De ce trebuie să dea explicaţii ambasadorul Ungariei la MAE şi Baconshi la Senat despre mesajul lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes, a fost convocat astăzi, la ora 11.00, la Ministerul de Externe, pentru a da explicaţii legate de declaraţiei premierului ungar Viktor Orban, au anunţat surse diplomatice citate de Mediafax.

UPDATE 14.30 Comunicat MAE: Ambasadorului ungar i s-a comunicat insatisfacţia părţii române pentru situaţia creată

"Ambasadorului ungar i s-a comunicat insatisfacţia părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari cu ocazia manifestărilor de marcare a Revoluţiei de la 1848. MAE a solicitat clarificarea urgentă a acestei situaţii. A luat notă de explicaţiile date cu privire la conţinutul mesajului oficial, care a fost transmis de premierul Republicii Ungare, Viktor Orban, cu această ocazie. A solicitat delimitarea faţă de orice adăugiri atribuite premierului ungar", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe.

"MAE a reiterat poziţia cunoscută a autorităţilor române conform căreia România promovează descentralizarea locală, dar nu autonomia teritorială pe criterii etnice, care nu este conformă cu prevederile Constituţiei României", a transmis ministerul.

"România şi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaţionale, obligaţii ferme în privinţa respectării şi protejării elementelor esenţiale ale identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneşti. Astfel, România îşi îndeplineşte pe deplin obligaţiile asumate prin Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internaţional în materie de protecţie a minorităţilor naţionale. (…) După cum bine este cunoscut, România nu are nici un fel de obligaţie impusă prin nici un fel de tratat internaţional prin care să acorde autonomie teritorială vreunei regiuni/unităţi teritoriale. (…) Reiterăm ataşamentul României faţă de valorile europene şi de respectul pentru normele internaţionale şi europene în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, subiect care, de altfel, se regăseşte în mod constant în dialogul româno-ungar", se subliniază în comunicat.

UPDATE 13.15  Baconschi: Persoana care a citit mesajul premierului ungar a adăugat câteva cuvinte "din inimă"

După audierea în comisiile parlamentare reunite de politică externă, Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că persoana care a citit public mesajul lui Viktor Orban a adăugat câteva cuvinte "din inimă".

"În ceea ce priveşte subiectul cel mai recent, l-am convocat azi dimineaţă pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti la MAE. I-am cerut să se delimiteze de adăugirile care au apărut nu doar în presă, ci şi acolo, pentru că persoana care a citit mai întâi mesajul premierului Orban a făcut o pauză, după care a spus: «Şi acum voi spune şi câteva cuvinte din inimă»", a explicat Baconschi. "Aşteptăm din punctul acesta de vedere o delimitare strictă a partenerilor de la Budapesta", a subliniat ministrul de resort.

De la ora 11.00, la Senat, membrii celor două Comisii pentru politică externă ale Parlamentului României îl audiază pe ministrul de Externe Teodor Baconschi în legătură cu declaraţiile recente ale unor oficiali maghiari referitoare la statalitatea României.

Boc acuză opoziţia de iresponsabilitate

Pe de altă parte, premierul Emil Boc a declarat, aseară, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

"Am prezentat în plenul Parlamentului textul oficial al primului ministru Viktor Orban - am şi traducerea acestui text - şi vreau să se ştie că nimic din ceea ce au declarat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de acesta. De aceea, am cerut şi am făcut un apel atât în şedinţa liderilor de grup, cât şi în plenul Parlamentului la calm, la raţionalitate şi la abordare echilibrată a unui asemenea subiect care trebuie să găsească nişte politicieni cu responsabilitate şi care să aibă viziune cu ceea ce înseamnă viitorul şi prezentul României, al Ungariei şi al Uniunii Europene", a spus Emil Boc.

Opoziţia vrea sancţionarea mesajului premierului Ungar

În cursul dezbaterilor de ieri din Parlament, deputatul PSD Radu Moldovan a citit mesajul invocat, care se încheia cu cuvintele: "Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile şi ţările care au avut un scop bine definit, de a aţâţa naţiunile şi a desena graniţe la care ei să fie în continuare dirijori".

PSD şi PNL vor cere Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor includerea pe ordinea de zi a plenului de lunea viitoare a unui punct referitor la adoptarea unei declaraţii de protest faţă de mesajul transmis de 15 martie de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Messajul lui Viktor Orban, conform MAE

Potrivit MAE, în traducere neoficială, mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost următorul: "Stimaţi concetăţeni! Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mândria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim. Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii.

Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite