Anchetele au început, ce urmează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi miniştri ai Cabinetului Boc, Monica Iacob-Ridzi şi Nicolae Nemirschi, luaţi la întrebări de comisiile Camerei Deputaţilor.Comisiile de anchetă îşi vor desfăşura activitatea şi pe durata vacanţei parlamentare, iar la final vor prezenta deputaţilor un raport cu concluzii.

După ministrul Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, deţinătorul portofoliului de la Mediu, Nicolae Nemirschi, este al doilea membru al Cabinetului Boc care ajunge în vizorul unei comisii parlamentare de anchetă.

Deputaţii au decis, ieri, constituirea unei astfel de comisii care să verifice modul în care Ministerul Mediului a atribuit un contract prin negociere fără anunţ de participare. Constituirea comisiei a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor cu 186 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

Comisia parlamentară urmează să verifice legalitatea „alegerii procedurii de negociere cu o singură firmă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare“ pentru atribuirea unui contract de promovare a unui  program derulat de Ministerul Mediului. Înfiinţarea comisiei a fost cerută de deputaţii PDL şi PNL, după ce un cotidian central a pus sub semnul întrebării legalitatea procedurii prin care Ministerul Mediului a atribuit contractul în valoare de circa 500.000 de euro.

„Membrii comisiei vor verifica dacă s-au respectat procedurile privind achiziţiile publice, pe ce s-au cheltuit banii şi ce servicii a oferit firma care a obţinut contractul“, a declarat deputatul democrat-liberal Sulfina Barbu, membru al comisiei de anchetă. Ea a adăugat că, după verificarea tuturor documentelor, comisia va prezenta plenului Camerei Deputaţilor, la 12 august, un raport cu concluziile anchetei.

„Dacă, în urma anchetei, comisia va constata nereguli, putem cere Curţii de Conturi, prin acest raport, să procedeze la verificări la Ministerul Mediului sau chiar putem face o sesizare către DNA“, a explicat Sulfina Barbu.

Ridzi, audiată săptămâna viitoare

Cealaltă comisie de anchetă, constituită, marţi, prin votul deputaţilor pentru a verifica modul în care ministrul Tineretului a cheltuit fondurile pentru organizarea Zilei Tineretului, s-a reunit, ieri, în prima şedinţă.Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a afirmat că membrii comisiei şi-au exprimat disponibilitatea de a lucra şi în vacanţa parlamentară pentru a putea finaliza raportul cu concluziile anchetei

într-un timp cât mai scurt. „Dacă presupunem că, în urma verificărilor, vom constata existenţa unor nereguli, atunci, raportul comisiei va prezenta aceste concluzii şi va recomanda plenului sesizarea instituţiilor abilitate. Iar plenul se va exprima prin vot asupra raportului“, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Potrivit membrilor comisiei, ministrul Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, urmează să fie audiat la viitoarea şedinţă, programată pentru marţea viitoare.

Termen

Comisia care verifică modul în care Ministerul Mediului a atribuit un contract în valoare de aproximativ 500.000 de euro trebuie să prezinte la 12 august plenului Camerei Deputaţilor raportul cu concluziile anchetei.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite