Alianţa dreptei, de la certuri la pupături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii de dreapta pozează într-o echipă unită,  dar încă nu s-au înţeles asupra candidaturilor
Liderii de dreapta pozează într-o echipă unită, dar încă nu s-au înţeles asupra candidaturilor

PDL, PNŢCD şi Forţa Civică şi-au oficializat, sâmbătă, într-o festivitate desfăşurată la Palatul Parlamentului, Alianţa România Dreaptă, care se doreşte o alternativă la USL pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Într-o atmosferă festivă, liderii celor trei formaţiuni şi-au prezentat mai întâi semnul electoral, o inimă roz-ciclamen şi sloganul „Calea Dreaptă". Vasile Blaga, Aurelian Pavelescu şi Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi Mihail Neamţu de la Noua Republică au pozat apoi într-o echipă unită, lăsând în urmă recentele şicane, mai ales dintre ultimii doi. De altfel, discursurile lor s-au centrat în jurul ideii de unitate. Blaga le-a cerut democrat-liberalilor să fie îngăduitori cu ­noii parteneri politici, pentru ca alianţa să câştige un procent cât mai bun la alegerile care urmează şi să câştige guvernarea.

„Să lăsăm deoparte orgoliile şi să ne ridicăm, cu smerenie, la înălţimea sarcinii. Să vorbim pe o singură voce. Hai să luptăm pentru calea dreaptă!", a fost şi mesajul lui Ungureanu. Fostul premier a dat el însuşi exemplu, îmbrăţişându-l la finalul ceremoniei pe Neamţu, după ce în ultimele două săptămâni au schimbat replici dure.

Traseiştii, mărul discordiei

Disputa dintre cei doi a pornit în momentul lansării partidului Forţa Civică, în rândurile căruia au fost primiţi şi câţiva traseişti. Neamţu s-a întrebat atunci cum vor reuşi să reformeze dreapta nişte personaje ca fostul ministru PSD Ion Bazac sau ca deputatul Dănuţ Liga, fost membru PDL, PRM şi PC. Un alt motiv de ceartă a fost propunerea lui Ungureanu de a-l pune pe listă pe deputatul Ştefan Pirpiliu, plecat de la PDL.

De altfel, negocierile pentru candidaturi nu s-au finalizat încă. După îmbrăţişările în faţa camerelor de filmat, liderii alianţei au plecat la sediul PDL pentru a definitiva lista comună a alianţei. „Listele noastre sunt încheiate de o săptămână. Le vom îmbina cu ale colegilor de la Forţa Civică şi de la PNŢCD", a declarat Blaga.

Tratativele s-ar putea împotmoli însă din cauza neînţelegerilor între democrat-liberali şi Forţa Civică. Partidul condus de Ungureanu insistă pentru candidaturile lui Liga şi Pirpiliu, foşti membri PDL, care nu întrunesc criteriile de etică impuse de comisia condusă de Monica Macovei. Chiar dacă formal nu fac parte din ARD, Mihail Neamţu şi Adrian Papahagi vor primi locuri eligibile pe listele PNŢCD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite