Anticipate la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc lasă Clujul pentru Bucureşti, deşi promisese solemn că nu-şi va abandona mandatul de primar. Emil Boc şi-a intrat repede în rolul de premier desemnat, promiţând un guvern până pe 22 decembrie. La Cluj-Napoca vor avea loc noi alegeri.

Proaspăt desemnat candidat de premier de către preşedintele Băsescu, preşedintele PDL Emil Boc a declarat, după întâlnirea PDL-PSD, că renunţarea lui Theodor Stolojan nu a influenţat cu nimic cele convenite între cele două partide în cadrul Parteneriatului pentru România şi că până în 22 decembrie România va avea un nou guvern.

Deşi, imediat după realegerea sa ca primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc declara că nu va accepta o funcţie în administraţia centrală de la Bucureşti, el lasă acum primăria marelui oraş din Transilvania, unde vor fi organizate noi alegeri.

Urmaşul său ca edil al municipiului pare a fi viceprimarul Sorin Apostu, preşedintele executiv al PDL Cluj-Napoca. Sorin Apostu, de profesie medic veterinar, este unul dintre apropiaţii lui Emil Boc.

„Sunt sigur că voi avea foarte multe nopţi albe alături de domnul Boc”, a spus Apostu. Liderii partidelor clujene au păreri împărţite în ceea ce priveşte desemnarea lui Boc pentru funcţia de premier.

Dâncu: „Stolojan  nu a vrut compromisuri” 

Fostul strateg al PSD, Vasile Dâncu este de părere că vestea a fost neaşteptată inclusiv pentru Traian Băsescu. „Preşedintele, se vedea şi în limbajul gestual din conferinţa de presă că era şocat de vestea renunţării lui Theodor Stolojan.

E cu siguranţă un eveniment neaşteptat. Este vorba despre un defect uman într-o maşinărie politică complicată”, a precizat Dâncu. Acesta a mai susţinut că Stolojan nu a rezistat stresului negocierilor dintre PSD şi PDL. Desemnarea lui Boc în funcţia de premier aduce, conform lui Dâncu, o responsabilizare a partidelor aflate la guvernare.

Liderul facţiunii liberale a UDMR Cluj, Eckstein-Kovacs Peter, doreşte să candideze la anticipatele pentru Primăria Cluj-Napoca. Mare perdant la alegerile uninominale din 30 noiembrie, acesta a declarat că, dacă partidul îl va propune, este deschis să accepte să candideze.

„Nu m-am dat niciodată la o parte de la provocări”, susţine Eckstein-Kovacs. Potrivit UDMR-istului, se fac trei speculaţii privind motivul renunţării lui Theodor Stolojan la funcţia de premier: o stare de sănătate precară a acestuia, neînţelegeri în legătură cu componenţa Guvernului sau chiar un scenariu convenit cu preşedintele ţării. 

image

Este vorba despre un defect uman într-o maşinărie politică complicată

image


Vasile Dâncu
sociolog

image

Lui Emil i-aş da un sfat: să nu se mai bage acolo între ei. Să-i lase să se murdărească ei în cap

image


Ana Boc
mama premierului

Vaida-Voievod, primul premier clujean

image

România a avut până acum un singur premier venit de la Cluj. Este vorba despre Alexandru Vaida-Voievod (foto), care a ocupat de trei ori funcţia de prim-ministru al României, o dată în timpul Regelui Ferdinand I şi de două ori în timpul lui Carol al II-lea.

Alexandru Vaida-Voievod a ocupat postul de premier în perioada decembrie 1919 - martie 1920, iunie-octombrie 1932 şi ianuarie 1933 - noiembrie 1934. Arestat de comunişti în 1945, imediat după instalarea Guvernului Petru Groza, a fost plasat în domiciliu forţat la Sibiu în 1946, unde a şi murit în 1950.

„Locotenentul lui Băsescu“
(George Rădulescu)


Emil Boc, considerat de  unii politicieni „cutia de rezonanţă” a Palatului Cotroceni, se numără printre cei mai fideli colaboratori ai şefului statului. Acuzat de adversari că „nu mişcă-n front” când preşedintele Traian Băsescu trasează câte o directivă pentru PDL, liderul democrat-liberalilor s-a remarcat prin disciplină şi moderaţie.

Ascensiunea sa a început în anul 2001, atunci când s-a dovedit extrem de activ în opoziţia parlamentară faţă de guvernul Adrian Năstase. De altfel, pe tot parcursul legislaturii 2000-2004, Emil Boc a ieşit în evidenţă prin capacitatea de a reacţiona rapid la aproape toate mutările politice ale puterii de la acea vreme.

Cultivând o relaţie bună cu presa prin disponibilitatea de a răspunde, la orice oră, întrebărilor ziariştilor, Boc şi-a asigurat canalele necesare transmiterii propriilor mesaje politice. Deschiderea sa faţă de mass-media s-a redus, însă, direct proporţional cu creşterea notorietăţii.

Ajungând la conducerea PD, întâi ca prim-vicepreşedinte, iar mai târziu ca preşedinte (2005), Emil Boc a renunţat să mai fie atât de comunicativ în relaţia cu jurnaliştii. Cu toate acestea, el şi-a conservat o bună parte din capitalul de imagine adunat în timp, la aceasta contribuind şi „căzătura în direct”, de la aproape patru metri înălţime, incident produs, în 2003, într-o emisiune a lui Andrei Gheorghe.

Scrutin în 90 de zile de la învestire

Potrivit secretarei primăriei Cluj-Napoca, Aurora Ţărmure, interimatul la conducerea Primăriei va fi asigurat de unul dintre cei doi viceprimari, Laszlo Attila (UDMR) sau Sorin Apostu (PDL). Primarul interimar va fi desemnat prin vot al consiliului local. Alegeri pentru noul primar vor avea loc în 90 de zile de la încetarea mandatului lui Emil Boc. Data alegerilor va fi stabilită de Guvern, la propunerea Instituţiei Prefectului Cluj.

„Nu voi pleca la Bucureşti”

Imediat după realegerea sa ca primar al municipiului Cluj-Napoca, la 1 iunie 2008, Emil Boc respingea categoric o mutare la Bucureşti. „Nu voi pleca la Bucureşti sub nicio formă pe timpul acestui mandat de primar. Voi rămâne alături de clujeni. Cu aşa vot de încredere trebuie să fii un om foarte iresponsabil ca să accepţi o altă funcţie la Bucureşti”, spunea primarul Boc, citat de Ziua de Cluj.

Boc, cel mai tânăr premier postdecembrist

Preşedintele PDL, Emil Boc, este cel mai tânăr prim- ministru postdecembrist, fiind născut în 1966, la Răchiţele, judeţul Cluj. Este căsătorit şi are două fete.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie din Cluj în 1991 şi al Facultăţii de drept, în 1995

Înscris din 1996 în baroul din Cluj   

Conferenţiar al Facultăţii de drept din Cluj-Napoca; doctor în drept constituţional

Vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor în 2001

Ales în 2000 deputat pe listele PD, devine liderul grupului PD din Camera Deputaţilor în 2003

Devine preşedinte executiv al PD în 2003

Ales primar al Clujului în 2004

Reales primar în 2008, cu 76% din voturi

Preşedinte al PD în 2004, urmându-i lui Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite