Antonescu: Am propus în CSAT revocarea directorului STS, dar Fota s-a opus. Nu s-a ajuns la nicio decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu
Crin Antonescu

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, că a propus în CSAT eliberarea din funcţie a directorului STS, Marcel Opriş, însă consilierul prezidenţial Iulian Fota s-a opus, o hotărâre neputând fi luată în condiţiile în care deciziile Consiliului se iau prin consens.

"După opinia pe care eu mi-am putut-o forma în legătură cu toate legile şi regulamentele consultate, această instalare este în afara legii. Nu are acoperire legală. (...) Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii CSAT au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel e în concediu, s-a prezentat la această şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie. O să cercetăm mai departe problema şi o să vedem totuşi ce este de făcut", a spus Antonescu, joi, într-o emisiune la Antena 3.

Antonescu a fost întrebat despre punctul de vedere al Comisiei de apărare a Senatului, potrivit căruia instalarea şi funcţionarea liniei speciale la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu se situează în afara prevederilor şi normelor legale.

Preşedintele interimar a precizat că a adus la cunoştinţa CSAT această poziţie a comisiei.

"Domnul Opriş invocă o legislaţie în care, peste tot, că vorbim de Constituţie, că vorbim de legea de organizare a STS, că vorbim de orice alte legi, peste tot se face referire la instituţia preşedintelui. Instituţia preşedintelui suspendat nu există. Nu există în acelaşi timp doi preşedinţi în România. Sigur, din punct de vedere politic, comunicaţional, noi folosim termenul de preşedintele suspendat şi, până când Traian Băsescu nu va primi un verdict din partea electoratului, domnia sa poate să se mai considere cumva preşedinte, dar doar politic; instituţional, prerogativele sale în acest moment sunt exercitate de preşedintele interimar", a adăugat Antonescu.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, Traian Băsescu "poate avea toate telefoanele din lume", dar pe el îl interesează să fie respectate prevederile legale.

"Asta i-am spus şi domnului general Opriş, asta am spus şi public. Nu am niciun fel de problemă, dacă lucrurile ar ţine de un gentlemen agreement, de o înţelegere civilizată, nu aş avea absolut nimic împotrivă (...). Suntem, însă, în faţa unei probleme care a căpătat o amploare publică şi căreia trebuie să-i dăm un răspuns. Fie această instalare a unor echipamente speciale la o persoană care nu mai este, pe această durată cel puţin, preşedintele în exerciţiu al României şi într-o clădire privată, un sediu de campanie, are undeva o acoperire legală, clară, explicită şi atunci e în ordine, aş fi bucuros, închidem acest subiect. Dacă, însă, nu avem o astfel de prevedere legală, atunci trebuie să găsim o altă soluţie", a mai spus Antonescu.

Crin Antonescu a fost întrebat dacă, în opinia sa, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu va fi demis la referendum, Marcel Opriş rămâne sau nu în funcţie.
"În opinia mea, dacă domnul Băsescu va fi demis la referndum, mulţi vor pleca", a răspuns Antonescu.

Solicitat să precizeze dacă se referă inclusiv la şefii de servicii, Antonescu a spus: "Acolo unde va fi cazul, da".

"Dar asta în funcţie de activitatea serviciilor respective şi nu pentru că oamenii respectivi au lucrat sub preşedintele Băsescu sau sub alţi preşedinţi", a adăugat el.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat, joi, după audierea şefului STS, Marcel Opriş, că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea şi funcţionarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Băsescu se situează în afara prevederilor şi normelor legale.

Cristian David a declarat, la finalul şedinţei comisiei de apărare din Senat, în cadrul căreia a fost audiat şi şeful STS, Marcel Opriş, că preşedintele suspendat nu poate beneficia de un sistem ca acela instalat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la sediul de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că generalul Marcel Opriş şi-a depăşit competenţele.

Cristian David a anunţat că va trimite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) concluziile comisiei de apărare pe această temă.

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a declarat, joi, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal.

Opriş a arătat că membrii Comisiei de apărare vor trebui să-şi spună punctul de vedere, după ce le-a prezentat toate legile care reglementează activitatea STS şi care arată că a acţionat potrivit legilor şi procedurilor.
"Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă. Cred că nu prezenţa mea este importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acţionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesantă", a spus şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Opriş a mai menţionat că nu poate arăta acele documente care dovedesc că a acţionat conform legii, pentru că procedurile sunt clasificate.

"Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea, care sunt hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care au fost prezentate comisiei şi pe care comisia le ştie, sunt proceduri clasificate şi pot fi consultate numai de către cei abilitaţi. Au fost prezentate comisiei, dânşii sunt abilitaţi să le vadă. Există o prevedere specială care spune ce poate să aibă sau nu un beneficiar", a adăugat Opriş.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că are nevoie de liniile STS instalate la sediul său de campanie pentru a comunica cu SPP despre protecţia sa şi că s-ar bucura dacă l-ar suna şi preşedintele interimar Crin Antonescu să îi ceară opinia în probleme care "ard", cum ar fi Siria.

"Este una din marile gogoşi ale unor oameni pur şi simplu disperaţi. Trebuie să îl am, în primul rând pentru legătura cu SPP. Sunt, oricât ar vrea să recunoască sau nu Crin Antonescu, preşedintele ales, care nu poate fi lăsat neprotejat", a afirmat Băsescu într-un interviu la RRA.

De asemenea, el a arătat că protecţia sa de către SPP se impune nu pentru că ar vrea el personal, ci pentru că "angajaţii SPP riscă ani grei de puşcărie" dacă nu îi asigură nivelul de protecţie prevăzut de lege, scrie Mediafax.

"Eu trebuie să comunic cu SPP, altfel nu am nicio treabă cu nimeni. Sau poate vrea preşedintele interimar, poate are nevoie de un punct de vedere într-o problemă care arde. Aş fi bucuros dacă l-ar interesa părerea mea într-o problemă cum ar fi Siria", a spus Băsescu.

Totodată, el a precizat că la sediul său de campanie nu dispune de telefonul secretizat, "cel negru cu butoane", ci de telefonul operativ. "Am telefonul operativ şi telefonul scurt", a mai spus preşedintele suspendat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite