Anton Anton, pus să facă Educaţia beton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la Universitatea de Construcţii din Bucureşti, Anton Anton a fost propus al patrulea ministru al Educaţiei din 2004. Pe ultima sută de metri a guvernării, premierul a mai schimbat un ministru: pe Cristian Adomniţei. Tăriceanu este singurul ministru care şi-a păstrat postul în ultimii patru ani.

Primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, l-a demis ieri pe Cristian Adomniţei, pe fondul contestaţiilor sindicale legate de majorarea salariilor cadrelor didactice.

Şeful Guvernului i-a propus imediat preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare şi Ştiinţă, Anton Anton, să preia portofoliul Învăţământului. Într-o întrevedere separată, premierul l-a înştiinţat pe Adomniţei că l-a demis, iar pe noul titular l-a întrebat telefonic dacă vrea să preia ministerul.

Tăriceanu a spus că Adomniţei nu şi-a îndeplinit obligaţia de a monitoriza derapajele din Parlament, cum ar fi legea pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. „O astfel de lege, odată adoptată, creează aşteptări. Este vina sa într-o măsură apreciabilă, nu exclusivă, ”, a declarat Tăriceanu. Deciziile de demitere şi de numire au fost trimise la Cotroceni în aceeaşi zi. Este foarte posibil ca Anton să fie acceptat fără probleme de preşedintele Traian Băsescu şi să depună jurământul cât de repede, după cum declară consilierul prezidenţial Cristian Preda.

Demiterea, epilogul nemulţumirilor

Demiterea lui Adomniţei este epilogul unui lung şir de gafe al ministrului, precum şi al unei nemulţumiri personale a premierului faţă de şeful Educaţiei.

Surse politice spun că era notoriu faptul că primul-ministru nu mai suporta „stângăciile” lui Adomniţei, dar a preferat până ieri să se abţină de la un gest drastic. Tăriceanu i-a reproşat lui Adomniţei inclusiv faptul că a folosit un elicopter pentru a se deplasa, sâmbătă,  la Iaşi, la propria sa nuntă. Premierul a declarat, luni, că Adomniţei „va suporta consecinţele politice” ale gestului său.

Sub presiunea mişcărilor de stradă, a contestării la Curtea Constituţională a legii privind majorarea salariilor profesorilor, atât Tăriceanu, cât şi colegii liberali ai lui Adomniţei au cedat nervos. Ludovic Orban i-a cerut, luni seară, în Biroul Politic Central, lui Adomniţei să demisioneze.

Profilul noului ministru

Anton Anton (58 de ani)este profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. Este specialist în inginerie urbană şi hidraulică. A fost coleg cu premierul Tăriceanu la Facultatea de Construcţii. Este membru al PNL din 1996. Din septembrie 2006 este preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite