Ambasadorul SUA: Serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice/ Şi în Senatul american s-a mai greşit la legi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat astăzi, la Pro TV, că serviciile de informaţii din România sunt "profesioniste" şi "apolitice". El a mărturisit că deocamdată, preşedintele american, Barack Obama, nu va veni în România, dar există discuţii despre o vizită în SUA a preşedintelui Traian Băsescu.

Gitenstein a explicat că este demn de apreciat profesionalismul Armatei dar şi cel dovedit în combaterea criminalităţii informatice, transmite Mediafax.

Despre serviciile secrete şi armată

"Serviciile dumneavoastră de informaţii, pot spune că sunt profesioniste şi apolitice. Sunt şi foarte competente, ceea ce este important şi de aceea relaţiile noastre sunt atât de strânse", a spus el la emisiunea "După 20 de ani"

"Armata dumneavoaştră se reformează. Este una dintre cele mai respectate instituţii din România, iar acesta este un motiv de mândrie. Iar noi suntem foarte impresionaţi de nivelul său de profesionalism", a mai spus ambasadorul american.

"Forţele de ordine s-au îmbunătăţit semnificativ de când sunt aici, mai ales în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii informatice şi a traficului de droguri, aspecte foarte importante pentru SUA. Ştiţi că fraudele informatice pornite din România ajung la un milliard de dolari în SUA şi lucrăm îndeaproape...poliţiştii dumneavoastră au fost foarte eficienţi în acest domeniu iar procurorii dumneavoastră sunt foarte competenţi", a spus Gitenstein.

Despre vizita lui Obama la Bucureşti

"De fapt, discuţia era legată de o vizită a preşedintelui Băsescu în SUA. Nu cred că vine aici preşedintele Obama. Având în vedere că vicepreşedintele (Joe Biden, n.red.) s-a aflat recent aici în vizită, nu cred că Obama va veni în vizită", a spus el la emisiunea "După 20 de ani", întrebat despre momentul în care liderul american ar putea să vină la Bucureşti.

"Obama şi Biden sunt un fel de pereche şi sunt nevoiţi într-un fel să împartă lumea, locurile în care fac vizite în funcţie de interes şi de posibilităţile pe care le au. Este practic o problemă de stabilire a programului"

Despre votul "greşit" al parlamentarilor PDL

Un alt aspect pe care l-a punctat ambasadorul american a fost cel legat de recenta "greşeală" a votării a reducerii TVA la 5% pentru alimentele de bază a parlamentarilor din partidulul de la guvernare. Gitenstein a povestit cum în Senatul SUA s-a adoptat, tot din greşeală, o lege care conţinea dispoziţii contrare intenţiilor iniţiatorului proiectului, acest fapt fiind constatat abia după aprobarea documentului.

"Am lucrat 17 ani şi jumătate pentru Senatul SUA. Am fost martorul unei întâmplări identice în Senatul american, unde a fost adoptată din greşeală o lege. Era o lege mare, stufoasă şi complicată. Au adoptat-o şi la final când au citit-o, după adoptare - era deja la Preşedinte pentru promulgare - au spus: tocmai aţi viciat întreaga lege din cauza acestor dispoziţii. Legea a fost întoarsă şi a trebuit rescrisă pe de-a-ntregul. Astfel de lucruri se întâmplă. Oamenii stau până noaptea târziu, încercând să ia decizii şi au o lege complicată şi votează greşit. Se întâmplă. N-ar trebui, dar se întâmplă", a spus diplomatul american.

Despre moţiunea de cenzură

Întrebat dacă investitorii americani au o anumită percepţie legată de moţiunea de cenzură, ambasadorul a spus că va trebui văzută reacţia pieţei financiare. El a avertizat că instabilitatea şi nesiguranţa ar putea afecta nivelul de încredere pe care România îl inspiră investitorilor.

"Mi s-a spus de către unii economişti că va fi un efect negativ. Dacă este adevărat, atunci vor fi afectate interesele investiţionale existente în România. Dacă nu, nu".

"Pe de altă parte, dacă oamenii se uită la un program al opoziţiei şi spun «da, ar putea şi asta să meargă» şi dacă vor fi îndeplinite cerinţele FMI-ului, atunci ar putea să nu fie afectat nivelul de încredere", a spus ambasadorul, adăugând că va depinde de opoziţie, dacă va trece moţiunea, partidele acesteia trebuind să aibă un program care să respecte cerinţele FMI şi care să stabilizeze şi să consolideze economia românească.

Despre reforma de la Bucureşti

"Au fost o serie de schimbări. Ştiu că acest Guvern încearcă să facă ceea ce se numeşte reforma statului, să facă Guvernul mai transparent, să facă procesul de luare a deciziilor mai predictibil şi mai ales să aplice regulile statului de drept peste tot. Şi ştiu că oamenii se întreabă de ce mă implic atât de mult în iniţiativele legate de transparenţă, stat de drept, anticorupţie.

Motivul este că firmele americane mi se plâng, probabil mai mult decât de orice altceva, de faptul că regulile legate de statul de drept nu se aplică sau nu se aplică atât de bine pe cât ar trebui. Aşa că m-am implicat foarte mult în subiecte precum legea ANI, codurile de procedură, reforma sistemului judiciar", a subliniat ambasadorul Statelor Unite.

Despre încrederea investitorilor

"Multe companii şi bănci americane stau pe miliarde de dolari pe care îi pot investi şi aşteaptă o schimbare a climatului în toată lumea, nu doar în România. Când aceste cufere se vor deschide, cred că România va primi o parte din bani. Se vor primi mai mulţi bani, iar investiţiile vor fi de natură mai permanentă, dacă vor fi realizate unele dintre reformele despre care vorbim, dacă vor fi continuare iniţiativele de reformă pe care deja le-aţi avut".

"Cred că acest gen de impredictibilitate creează probleme. Eu am petrecut 20 de ani în sectorul privat, după alţi 16 în sectorul public. În domeniul privat am lucrat mult timp cu preşedinţi ai companiilor mari. Şi ei obişnuiau să-mi spună: «Mark, cel mai mult avem nevoie să ştim care sunt regulile». De fapt suntem mai degrabă preocupaţi dacă există predictibilitate, decât dacă o lege este bună sau proastă. Aşa că, atunci când se tot schimbă regulile, se creează incertitudine şi reticenţă faţă de ideea de investiţii", a comentat diplomatul.

Despre împrumuturile externe contractate de România

"În primul rând, aţi împrumutat miliarde de dolari de la aceste organizaţii internaţionale. Ele au stabilit condiţii. Aţi participat cu toţii la luarea acestei decizii şi trebuie să o asumaţi, trebuie să faceţi acele schimbări pentru că, în caz contrar, credibilitatea voastră va scădea, moneda voastră va deveni instabilă iar lucrurile vor fi şi mai rele pentru românii de rând", a estimat diplomatul.

"Banii pe care i-aţi împrumutat sunt parţial bani americani şi organizaţiile internaţionale îi vor înapoi. Pentru a-i putea returna, economia dumneavoastră trebuie să se mişte din nou. Teoria spune că măsurile acestea de austeritate vă vor pregăti pentru creşterea economică din viitor. Asta în primul rând. În al doilea rând, economia dumneavoastră se va îmbunătăţi când restul economiei mondiale îşi va reveni. Şi sunt foarte încrezător că aşa se va întâmpla", a spus Gitenstein, adăugând că o soluţie pentru stimularea economiei româneşti o reprezintă accesarea fondurilor structurale, bani care pot fi cheltuiţi pe infrastructură, care creează locuri de muncă şi creştere economică sustenabilă.

"Pur şi simplu, împrumutarea de bani pentru plata salariilor nu este o soluţie pe termen lung pentru problemele dumneavoastră de natură economică", dar că "măsurile de austeritate reprezintă lucrul corect de făcut, pentru a pregăti creşterea care va avea loc atunci când economia mondială îşi va reveni", a explicat Mark Gitenstein.

Despre programul de achiziţionare de avioane F16

Întrebat ce opinie are despre faptul că România a renunţat la programul de achiziţionare de avioane F16, Gitenstein a spus : "A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia - nu a cumpărat F16", a spus ambasadorul.

Premierul Emil Boc a declarat, la începutul lunii august că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite