Alianţa D.A. renaşte în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariajul dintre liberali şi democraţi, valabil de la alegerile din 2004 şi până la începutul anului trecut, se reface în Bacău, Neamţ şi Vrancea În marile oraşe ale Moldovei

Mariajul dintre liberali şi democraţi, valabil de la alegerile din 2004 şi până la începutul anului trecut, se reface în Bacău, Neamţ şi Vrancea

În marile oraşe ale Moldovei continuă să se contureze alianţe politice atât pentru turul doi al alegerilor locale, cât şi pentru colaborarea pe plan administrativ.

La Bacău, liderii PNL şi foştii colegi din Alianţa D.A. au semnat un protocol de colaborare politică pentru turul al doilea al alegerilor şi pentru Consiliul Judeţean.

"Este o alianţă anti-PSD, motivată de neregulile de la secţiile de votare din primul tur. De exemplu, la preşedinţia CJ mi-au fost anulate 24.000 de voturi", susţine Vasile Nistor, şeful PD-L Bacău, fost candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. Pentru funcţia de primar, în turul al doilea, PD-L are candidaţi în 30 de comune şi în oraşele Bacău şi Târgu Ocna.

Şeful liberalilor băcăuani, primarul Romeo Stavarache, care se va confrunta în turul doi cu candidatul independent Sergiu Sechelariu, mizează pe voturile electoratului PD-L.

"Această alianţă mă ajută şi este una firească. O alianţă între PNL şi PSD este împotriva firii", a spus Stavarache.

"Vom apărea doar în echipă"

Şi la Focşani, liderii PNL şi PD-L au bătut palma, la şfârşitul săptămânii trecute, pentru a colabora la scrutinul din 15 iunie.

Protocolul se referă la susţinerea candidaturii democrat-liberalului Alin Trăşculescu în turul II şi la realizarea majorităţii în CL Focşani. "Este o alianţă firească, ce a existat permanent la nivelul CL. Pe toată perioada campaniei electorale vom apărea doar în echipă", a spus Trăşculescu. Acesta se va confrunta în turul doi pentru primăria Focşaniului cu actualul edil, social-democratul Decebal Bacinschi.

După câteva zile de discuţii, şi liberalii din Neamţ au semnat cu democrat-liberalii conduşi de fostul membru al PNL, Gheorghe Ştefan "Pinalti", o alianţă prin care PD-L urmează să obţină majoritatea în CJ.

La Iaşi, liberalii preferă PSD

Liberalii ieşeni nu au încheiat nicio alianţă oficială, dar deputatul Relu Fenechiu, şeful PNL Iaşi, a declarat la o emisiune televizată că îl va susţine în campania pentru turul doi la primărie pe Gheorghe Nichita (PSD), în defavoarea lui Dumitru Oprea (PD-L). Fenechiu a exclus însă varianta unei alianţe oficiale între PNL şi PSD la nivelul judeţului.

PNL a semnat la Braşov un protocol de colaborare cu PSD şi UDMR conform căruia cele trei formaţiuni politice îşi vor acorda sprijin reciproc atât în Consiliul Judeţean şi consiliile locale, cât şi pentru alegerea primarilor din cele 29 de localităţi, în turul al doilea.

La Bistriţa-Năsăud şi la Dolj, liberalii au ajuns la o înţelegere cu social-demcraţii, în timp ce, la Vâlcea, PSD s-a aliat cu PD-L.

Bogdan Olteanu nu exclude colaborarea cu PD-L

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, într-un interviu acordat Radio BBC, că PNL se va prezenta singur la alegerile parlamentare şi că o alianţă cu PD-L nu este total exclusă. "Punctul de vedere (despre o alianţă - n.r.) ni-l formăm când vom vedea şi programele electorale ale PSD şi PDL", a spus Olteanu.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a precizat că formaţiunea sa "se îndreaptă cu paşi mărunţi, dar siguri spre o guvernare cu PNL". Hrebenciuc a subliniat că social-democraţii vor adopta "mai mult ca sigur" cota unică de impozitare, introdusă şi susţinută de actualul guvern liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite