convenit cu prim-ministrul ca în sesiunea extraordinară să fie pusă în acord OUG privind atribuţiile CCR cu decizia Curţii.

UPDATE 17.35 Întâlnirea de la Cotroceni a început.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Legea a fost trimisă la Cotroceni la promulgare, şi pentru a putea fi discutată în Legislativ, preşedintele uinterimar Crin Antonescu ar trebui să ceară reexaminarea acesteia.
Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, marţi, iar Camera Deputaţilor se va reuni miercuri, pentru a decide în legătură cu legislaţia privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Petru Filip, a declarat, vineri, că a solicitat convocarea Biroului Permanent al acestei Camere luni, la ora 13, pentru a se decide convocarea în sesiune extraordinară a plenului Senatului pentru marţi, la ora 12. "Se discută legile referendumului, cea de la CC, şi ce există colateral pe legea referendumului", a precizat Filip.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că se va consulta cu preşedintele Senatului, având în vedere că deputaţii sunt cei care dau votul final în chestiunea legilor electorale, şi va propune convocarea plenului Camerei pentru ziua de miercuri.

Totodată, Zgonea a precizat că va avea o discuţie inclusiv cu liderii grupurilor parlamentare, după ce a primit solicitarea premierului Victor Ponta cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pe subiectul legii referendumului.

În plus, Zgonea a mai precizat că se va lua o ultimă decizie cu privire la Codul de procedură civilă, care trebuie redactat într-o formă finală, de numerotare a textelor, după ce a fost adoptat în unanimitate la nivelul Camerei pentru ca acesta să fie publicat în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial.

La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă, preşedinte al Comisiei Juridice, a mai anunţat că luni, începând cu ora 13.00, Comisia va începe lucrul pentru elaborarea rapoartelor la aceste legi.

Toni Greblă a precizat că, în opinia sa nu va avea loc şi o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, întrucât singurele proiecte luate în discuţie sunt cele privind referendumul, iar după aprobarea în Senat, legile vor merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite