Alianţa cu PNL îi încaieră pe social-democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

În timp ce unii lideri social-democraţi din teritoriu i-au criticat dur pe liberali, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a propus ca PSD şi PNL să formeze o alianţă pe care să o înregistreze la tribunal.

„Poate că o alianţă la tribunal cu PNL e mai bună. În felul acesta îi ţinem lângă noi. Având mai mulţi primari şi mai mulţi preşedinţi de CJ putem să-i aliniem în spatele nostru", a spus şeful de la Constanţa, avertizând că PSD nu va putea obţine peste 51% la următoarele alegeri deoarece dreapta "este încă foarte puternică".

"Fără 51%, nu va numi Traian Băsescu niciun premier de la PSD şi vom face iarăşi ce am făcut în 2008 şi 2009, adică nimic",  a concluzionat Constantinescu. În favoarea colaborării cu liberalii au mai pledat Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, şi însuşi liderul de onoare al partidului, Ion Iliescu, care a explicat că alianţa cu liberalii nu nu trebuie să însemne concesii făcute de social-democraţi.

"Trebuie să mergem într-o alianţă cu acest partid de dreapta, PNL, care a fost şi va rămâne adversarul nostru ideologic esenţial, dar trebuie să înţelegem momentul politic. Este mai important pentru ţară să realizăm acest lucru şi să nu lăsăm dreapta să se refacă şi să menţină o situaţie inacceptabilă.", a explicat Iliescu.

Opozanţii înţelegerii cu PNL s-au dovedit însă foarte vehemenţi, iar subiectul a avut darul de a încinge serios spiritele la şedinţa Comitetului Executiv. Principala acuză adusă liberalilor: foarte buna colaborare în teritoriu cu PDL. Una dintre vocile cele mai critice a fost cea a liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu, care a propus ca PSD să acţioneze de unul singur ca partid de Opoziţie şi să renunţe la alianţa cu PNL.

"În momentul acesta, şi văd că şi repartizarea de fonduri ilustrează ideile mele, în teritoriu există o strânsă alianţă între PNL şi PDL: în unele locuri deja au făcut înţelegeri pentru sprijinirea în alegerile penru Consiliul Judeţean", a afirmat Buzatu. Liderul de la Vaslui nu se află la prima împotrivire exprimată public.

La ultima şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, Buzatu I-a criticat dur pe liberali, susţinând aceeaşi idée a acţiunii singulare a PSD în Opoziţie. Şi la acel moment părerea sa a fost tratată de Victor Ponta cu un zâmbet indulgent "Eu nu pot să vă conving, deşi mă străduiesc de ani de zile, să mergem singuri în opoziţie, păstrând o anumită atitudine faţă de colegii liberali. Eu cred că decât să facem alianţă cu liberalii, mai bine să ne pregătim pentru al treilea mandat în opoziţie", şi-a încheiat Buzatu pledoaria.  

"Nu cred că cineva vă va cere să-i iubiţi pe liberali,  aici vorbim de acţiunea privind moţiunea de cenzură, dacă o facem singuri suntem condamnaţi să nu treacă moţiunea de cenzură", a fost replica lui Ponta. Un alt lider local, Daniel Savu de la Prahova, s-a ridicat şi el împotriva PNL, luându-i apărarea lui Adrian Năstase, "înţepat"recent de liderul PNL Crin Antonescu.

"Să nu ne calce în picioare, cât putem să suportăm?", a conchis el, după un lung şir de critici aduse liberalilor pentru comportamentul neloial de până acum. "Atunci să ne calce PDL", a replicat imediat, cu ironie, secretraul general al PSD, Liviu Dragnea. Cum atmosfera devenea tot mai tensionată şi luările de cuvânt tot mai tăioase, iar presa se afla în sală, Dragnea a intervenit, tranşant, la un moment dat, punând punct discuţiei.

"Vă rog foarte mult să revenim la ordinea de zi", a cerut Dragnea, întrerupându-l fără menajamente pe Nicuşor Constantinescu. Luat prin surprindere, acesta a tăcut, apoi a bombănit: "Atunci eu mă duc acasă!".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite