Alternativă la UDMR: Partidul Civic Maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul primar din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, susţine că a reuşit să strângă cele 25.000 de semnături necesare înregistrării unui partid şi, în septembrie, îl va înregistra la

Celebrul primar din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, susţine că a reuşit să strângă cele 25.000 de semnături necesare înregistrării unui partid şi, în septembrie, îl va înregistra la Tribunalul Bucureşti, anunţă cotidianul "Nepszabadsag", citat de Duna TV Online.

Partidul Civic Maghiar, cum se va numi noua formaţiune, a strâns, se pare, chiar 30.000 de semnături - după doi ani de eforturi - din 20 de judeţe, precum şi din Bucureşti. Legea partidelor cere ca, pentru înregistrarea unei formaţiuni politice, semnăturile să fie colectate din 18 judeţe. Conform lui Szasz, care este şi preşedinte al Uniunii Civice Maghiare (UCM), verificarea listelor de semnături continuă şi se speră că UDMR nu va împiedica înregistrarea partidului, aşa cum a procedat în 2004.

Negocieri cu Marko Bela Afirmaţiile lui Szasz Jeno au fost făcute la câteva zile după ce Bela Markó şi László Tökes s-au aşezat la masa tratativelor la Cluj, pentru a discuta despre unitatea maghiară din Transilvania, scrie Duna TV Online. Episcopul a susţinut că este reprezentantul a şase organizaţii civice, însă documentul scris pe care l-a înaintat şi care conţine condiţiile de desfăşurare a tratativelor a fost semnat doar de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc.

Şi UDMR a pus condiţii şi a înaintat episcopului un document referitor la acestea. Markó şi Tökes au convenit că ambele documente, care, în mare parte, conţin obiective asemănătoare, vor fi armonizate, până la 24 august, de grupul de lucru comun, iar, la sfârşitul lunii, cei doi lideri se vor aşeza din nou la masa tratativelor. Există totuşi şanse în privinţa unui acord.

Ambele părţi consideră că trebuie acordată prioritate accelerării procesului de restituire a proprietăţilor, modificării legii electorale, reformei şi extinderii învăţământului în limba maternă, universităţii maghiare independente de stat, precum şi sprijinirii rămânerii "pe pământ natal", arată Duna TV Online. (Mircea Marian)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite