Alianta PNL-PD are si program de guvernare, si premier, dar sunt la secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurele certitudini: Traian Basescu, seful campaniei electorale, iar viitorul prim-ministru va avea par

In fata nenumaratelor intrebari referitoare la programul de guvernare, candidatul la postul de prim-ministru sau listele parlamentare, ieri, Alianta PNL-PD a avut un singur raspuns clar: Traian Basescu va fi cel care va conduce campania electorala. "Domnul Stolojan este pentru electorat, iar eu pentru Nastase si Geoana", a explicat Basescu strategia cu care Alianta D.A. si-a propus sa obtina nu mai putin de 51% din voturile electoratului. Alaturi de liderul PD, in echipa de campanie se vor mai afla, printre altii, Calin Popescu Tariceanu, Cosmin Gusa si Vasile Blaga. De analize si relatii cu presa "legate strict de Theodor Stolojan" se va ocupa Raluca Tatarcan, consiliera acestuia. Basescu a declarat ca se va implica 100% in campania pentru alegerile legislative si prezidentiale si va aviza personal toate actiunile, inclusiv mesajele catre presa. "Ideea draga unora de la Putere ca poate Basescu sta la primarie sa vada cum e cu cainii fara stapan nu poate functiona", a spus presedintele PD, care a precizat ca isi va lua concediu de la Primaria Capitalei doar daca si Adrian Nastase va face un gest identic.
Viitorul premier lucreaza sub acoperire
Traian Basescu si Theodor Stolojan au mai facut, ieri, un anunt: Alianta ar avea de o luna un candidat pentru functia de premier, dar nu-i va divulga numele decat atunci "cand va fi in avantajul Aliantei". "Pot sa va spun cand va fi anuntat: dupa ce Mircea Geoana va fi dezbracat si aratat ca nu numai ca n-a fost bun de primar, dar ca nu-i bun nici de premier", a afirmat Basescu. Din dorinta de "a nu lasa PSD-ul sa stea linistit", Stolojan si Basescu nu au negat nici macar posibilitatea ca actualul primar al Capitalei sa devina - dupa modelul Ciorbea - viitorul premier al Aliantei. "Nu vor sti cine va fi prim-ministru decat atunci cand vom considera ca nu mai este nevoie sa-i tinem in acest stres. Daca PSD-ul are paduchi, noi n-o sa ne scarpinam", a spus proaspatul strateg-sef al Aliantei, care i-a indemnat pe ziaristi sa continue speculatiile pe aceasta tema pentru a-l ajuta "sa tina in ceata PSD-ul". El a apreciat ca PSD a lansat in ultima perioada de timp patru diversiuni, care urmareau sa determine Alianta "sa se scarpine". Acestea au fost, potrivit lui Basescu: alegerile interne din PSD ("cu aspecte de Internet Cafe"), anuntarea lui Mircea Geoana drept viitor premier ("un baiat care nu poate apara tara in problema Bastroe"), lansarea programului de guvernare ("o insiruire de conditionalitati in relatia cu UE") si "alianta PSD cruce PUR". "Sunt prea experimentat ca om politic sa nu le sesizez. In ceea ce ne priveste, strategia va fi sa ne adresam electoratului, cu solutiile noastre", a aratat Traian Basescu. El a rezistat nenumaratelor intrebari ale ziaristilor referitoare la portretul-robot al premierului Aliantei, spunand doar ca acesta "nu va fi chel". Singura precizare care a mai venit din partea lui Stolojan si Basescu a fost ca, daca Alianta D.A. va alcatui viitorul Executiv, acesta va avea doar sapte, opt ministri. "Avem ca politica o retragere a statului din viata de zi cu zi a agentilor economici. Dorim ca statul sa se limiteze la a reglementa, si nu la a conduce calea ferata, mine, Petrom si asa mai departe", a precizat liderul PD.
Programul Aliantei, prezentat in foileton
In ceea ce priveste programul de guvernare al Aliantei, situatia este asemanatoare cu cea a premierului: exista, dar publicul nu-l va afla decat la momentul oportun. "Vom prezenta segmente de program, pentru ca initiativa prezentarii sa ne apartina si sa putem controla dezbaterea publica. Nu vrem ca in timp ce noi vorbim despre agricultura, PSD-ul sa vina sa spuna cat de rau este programul Aliantei pe turism. Din acest motiv, vom lansa dezbateri tematice", a explicat tot Traian Basescu strategia de comunicare a acestui program. Theodor Stolojan a sugerat ca acesta nici macar nu va fi tiparit, intrucat Alianta "nu este editura de tiparit volume" si nici nu va participa, alaturi de PSD, la un concurs privind "cine prezinta cele mai multe propuneri populiste". Presedintele PNL a precizat insa ca programul se bazeaza pe o economie de piata functionala "care nu neglijeaza problemele sociale grave ale Romaniei". "Un mediu de afaceri nu va fi niciodata competitiv atat timp cat nu se rezolva problemele grave care exista in domeniul sanatatii si pensiilor", a declarat Stolojan. In orice caz, daca Alianta va ajunge la guvernare, va veni cu un buget pentru 2005 diferit de cel pe care se pregateste sa-l adopte guvernul Nastase, a mai precizat Traian Basescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite