Alianta PSD-UDMR, restransa doar la cooperarea parlamentara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traditionalul protocol dintre PSD si UDMR, care a asigurat, timp de trei ani, linistea parlamentara a partidului de guvernamant, va putea sa capete forma unui acord de cooperare legislativa, ne-au

Traditionalul protocol dintre PSD si UDMR, care a asigurat, timp de trei ani, linistea parlamentara a partidului de guvernamant, va putea sa capete forma unui acord de cooperare legislativa, ne-au declarat surse din cele doua formatiuni. Pana acum, cele trei protocoale de colaborare, semnate in cadru festiv, prevedeau probleme punctuale: de la retrocedarea proprietatilor bisericilor istorice la limba materna pentru politistii din comunitatile cu minoritate maghiara si la strategia pentru depozitele regionale de deseuri. In schimbul tuturor acestor promisiuni, pe care PSD se angaja sa le puna in practica, UDMR vota toate proiectele Guvernului si respingea orice motiune introdusa de opozitie. Cooperarea dintre UDMR si PSD a fost criticata, mai intai voalat, apoi public de lideri din ambele formatiuni. Daca la PSD, un partid obisnuit sa isi mentina conflictele departe de ochii publici, opozitia fata de aceste acorduri nu a razbatut decat rareori in presa, in cazul UDMR criticile au fost fatise si au dus, in final, la adancirea prapastiei dintre moderatii lui Marko Bela si radicalii din jurul lui Laszlo Tokes, critici virulenti ai protocoalelor. Spre deosebire de alti ani, apropierea campaniei electorale face ca nici PSD, nici UDMR sa nu mai aiba neaparata nevoie de un protocol. Pe de o parte, PSD are practic majoritate in ambele Camere legislative. Pe de alta parte, si UDMR si-a rezolvat cam toate vechile cerinte ale comunitatii maghiare. Au ramas in suspensie problema reamplasarii Statuii Libertatii din Arad - pentru care s-a gasit solutia construirii unui parc al reconcilierii - si extinderea invatamantului in limba materna, care se va face treptat si nezgomotos. Astfel ca solutia unui acord de cooperare parlamentara se impune, fiind reciproc avantajoasa pentru ambele formatiuni. Ea presupune, in primul rand, faptul ca nici PSD, nici UDMR nu vor mai fi supuse unor atacuri din partea nationalistilor din interiorul si din afara lor. Apoi, cele doua partide vor arata ca nu isi reneaga relatiile de colaborare si ca nu au gresit lucrand mana in mana timp de trei ani. Cert este ca, pana acum, liderii PSD si cei ai UDMR nu s-au intalnit in formula traditionala pentru negocierea unui nou protocol. Decizia va fi luata pe 10 februarie, cand va avea loc o intalnire la varf. "Oricum vom avea un nou acord cu PSD. Ramane sa vedem sub ce forma", a anuntat, inca de saptamana trecuta, presedintele UDMR, Marko Bela.
Uniunea Civica Maghiara strange semnaturi pentru a se inregistra ca partid
Uniunea Civica Maghiara a inceput campania de strangere a semnaturilor pentru a inregistra organizatia la tribunal, chiar daca in prezent nu se cunoaste modul in care se vor desfasura alegerile, proiectul Legii electorale nefiind inca adoptat. Vicepresedintele UCM, Tulit Attila, a declarat, joi, ca acest proiect de lege este nedemocratic. "Incercam sa evitam ca prin intarzierea adoptarii proiectului de lege sa fim impiedicati sa participam la alegerile locale. Speram ca vom reusi sa facem fata tuturor criteriilor care ni se vor cere", a adaugat Tulit. Tulit Attila a adaugat ca, potrivit proiectului Legii electorale, la alegerile locale pot depune candidaturi organizatii ale minoritatilor nationale care au avut reprezentare parlamentara si care au fost inregistrate la instantele judecatoresti, care au numar de membri ce nu poate fi mai mic de 15 la suta din numarul total al cetatenilor din aceasta minoritate si care, la ultimul recensamant, s-au declarat apartinatori ai minoritatii nationale respective. Presedintele PSD Harghita, Mircea Dusa, a apreciat, joi, ca Uniunea Civica Maghiara din Romania (UCMR) nu are sanse sa se constituie, in perioada imediat urmatoare, ca partid politic si sa participe la alegeri. Presedintele social-democratilor Harghita a afirmat, joi, ca este foarte greu pentru UCMR ca in perspectiva alegerilor de anul acesta sa se constituie ca partid politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite