Alianţa propteşte scaunul ministrului justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii cer ajutorul Curţii Constituţionale, Boc se gândeşte la suspendarea lui Văcăroiu Liberalii şi democraţii fac eforturi pentru a o păstra pe Monica Macovei în fotoliul

Liberalii cer ajutorul Curţii Constituţionale, Boc se gândeşte la suspendarea lui Văcăroiu

Liberalii şi democraţii fac eforturi pentru a o păstra pe Monica Macovei în fotoliul ministerial.

Liderul grupului ADA din Senat, Puiu Haşotti, a trimis, ieri, o sesizare Curţii Constituţionale, cerându-i să decreteze că adoptarea moţiunii în Senat nu o obligă pe Macovei să demisioneze. Tot ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului să prezinte la următoarea şedinţă de guvern o listă a măsurilor referitoare la problemele solicitate de forul legislativ. Liderul PD, Emil Boc, a anunţat că ia în calcul revocarea lui Nicolae Văcăroiu, ca urmare a comportamentului de la şedinţa de marţi.

Sesizarea senatorilor Alianţei către Curte se referă la neconstituţionalitatea articolului
din Regulament, referitor la obligativitatea respectării deciziilor Senatului în condiţiile adoptării moţiunii simple care cere demiterea ministrului justiţiei. Haşotti susţine că guvernul are decizia cu privire la aplicarea măsurilor referitoare la problemele de politică internă dezbătute în cadrul moţiunii şi, prin urmare, demisia sau demiterea lui Macovei nu sunt obligatorii. "Obligativitatea deciziilor Senatului adoptate în cadrul moţiunilor simple încalcă, în opinia noastră, principiul separaţiei puterilor în stat, parlamentul neavând calitatea să decidă asupra unor chestiuni care ţin exclusiv de organizarea şi funcţionarea guvernului", susţine liderul PNL-PD din Senat.

Boc: Văcăroiu a încălcat Constituţia

Alianţa D.A. va lua în calcul posibilitatea revocării din funcţie a preşedintelui Senatului, pentru grave încălcări ale Regulamentului acestei Camere a parlamentului şi a Constituţiei, a anunţat, ieri, preşedintele PD, Emil Boc, citat de Mediafax. "Vom discuta acest aspect la nivelul coaliţiei şi al Alianţei, pentru că este vorba despre o încălcare gravă a Regulamentului Senatului.

Potrivit acestui text, preşedintele avea obligaţia să nu pună pe ordinea de zi spre dezbatere acele moţiuni care, prin conţinutul lor, au conotaţii specifice uneia de cenzură. Trebuia să înlăture acea prevedere din conţinutul moţiunii. Era obligaţia exclusivă a preşedintelui Senatului. Prin aceasta, Nicolae Văcăroiu a încălcat grav prevederile Regulamentului şi Constituţiei şi poate face obiectul revocării din funcţie", a explicat liderul democrat.

Funcţia de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege
Articolul 106 din Constituţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite