Andrei Pleşu îi răspunde “dregătorului”: “Unui bărbat adevărat îi eşti mai de folos arătându-i greşelile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Pleşu a ales să-i răspundă, indirect, lui Traian Băsescu printr-un editorial publicat în "Dilema Veche" în care nu-l nominalizează pe şeful statului.

Comentariul lui Pleşu, intitulat "O parabolă profană", are ca subiect conflictul dintre un om obişnuit şi un "dregător" . Chiar dacă personajele editoralului nu au nume, explicaţiile autorului privind punctul de pornire al conflictului sunt "transparente".

Andrei Pleşu scrie că omul "îl susţinuse cândva" pe demnitar şi nu l-ar fi criticat "dacă nu s-ar fi simţit zgândărit de tot soiul de pozne ale dregătorului, care mai de care mai nărăvaşe, mai răstite, mai pe alături cu drumul".

Cel care a lansat criticile s-a gândit că "unui bărbat adevărat îi eşti mai de folos arătându-i greşelile . decît cădelninţându-l bleg, de dimineaţă până seara".

Andrei Pleşu explică şi în ce a constat gâlceava, făcând trimitere la criticile pe care i le-a adus, recent, preşedintelui Traian Băsescu. "Că, de pildă, nu ştie destulă istorie, că vorbeşte cam buruienos, că se sabotează singur înstrăinându-şi de-a valma şi prieteni, şi duşmani, că nu e destul de respectuos cu propria sa dregătorie şi că nu prea citeşte".

Ameninţările "dregătorului"

În replică, "dregătorul" a ales soluţia "ba pe-a mă-tii". Soluţia este descrisă pe larg, în mod plastic, în editorial. "Te legi de izmenele mele? Mă leg şi eu de ciorapii tăi! Faci băşcălie de nasul meu ? O să fac şi eu băşcălie de ochii tăi! Mă vorbeşti de rău? Las că scot eu din sertar nişte rele despre dumneata de-o să-ţi sune apa în cap!".

Cel care a lansat criticile trage şi concluziile: în primul rând, a avut dreptate să se îndoiască de calitatea umană a "agresatului".A doua concluzie este formulată în cheie ironică. "Trebuie să se teamă. A băgat-o pe mânecă! O s-o păţească!".

Fostul consilier prezidenţial încearcă să anticipeze şi următoarea mişcare a "dregătorului". O variantă, caracaterizată drept "utopică" ar fi să îşi ceară scuze. Alta ar fi să spună ceea ce are de spus. "Să facă marile dezvăluiri denigratoare pe care din bunătate şi <<decenţă" le-a ţinut , până acum, secrete".

Cum identificăm personajele

Chiar dacă Andrei Pleşu susţine că orice asemănare între personajele parabolie şi personaje reale este "cu totul întâmplătoare", istoria omului obişnuit şi a "dregătorului" este copia conflictului din lumea reală dintre Pleşu şi Băsescu.

Andrei Pleşu a declarat, recent, că "Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte". "Când eram acolo, când aveam întâlniri mă prezenta în felul următor: <<El e domnul Pleşu. E un geniu!>> Era atâta băşcălie în această manieră de prezentare.. Lasă că era o grosolănie, tehnic vorbind. Când te întâlneşti cu unul prima oară în viaţă, care e şef de stat sau e ministru, nu-i spui: ţi-l arăt p-ăsta, ridică cinci kile şi vorbeşte patru limbi.", a povestit Andrei Pleşu.

În replică, Traian Băsescu , a ameninţat că va face dezvăluiri despre trecutul lui Pleşu la Cotroceni. "Văd ca domnul Pleşu a facut o preocupare aproape zilnică legată de mine. Nu aş vrea să spun public lucruri care să nu-i placă domnului Pleşu despre cum l-am vazut eu ca şi consilier. Îl invit la decenţă. Este ultimul apel pe care îl mai fac la Andrei Pleşu", a adăugat preşedintele.

Andrei Pleşu a fost între 20 decembrie 2004 şi 3 mai 2005 consilier prezidenţial pentru Relaţii internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite