Alianţa se năpusteşte asupra PSD şi PC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PD recrutează nemulţumiţii din ambele taberePartidul Democrat este hotărât să profite, în eventualitatea în care Adrian Năstase pleacă la Partidul Conservator, şi să racoleze parlamentari

PD recrutează nemulţumiţii din ambele tabere

Partidul Democrat este hotărât să profite, în eventualitatea în care Adrian Năstase pleacă la Partidul Conservator, şi să racoleze parlamentari nemulţumiţi şi de la PSD, şi de la PC. Potrivit unor surse din acest partid, democraţii se pregătesc astfel de momentul în care partidul lui Voiculescu se va retrage de la guvernare şi va fi nevoie de asigurarea unei noi majorităţi parlamentare. Totuşi, niciunul din liderii PD nu putea aprecia, ieri, câţi parlamentari de la PSD şi PC ar putea trece la democraţi. Oficial, liderii PD spun că trecerea lui Năstase la conservatori e strict problema acestui partid. "Nu este problema noastră, deşi mă întreb cum va mai funcţiona coaliţia în momentul în care din ea vor face parte oameni definiţi drept foarte corupţi. Eu cred că nici conservatorii nu-şi pot închipui că mai pot rămâne la guvernare dacă îl primesc pe Adrian Năstase", a declarat vicepreşedintele PD Cezar Preda. Întrebat însă ce se va întâmpla dacă PC nu va dori să plece, de bunăvoie, de la guvernare, Preda a arătat că doar primul-ministru poate scoate această formaţiune din Executiv.

Liberalii pândesc o felie pesedistă
şi liberalii ar putea beneficia de o "felie" din grupul de deputaţi PSD, dacă Adrian Năstase va pleca spre PC însoţit de mai mulţi colegi. Deşi liderii PNL neagă existenţa unei strategii de racolare a pesediştilor nemulţumiţi, surse parlamentare susţin că este posibil ca doi-trei social-democraţi să facă acest pas. Sursele citate dau ca aproape sigură înscrierea în PNL a lui Ioan Timiş, deputat de Hunedoara, al cărui frate este membru al acestei formaţiuni. Liberalii nu văd însă posibilă aducerea unui contingent masiv de pesedişti din cauza atitudinii refractare a organizaţiilor teritoriale, singurele abilitate să propună centrului cooptarea de noi membri. În plus, reprezentanţii PNL nu le pot garanta eventualelor achiziţii locuri pe liste la următoarele alegeri, astfel încât nici aceştia din urmă nu ar avea un interes prea mare să li se alăture liberalilor. "Nu cunosc să existe alte intenţii din partea membrilor PSD de a veni la grupul parlamentar al PNL, dar am observat că e o vânzoleală foarte spectaculoasă la grupul lor şi aş prefera să fiu foarte reţinut în declaraţii", a precizat, ieri, noul preşedinte al Camerei, Bogdan Olteanu, cel care a fost indicat de câţiva colegi drept posibilul negociator pentru încorporarea pesediştilor. Prin ricoşeu însă, înscrierea grupului Năstase în PC ar putea aduce în PNL mai mulţi parlamentari conservatori. Scenariile care se construiau, ieri, printre membrii celor două partide arătau că venirea fostului şef al Camerei alături de Dan Voiculescu ar determina ieşirea PC din coaliţia de guvernământ. În aceste condiţii, partizanii rămânerii în rândurile puterii nu ar avea nicio reţinere în a trece în barca PNL. Surse din cele două formaţiuni vorbeau despre plecarea a cel puţin patru parlamentari conservatori, în frunte cu Codruţ şereş, ministru al industriilor şi comerţului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite