La Realitatea şi Antena 3 acum 24 de ore: "Băsescu iese din scenă la fel de urât cum a intrat"/ "Ne-a adus aminte de Ceauşescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după anunţarea exit-pollurilor la alegerile prezidenţiale (Mircea Geoană - 51,6%, Traian Băsescu - 48,4%), adică în tronsonul orar 21:00-22:00, cele mai urmărite televiziuni din România au fost duminică seara Realitatea TV şi Antena 3. Ambele au transmis rezultatele dintr-un studio de campanie în care au fost invitaţi ziarişti, analişti şi politicieni. Iată comentariile acestora cu 24 de ore în urmă:

Ce s-a spus la Realitatea TV:

Cristian Tudor Popescu: "Prima parte a discursului lui Traian Băsescu m-a îngheţat, ne-a adus aminte de Nicolae Ceauşescu când evoca în ultimele clipe alte momente din Piaţa Palatului, a fost un discurs agresiv, Traian Băsescu nu a făcut nimic din ceea ce aşteptam cu toţii, a salvat dupa părerea mea discursul când a zis electoratului său să stea liniştiţi că în România nu se poate frauda votul.

Ce vor face alegătorii lui Băsescu? Daca dânşii îl cred că a câştigat, vor dansa, vor bea ceva eventual, se vor bucura, ce să facă altceva?

Pe de altă parte, este foarte greu să te bucuri, mă refer aici la cei care au votat Mircea Geoana şi probabil ca Geoană a câştigat. Mulţi dintre ei nu se vor bucura, nu vor ieşi în stradă, nu vor deschide la ei acasă nici măcar o sticlă de vin, vor rămâne gânditori la ce au de făcut mâine.

Eu l-am mai auzit pe Câmpeanu în 1990, este singura dată când am auzit un politician constestând rezultatul exit-pollului, de atunci nu am mai auzit aşa ceva. Problema nu este contestarea în sine. Puteai să ceri aşteptarea rezultatelor finale, dar nu să vorbesti de televiziunile mogulilor, că manipulează, asta Băsescu nu avea voie să facă. Domnul Băsescu a susţinut o aberaţie, că România se poate duce spre Est, dar acum se duce spre Vest. Pentru mine garantul a ceea ce se va întampla în România nu este Mircea Geoană, ci Crin Antonescu"

Cătălin Tolontan: "Din 4 sondaje, doar 1 îi dau la egalitate. Toate celelalte merg pe mâna lui Geoană. Cred că Băsescu se bazează pe această matematică a voturilor ca în 2004, doar că atunci voturile au curs într-un fel care nu s-a repetat astăzi. Publicul urban nu a mai mers seara şi nu a mai schimbat raportul de forţe. Băsescu mergând pe acea dinamică a sperat că se poate întoarce rezultatul dupa-amiază. Dacă nu ar fi existat efectul Crin Anonescu, Basescu ar fi învins"

Emil Hurezeanu: "Dânsul a intrat mai repede de ora 9 pentru că nu are restricţie, după câte ştiu, interdicitia este dată de CNA doar pentru media. Încordat, aproape de resentimente si într-adevar responsabil în ceea ce priveşte apelul la calm pentru propriul electorat. Şi convingerea care îi stă bine unui şef de stat, că în România nu sunt fraudate alegerile.

Antonescu a modificat paradigma care făcea din marile oraşe un electorat anticomunist, o parte din acest electorat s-a transferat către Geoană cu un cec în alb pe care îl garantează Crin

Va dau o veste proastă. Vlad Ţepes, arestat de unguri, în inchisoare continua să tragă şoareci în ţeapă."

Realitatea TV l-a invitat în studio pe Crin Antonescu şi a realizat prin telefon un interviu cu Mircea Geoană.

Ce s-a spus la Antena 3:

Mugur Ciuvică: "Nu poate să recunoască Traian Băsescu că a pierdut pentru că rezultatul este strâns. Uimeşte discursul manipulator. Exit-pollurile sunt destul de precise, e greu să greşească cu rezultatele considerabile, deci cred că astea sunt rezultatele. Geoana a avut un discurs de învingător, cred că este cel mai bun din ultimele două luni"

Victor Ciutacu: "Dacă exit-pollurile sunt corecte şi nu am niciun motiv să nu cred, Băsescu iese din scenă la fel de urât cum a intrat. Nici faţa lui nu indica marea bucurie, dar feţele celor din spatele lui sunt de înmormântare. Probabil vrea să mobilizeze oamenii de la număratul voturilor cărate în saci să nu se predea. Dacă PDL câstiga de-a binelea, acum era revelion la PDL în partid. Domnul Flutur e primul care sărbătoreste victoriile PDL, dar acum a plecat. Sever Voinescvu, Felix Tataru, doamna Udrea, nu sunt acolo. Unde sunt? Vrem să vedem şi noi un rictus"

Radu Tudor: "Dacă credem în sociologie, matematică, în vot cinstit şi curat, Mircea Geoană e cu cel puţin 200.000 de voturi în faţa lui Băsescu şi nu ştiu în ce măsură aceste calcule se vor întoarce mâine dimineaţă"

Valentin Stan: "Este pentru prima oară în istoria democraţiei planetare: în urma unui scrutin, unul dintre candidaţi contestă rezultatul exit-pollurilor înainte ca ele să fie cunoscute. Nu există aşa ceva. Din punctul meu de vedere, în această seară s-a născut un om politic ce va domina scena politică românească, din fericire, şi el nu se cheamă Mircea Geoană, ci Crin Antonescu. El este artizanul acestei vitorii, şi dacă nu este victorie,. doamne fereşte să nu fie, el va fi artizanul liniştii în România"

Norica Nicolai: "Am trecut cu vederea foarte repede invocarea campaniei din 2004. Atunci rezultatele au fost 50/50 şi Băsescu le-a cerut oamenilor din secţii cinci milioane de voturi. De atâtea are nevoie să câstige, e la fel ca în 2004, pentru că nici atunci nu am avut convngerea că Traian Băsescu a câştigat, în 2004 erau panouri cu "Ieşiti la revoluţie", dar atunci Năstase a avut bun simţ şi a recunoscut înfrangerea. Acum Traian Băsescu va face orice ca să işi mobilizeze electoratul.Interviu cu Mircea geaoan

Cozmin Guşă a fost felicitat de modaratorul Mihai Gâdea pentru rezultatele exitpollurilor, iar Guşa i-a răspuns: "Felicitări şi dumneavoastră", după care a continuat: "Băsescu are dreptul să fie puţin nerealist. Rezultatul de acum este indubitabil. Puţină lume ştie că aceste rezultate sunt ponderate cu toate voturile care pot apărea din străinătate. Deci nu cred că acest vot poate fi întors. Diferenţa o să fie undeva între 200.000 - 250.000 de voturi, mai mult ca acum cinci ani. Jocul pe care îl face Băsescu e într-un fel firesc pentru dânsul, a făcut tot ceea ce a putut să aducă oameni în luptă din instituţiile statului, a făcut rău."

Moderatorul a dat cuvântul unor susţinători ai lui Mircea Geoană, menţionând că "am invitat şi de la PDL, dar nu au ajuns până acum". Antena 3 a realizat un interviu cu Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite