Analişti: Decizia Curţii era previzibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analistul politic Daniel Barbu
Analistul politic Daniel Barbu

Analistul politic Daniel Barbu a declarat pentru adevarul.ro că decizia Curţii Constituţionale, prin care Legea Pensiilor este declarată constituţională era previzibilă. Depuatul PC, Sergiu Andon, este de părere că CCR ar fi trebuit să se pronunţe şi asupra aspectelor de procedură, afirmând că aşteaptă cu interes motivarea deciziei.

"Nu mă surprinde decizia Curţii, era previzibilă. Urmarea va fi că Traian Băsescu va promulga legea, nu mă aştept să procedeze altfel, iar Opoziţia ar trebui să-şi continue demersul de suspendare. Deşi au susţinut sus şi tare că vor cere suspendarea, după negocierea care a avut loc înainte de dezbaterea din Parlament, demersul nu mai este sigut. În cazul în care vor merge mai departe, Traian Băsescu are motive să se simtă ameninţat, fiind nemulţumiţi pe la toate partidele", a declarat Daniel Barbu pentru adevarul.ro.

Deputatiul PC, Sergiu Andon, susţine că este un semn de întrebare dacă judecătorii de la CCR se puteau pronunţa şi pe chestiuni de procedură, nu numai pe cele de fond.

"Şi da şi nu dar tind spre da, adică CCR avea competenţa de a se pronunţa şi pe chestiuni de procedură", a declarat Andon. Potrivit acestuia există în legea de funcţionare a Curţii articolul 2, alineatul doi care îi dă acest drept. "În mod cert Curtea Constituţională poate să constate neconstituţionalitatea unei legi care a fost adoptată cu majoritate de lege simplă, deşi era lege iorganică", a declarat aceesta.

Deputatul PC a precizat că în contestaţiile depuse de cele două partide erau aduse şi alte argumente pentru care legea ar trebui declarată neconstituţiuonală, printre care dreptul de proprietate şi faptul că o lege nu poate fi retroactivă. "Această decizie va fi spectaculos, ca să nu zic greu, de motivat", a adăugat acesta.

"Boala este în sistemul nostru de legiferare. în general, în România,  legiferarea este profund marcată de subiectivism, amatorism şi demagogie. Această boală o găsim şi la legile care au mărit nechibzuit veniturile şi la cele care le scad", a cochis Andon.

Acesta a precizat că nu este de mirare o asemenea decizia dacă judecatării de la Curte au fost somaţi să gândească şi în termeni politico-economici. "Să pui şi Curtea Costituţională să spele vasele Executivului duce la transformarea ei într-o instituţie a statului pusă să cârpească lacunele de guvernare", a declarat Andon pentru adevarul.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite