Anastase: Voi ataca decizia revocării la Curtea Constituţională. Condiţiile procedurale n-au fost îndeplinite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După revocarea sa din funcţie, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a declarat că va ataca la Curtea Constituţională decizia luată marţi seara de aleşii poporului, susţinând că nu au fost respectate mai multe condiţiile procedurale necesare înlăturării ei de la conducerea Camerei.

Roberta Anastase s-a arătat extrem de îngrijorată de evenimentele petrecute marţi, catalogându-le drept "foarte grave".

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor susţine că n-a fost înaintată nicio solicitare pentru convocarea unei şedinţe extraordinare a deputaţilor. "După cele două Birouri Permanente care au avut loc astăzi, nu exista nicio solicitare adresată preşedintelui Camerei pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor, care să aibă pe ordinea de zi revocare preşedintelui Camerei".

Anastase a continuat prin a spune că "n-a fost îndeplinită o altă condiţie procedurală, şi anume aceea de a fi publicată această convocare în Monitorul Oficial".

"Revocarea s-a făcut pe baza unui raport primit de la comisia juridică. Comisia juridică s-a întrunit în şedinţă şi a luat în considerare o sesizare făcută acum mai multe luni de zile asupra unei şedinţe pe care eu n-am condus-o. Deci, nu aveam cum să încalc regulamentul atâta timp cât n-am condus această şedinţă. Am delegat către unul dintre vicepreşedinţi, este vorba despre dl Ioan Oltean, cel care a ieşit public şi a spus că a condus această şedinţă", a adăugat Anastase.

Potrivit fostului preşedinte al Camerei, nu există nici în regulamentul, nici în statutul deputaţilor şi senatorilor prevederea revocării ca sancţiune. Aşadar, comisia juridică nu putea să propună revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor.

"Suntem într-o situaţie foarte gravă. Asistăm la un plan bine pus la punct, şi dacă ne uităm numai la ce s-a întâmplat astăzi - la schimbarea preşedintelui Senatului, revocarea Avocatului Poporului şi revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor -, putem constata că este un atac grav la instituţiile democratice din România. Evident, pe termen lung, consecinţele sunt foarte grave şi sunt convinsă că lucrurile nu se vor opri aici, ci ele vor continua în aceeaşi serie de ilegalităţi", a mai spus Anastase.

"Este datoria mea să ies şi să apăr instituţia preşedintelui Camerei Deputaţilor în continuare, în sensul de a ataca la Curtea Constituţională această hotărâre a Camerei Deputaţilor", a conchis fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Roberta Anastase a fost revocată din funcţie cu număr de 160 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Membrii PDL au refuzat să participe la şedinţa extraordinară a Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite