Andrei Chiliman, pe punctul de a părăsi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman a intrat în conflict cu preşedintele PNL în chestiunea candidaturilor  la sectoarele Capitalei
Andrei Chiliman a intrat în conflict cu preşedintele PNL în chestiunea candidaturilor la sectoarele Capitalei

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ia în calcul demisia din PNL, după ce conducerea partidului l-a înlocuit din fruntea filialei Bucureşti cu deputatul Eugen Nicolăescu.

„Iau în considerarea în mod foarte serios demisia din PNL", a afirmat Andrei Chiliman, după ce a fost schimbat de la conducerea PNL Bucureşti. El a spus că va lua decizia după ce se va sfătui cu foştii preşedinţi ai partidului, dar a dat asigurări că nu va merge la o altă formaţiune politică. 

„Decizia de astăzi este comică pentru cei care se uită la noi, dar ar putea deveni tragică pentru PNL", a explicat Chiliman. „Această decizie face un serviciu PDL, relansându-l în lupta pentru Capitală", a comentat Chiliman.

O serie de lideri liberali au încercat să îl convingă să renunţe la demisie. Potrivit statutului aleşilor locali, dacă demisionează din PNL, Chiliman va pierde postul de primar al sectorului 1.

Reproşurile lui Antonescu

Andrei Chiliman a fost schimbat din fruntea PNL Bucureşti, după ce preşedintele partidului, Crin Antonescu, i-a reproşat, la şedinţa Biroului Politic Central, că a discutat, pe cont propriu, cu şefa PSD Bucureşti, Ecaterina Andronescu, despre candidaturile la sectoare din partea USL Bucureşti. În cadrul acestor negocieri, Chiliman şi-ar fi dat acceptul pentru ca PSD să aibă candidat la Primăria sectorului 6, astfel încât PNL să dea candidatul la sectorul 2, Cristian Popescu.

Crin Antonescu a propus schimbarea lui Andrei Chiliman din fruntea PNL Bucureşti

Însă, Crin Antonescu îl vrea candidat la sectorul 6 pe vicepreşedintele PNL Rareş Mănescu şi s-a şi contrat cu liderul PSD, Victor Ponta, pe acest subiect. De altfel, conducerea PNL l-a schimbat, ieri, şi pe Cristian Popescu din fruntea PNL sector 2, înlocuindu-l cu Adrian Neacşu.

Decizia înlocuirii lui Andrei Chiliman de la şefia PNL Bucureşti a fost luată de Biroul Politic Central cu 18 voturi „pentru", şase voturi „împotrivă", iar două voturi au fost anulate. Ulterior, decizia a fost confirmată de Consiliul Naţional Executiv al PNL.

Oficial, Chiliman a fost schimbat din fruntea PNL Bucureşti pentru a avea mai mult timp pentru campania electorală.  „Obiectivul prioritar al lui Andrei Chiliman şi în care eu sper să obţină cel mai mare scor din Bucureşti este Primăria Sectorului 1", a susţinut Antonescu după şedinţa conducerii liberale.

Conflict mocnit

Antonescu nu a dorit să exprime public reproşurile care i s-au adus, ieri, lui Chiliman în cadrul forurilor de conducere ale PNL. El a arătat însă că noua conducere a PNL Bucureşti, asigurată de Eugen Nicolăescu şi Mariana Câmpeanu, va ajuta încheierea negocierilor din USL.

După decizia conducerii liberale, Chiliman şi apropiaţii săi s-au retras la sediul PNL Bucureşti. Aici au venit şi câteva zeci de susţinători ai săi din partid, care au protestat faţă de schimbarea lui Chiliman.

Potrivit unor surse din partid, relaţiile dintre Crin Antonescu şi Chiliman au început să se deterioreze încă de anul trecut, când şeful PNL Bucureşti a amânat semnarea protocolului cu PSD în Capitală. În mai 2011, preşedintele PNL a luat decizia de a-i înlocui din funcţii-cheie pe apropiaţii lui Chiliman: trezorierul Vlad Moisescu şi Ion Brad, secretar general adjunct.

"Obiectivul prioritar al lui Andrei Chiliman şi în care eu sper să obţină cel mai mare scor din Bucureşti este Primăria Sectorului 1."

Crin Antonescu preşedinte PNL

"Astăzi, pentru prima dată, iau în considerare demisia din PNL. Este o decizie foarte grea, pentru că sunt membru al acestui partid de aproape 23 de ani."

Andrei Chiliman primarul sectorului 1

Orban: Măsură nedreaptă

Mişcarea de ieri a fost criticată de fostul prim-vicepreşedinte liberal Ludovic Orban. „Sunt şocat. Nu reuşesc să găsesc o explicaţie plauzibilă pentru această decizie. Lui Andrei Chiliman nu i se poate imputa nimic.

El trebuie felicitat, apreciat şi susţinut pentru o poziţie serioasă în PNL şi în administraţia din Bucureşti", a spus Orban.„E o măsură profund nedrepată, care nu ţine cont de performanţa lui Chiliman. Această decizie nici din punct de vedere moral nu ar fi trebuit iniţiată de conducerea PNL", a adăugat Orban.

A devenit liberal în decembrie '89

Andrei Chiliman (65 de ani) este membru PNL din 28 decembrie 1989. A fost deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004. A fost ales în funcţia de primar al sectorului 1 la alegerile din iunie 2004, reprezentând Alianţa D.A., şi reales în aceeaşi funcţie în iunie 2008. A fost ales de mai multe ori în conducerea PNL, ultima dată la congresul de anul trecut.

Provine dintr-o familie înstărită de negustori şi intelectuali, persecutaţi politic de regimul comunist. Tatăl său, Marcel Chiliman, a fost medic neurolog (condamnat la 7 ani de temniţă grea ca „duşman al poporului"), iar mama sa, Viorica-Octavia a fost filolog.

Este căsătorit din 1971 cu Alexandra Juvara, arhitectă, fata marelui chirurg Ion Juvara. Are doi copii, Matei-Ioan - inginer de mecanică fină, şi Maria-Cristina - studentă la medicină. În 1970 a absolvit Facultatea de Automatică, la Institutul Politehnic Bucureşti. Dosarul tatălui său de condamnat politic i-a creat probleme pe toată perioada studiilor şi, ulterior, în carieră.

Între 1970-1971 a lucrat ca inginer stagiar la ICPET Bucureşti. Din ianuarie 1972 şi până în septembrie 1990 a fost cercetător ştiinţific gr. II la Institutul de Cercetare şi Proiectare în Automatizări (IPA). Între 1990-1996 a condus firmele în care era acţionar, care activau în domeniul software şi al echipamentelor electronice.

A practicat iahtingul şi este un pasionat al sportului. A concurat între 1960-1984 la competiţii sportive şi a fost campion naţional la clasa Finn. A participat ca sportiv la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, la competiţia de iahting care s-a ţinut la Tallinn (actuala capitală a Estoniei). Practică schiul şi înotul. Este un pasionat al excursiilor montane.

Crin Antonescu a propus schimbarea lui Andrei Chiliman din fruntea PNL Bucureşti
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite