Ambasadorul SUA: Achiziţionarea de avioane F-16, cel mai puţin costisitor şi cel mai eficient demers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele 24 de avioane F-16  care vor ajunge în România  au fost produse în anii ’80
Primele 24 de avioane F-16 care vor ajunge în România au fost produse în anii ’80

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că achiziţionarea de avioane F-16 de către România este "cel mai puţin costisitor şi cel mai eficient" demers în condiţiile existenţei unui consens în armata română privind necesitatea de a avea avioane noi.

"În primul rând, există un consens clar la nivelul Armatei române că vreţi să fiţi parte a programului F-35 . Este de asemenea un consens clar că vă doriţi un avion care să fie interoperabil cu aparatele NATO. Pare de asemenea să existe un consens clar că vă doriţi să schimbaţi actualele aparate", a explicat Gitenstein.

"Este mai puţin scump, este mai interoperabil cu NATO şi este singurul dintre avioane care a fost testat în luptă. Dar, în cele din urmă, cred că cel mai important este că acordul pe tema F-16 este unul între forţele aeriene - între forţele aeriene americane, cele mai bune din lume, şi forţele româneşti. Cea mai mare parte a banilor se va duce pe pregătirea piloţilor, ceea ce e foarte bine. Dar ştiu că sunt alţii care nu gândesc ca mine", a spus Gitenstein.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Parlamentul urmează să dezbată documentul. Contractul este de aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Ministerul Apărării precizat că cele 24 de avioane sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative, transmite Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite