Ameninţări de la Berlin cu salvgardarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner, spune că sancţionarea Monicăi Macovei este un semnal deosebit de grav pentru UE Vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner (foto),

Vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner, spune că sancţionarea Monicăi Macovei este un semnal deosebit de grav pentru UE

Vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner (foto), avertizează, într-o declaraţie acordată Deutsche Welle şi citată de Mediafax, că disputele politice de la Bucureşti ar putea determina intrarea în vigoare, "în ultima clipă, în iunie 2007", a clauzelor de salvgardare şi critică moţiunea anti-Macovei.

Kastner apreciază că luptele ce se poartă în rândul partidelor care formează arcul guvernamental nu sunt numai ridicole, ci şi dăunătoare. "România nu trebuie să uite că se aşteaptă în continuare din partea ei eforturi susţinute. Asemenea acţiuni iresponsabile ar putea determina intrarea în vigoare, în ultima clipă, în iunie 2007, a clauzelor de salvgardare, prin care poporul român ar pierde sume importante, atât de necesare, de pildă, investiţiilor în infrastructură", afirmă Susanne Kastner. Ea declară că votul de neîncredere la adresa ministrului justiţiei este de neînţeles şi califică drept "un semnal deosebit de grav adresat Uniunii Europene" faptul că moţiunea a fost sprijinită şi de membri ai coaliţiei de guvernământ. "A fost sancţionat tocmai acel ministru care în ultimele luni a contribuit masiv la respectarea termenului de aderare a României la UE, respectiv 1 ianuarie 2007. Doamna Macovei a combătut corupţia ca niciun alt reprezentant al Guvernului României şi faptul că a fost sancţionată naşte bănuiala că forţele politice aflate în spatele acţiunii nu iau în serios combaterea corupţiei", apreciază oficialul german. Susanne Kastner este preşedintele Grupului de prietenie româno-german.

Frattini, certat de colegi

Comisarul european pentru justi-ţie, Franco Frattini, a fost criticat în colegiul comisarilor pentru aprecierile pozitive la adresa Monicăi Macovei, făcute cu câteva zile înainte de adoptarea, în Senatul României, a moţiunii "Minciuna - adevărul justiţiei Macovei", susţine site-ul EUexpands, citând surse europene. "Colegiul comisarilor UE i-a amintit lui Franco Frattini că nu poate avea astfel de poziţii publice în legătură cu probleme interne ale statelor membre, au precizat surse din instituţie".

Declaraţia doamnei Susanne Kastner, o prietenă a României pe care o respectăm, este rezultatul lobby-ului disperat al Monicăi Macovei. Nu cred că reprezintă poziţia social-democraţilor germani. Monica Macovei şi-a activat reţeaua internaţională, dar nu îi va fi de folos.
Mircea Geoană

Clauzele de salvgardare, ultima intervenţie

Clauzele de salvgardare sunt folosite de Comisia Europeană în situaţia în care apar probleme legate de îndeplinirea obligaţiilor de stat membru al UE, înainte de aderare sau în perioada ulterioară aderării. "Clauzele de salvgardare generală" sunt valabile pentru toate statele nou-intrate în Uniune. Pentru situaţiile de încălcare gravă a angajamentelor, Tratatul de Aderare conţine clauze de salvgardare asupra economiei, pieţei interne şi justiţiei, ca mecanism ultim de intervenţie.

Ce spune Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană

Dacă există întârzieri sau riscuri iminente cu privire la transpunerea sau implementarea deciziilor-cadru şi a angajamentelor relevante, a instrumentelor de cooperare şi a deciziilor privind recunoaşterea mutuală în materie civilă într-un nou stat membru al UE, conform Titlului IV al
Tratatului (TEC), Comisia Europeană, din proprie iniţiativă sau la solicitarea unui stat membru,
poate, în primii trei ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de Aderare, să ia măsurile necesare şi să specifice condiţiile de aplicare a acestora. Măsurile pot lua forma unor suspendări temporare de la aplicarea prevederilor relevante şi a deciziilor în relaţiile dintre un nou stat membru şi oricare alt stat membru, fără a prejudicia continuarea cooperării judiciare strânse. Măsurile nu vor fi menţinute mai mult decât este necesar şi vor fi ridicate atunci când respectivul angajament a fost îndeplinit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite