Alianţa D.A. ar putea renaşte după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL şi PDL vorbesc din ce în ce mai des despre posibilitatea refacerii formulei din 2004. Liberalii pun condiţii: Traian Băsescu nu are ce căuta în ecuaţie Perspectiva

Liderii PNL şi PDL vorbesc din ce în ce mai des despre posibilitatea refacerii formulei din 2004. Liberalii pun condiţii: Traian Băsescu nu are ce căuta în ecuaţie

Perspectiva guvernării în următorii patru ani îi face pe foştii parteneri din Alianţa D.A. să se gândească serios la refacerea echipei destrămate în 2007.

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda este ultimul dintre liderii PDL care au invocat, recent, posibilitatea reactivării A.D.A. după alegerile generale din această toamnă. Preda a declarat că singura alianţă postelectorală viabilă pe care o pot face democrat-liberalii este cea cu PNL.

"Cea mai bună legătură politică pe care poate să o aibă PDL, legătura naturală, este cea cu PNL. Avem o componentă liberală în cadrul curentului majoritar popular şi avem o cunoaştere destul de amplă a ceea ce înseamnă liberalismul şi reprezentarea liberalismului în România.

Am avut o Alianţă care s-a întrerupt în mersul ei din cauza unor interese personale ale unor lideri ai PNL. În schimb, la nivelul României, am colaborat de foarte multe ori destul de bine, chiar foarte bine în unele locuri, cu organizaţiile judeţene ale PNL", a precizat liderul democrat-liberal, citat de Mediafax.

Preda a subliniat că varianta respectivă este valabilă numai în cazul în care formaţiunea din care face parte nu obţine peste 40% din voturi, astfel încât să poată guverna singură.

După îndepărtarea actualului PDL din guvern, în 2007, mai mulţi lideri ai acestei formaţiuni - printre care Radu Berceanu şi Valeriu Stoica - au vorbit despre posibilitatea reluării colaborării cu PNL.

PNL nu respinge ideea

Liberalii susţin că refacerea alianţei cu PDL ar putea fi posibilă numai dacă democrat-liberalii se vor disocia de preşedintele Traian Băsescu. Atât Bogdan Olteanu, cât şi Eugen Nicolăescu - membri în conducerea PNL - au afirmat recent că, după alegeri, cele două formaţiuni s-ar putea aşeza la masa negocierilor.

"Poate vom avea ocazia să constatăm, la toamnă, după alegeri, că cei de la PDL vor fi pe propriile picioare şi atunci putem sta de vorbă", a precizat Olteanu.

Nicolăescu a afirmat şi el că între PNL şi PDL va putea să existe o apropiere dacă democrat-liberalii admit faptul că "se comportă urât" cu liberalii la presiunea preşedintelui Băsescu.

Colaborări punctuale

Colaborarea dintre cele două partide funcţionează foarte bine în mai multe judeţe din ţară. La Buzău, Bacău şi Vrancea liderii PNL şi PDL au semnat protocoale de colaborare înainte de turul al doilea al alegerilor din iunie, iar la Harghita conducerile formaţiunilor au anunţat că vor susţine un candidat comun la parlamentarele din această toamnă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite