Andrei Marga: Trebuie să ieșim din politica externă făcută uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe propus în cabinetul Ponta, Andrei Marga, a declarat l audierea în Comisiile de specialitate, că România trebuie să iasă din faza politicii externe „făcută uninominal", fiind nevoie de consens public și parlamentar. Andrei Marga a primit avizul comisiilor cu 28 de voturi „pentru" și șapte voturi „împotrivă".

„Cine concepe, cine promovează, cine execută politica externă în România? S-au adunat nişte neclarităţi", a spus Marga în prezentarea iniţială făcută în faţa membrilor Comisiilor parlamentare.

El a adăugat că în Constituţie sunt prevăzuţi mai mulţi actori care trebuie să facă politica externă, iar „preşedintele, Guvernul, Parlamentul trebuie să conlucreze, respectându-şi reciproc competenţele în realizare".

„Avem nevoie de consens, să ieşim din politica externă partizană. Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime", a afirmat Marga.

De asemenea, el a subliniat că trebuie recunoscut „franc" că prestigiul internaţional al României a fost „afectat semnificativ de grav" în ultima perioadă, deşi ca ţară membră NATO şi UE se bucură „de cea mai largă libertate de decizie probabil din întreaga sa istorie, de cel mai amplu sprijin internaţional şi de securitatea cea mai bine garantată".

Ministrul propus a arătat că este „alarmantă" declaraţia recentă a preşedintelui Traian Băsescu că România nu se mai poate aştepta la intrări masive de capital din investiţiile străine în următorii ani, arătând că acestea depind şi de activitatea şi politica externă a administraţiei ţării.

„Nu cumva s-au irosit prietenii tradiţionali ai României? Nu cumva prea puţini lideri internaţionali vin la Bucureşti? Nu cumva prea puţin liderii noştri sunt prezenţi în afară?", a întrebat, retoric, Marga, care a amintit şi de afirmaţia analiştilor că Marea Neagră a rămas singurul prieten din vecinătate al României.

Totodată, Marga a arătat că prestigiul internaţional a fost afectat şi de deteriorarea cadrului instituţional, de guvernarea prin asumarea responsabilităţii în Parlament pentru legi organice, „practică care nu s-a îmbrăţişat aproape în nicio ţară din Europa în perioada recentă" şi care produce "reticenţă faţă de reprezentanţii României".

Marga a criticat şi faptul că liderii chinezi nu au venit în România în ultimul timp, deşi există disponibilitatea Beijingului de a avea o relaţie bună cu ţara noastră. Iar în relaţia cu SUA ministrul propus a remarcat că au fost cazuri de oficiali americani primiţi la Bucureşti de „secretari de stat cu cămăşi transpirate".

El a punctat că şi în relaţia cu Rusia şi Turcia se constată o stagnare relativă a relaţiilor economice, dar şi pe dimensiunea de cooperare ştiinţifică, remarcând că în urma „tăierilor nechibzuite" din MAE sunt „ambasade amputate de posturi cruciale care ţin de diplomaţia economic" şi de cooperare ştiinţifică.

Nu în ultimul rând, Marga a arătat că personalul trimis la misiuni în străinătate nu mai trebuie ocupat „prin numire", ci prin revenirea la o practică civilizată a stabilirii prin concursuri, măcar pentru o parte din acesta.

„În ambasade au ajuns oameni de care nu mai era nevoie în altă parte. Or nu aşa se face diplomaţie şi politică externă. A venit timpul ca şi politica externă să intervină un nou fel de a face politica", a mai afirmat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite