Ambasada României la Kiev, atacată cu ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii partidului fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima, un personaj apropiat Moscovei, s-au dezlănţuit împotriva Bucureştiului. Aproximativ 4.000 de activişti ai Blocului Kucima

Activiştii partidului fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima, un personaj apropiat Moscovei, s-au dezlănţuit împotriva Bucureştiului.

Aproximativ 4.000 de activişti ai Blocului Kucima au pichetat joi Ambasada României, cerând anularea aşa-numitelor pretenţii teritoriale ale Bucureştiului asupra unor teritorii ucrainene. Ei au mai pretins scuze oficiale din partea Partidului România Mare pentru declaraţiile legate de Insula Şerpilor, regiunea Cernăuţi şi Odessa.

Manifestanţii de la Kiev au aruncat cu ouă în sediul reprezentanţei diplomatice a României şi au purtat pancarte pe care se putea citi: "Bucureşti, mâinile jos de pe Ucraina!", "MAE spune adevărul despre pretenţiile românilor!", "UE ia atitudine faţă de minţile înfierbântate ale românilor!", "NATO, calmează România!", scrie publicaţia "Delovaia gazeta" citată de Hotnews.

Protestatarii au solicitat prezenţa ambasadorului sau a împuterniciţilor acestuia, pentru a înmâna un "ultimatum popular", care cere renunţarea la orice pretenţii asupra Insulei Şerpilor. Niciun reprezentant al corpului diplomatic al României nu a ieşit în faţa demonstranţilor. Radicalii au fost potoliţi de Aleksandr Zadorojnii, preşedintele consiliului politic al blocului Kucima.

Acesta le-a cerut manifestanţilor să-şi exprime sentimentele în mod civilizat "pentru a demonstra că noi suntem europeni adevăraţi, iar cei care avansează pretenţii teritoriale faţă de Ucraina nu pot pretinde la acest titlu", mai notează publicaţia. Protestatarii au mai cerut României să pună capăt tentativelor de reabilitare a mareşalului Ion Antonescu, considerat responsabil de moartea a sute de mii de cetăţeni ucraineni şi de daunele uriaşe suferite de Ucraina.

MAE a fost informat Ministerul Român de Externe a confirmat informaţia privind manifestaţia de joi. MAE susţine într-un comunicat că "autorităţile ucrainene nu au prevenit Ambasada României la Kiev în legătură cu acest eveniment, iar forţele de ordine ucrainene au intervenit cu întârziere şi numai după solicitări repetate ale misiunii diplomatice române".

Ministerul Afacerilor Externe a apreciat lozincile scandate în timpul manifestaţiei drept "inacceptabile". Relaţiile bilaterale româno-ucrainene au nevoie de "un dialog politic direct, deschis şi contacte pe multiple planuri", iar manifestări de genul celei de joi de la Kiev nu pot fi "semnificative pentru spiritul real al acestora", se mai arată în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite