Alianta PNL-PD muta batalia cu Justitia romana la portile Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea aliantei PNL-PD este decisa sa se bata pe toate fronturile pentru a reusi inregistrarea la tribunal: va deschide proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, va sesiza Parlamentul

Conducerea aliantei PNL-PD este decisa sa se bata pe toate fronturile pentru a reusi inregistrarea la tribunal: va deschide proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, va sesiza Parlamentul European, va notifica toate ambasadele straine din Bucuresti si va declansa totodata noi proceduri de inscriere la Tribunalul Municipiului Bucuresti. "Decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a respins definitiv inscrierea aliantei PD-PNL in registrul partidelor politice, este inca o palma pe obrazul patat al Justitiei romane", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al aliantei, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a mai spus ca "modul rusinos in care s-a comportat Justitia" a dus si la incalcarea a doua drepturi constitutionale: cel referitor la libera exprimare si cel privind asocierea. In consecinta, democratii si liberalii se vor prezenta saptamana viitoare din nou la Tribunalul Capitalei cu o noua cerere de inregistrare a aliantei lor, avand aproape aceeasi denumire si sigla. Smecheria cu care PD si PNL spera sa treaca de obstacolele din Justitia romana este plasarea unui punct dupa literele D si A din semnul electoral al aliantei. Mai mult, pentru ca decizia Tribunalului Municipiului Bucuresti de a respinge solicitarea initiala de inregistrare se baza si pe dictionarul explicativ al limbii romane, cererea de reinregistrare va preciza ca semnul aliantei nu e totuna cu cuvantul "da". "Nu este un cuvant din limba romana, ci doar doua initiale", a explicat Calin Popescu Tariceanu. Totusi, doar pentru aceste modificari pur formale, PD si PNL sunt nevoite sa cheltuiasca bani si timp. Cele doua formatiuni politice vor convoca, in consecinta, organismele de conducere care sa aprobe schimbarea statutului aliantei. Sambata, PD va aduce la Bucuresti circa 700 de oameni, iar PNL alti 100, doar pentru ca acestia sa aprobe amplasarea a doua puncte in sigla DA. Fara indeplinirea acestei formalitati, exista riscul ca alianta sa fie din nou respinsa la tribunal. Ideea acestei chitibusarii avocatesti ii apartine, se pare, inginerului Traian Basescu, care a anuntat-o inca de duminica. Ramane de vazut daca aceasta forma va trece de Justitia romana sau ea va descoperi o alta chichita, prin care sa blocheze intrarea in legalitate a coalitiei PD-PNL. Ieri, liderii aliantei pareau decisi sa inregistreze formatiunea, chiar si a treia oara daca va fi necesar. Tracasarile cu Justitia ar trebui sa se termine insa pana in mai 2004, cand PD si PNL ar urma sa depuna liste comune in Bucuresti la alegerile locale, sub sigla aliantei.
PSD neaga orice amestec
Partidul de guvernamant a protestat ieri "fata de iresponsabilitatea liderilor PNL si PD de a sugera posibile ingerinte ale politicului in actul de justitie". PSD spune ca "nu are si nici nu va avea vreo legatura cu inregistrarea aliantei PNL-PD in Registrul partidelor politice" si considera ca opozitia a atacat inca o data "in mod gratuit" partidul de guvernamant, aducand "deservicii pe plan extern Romaniei". Partidul lui Adrian Nastase afirma ca este prea putin interesat de numele sub care se va reinregistra "noua conventie democratica din Romania - editia 2003". Totodata, liderii pesedisti isi exprima surprinderea ca Theodor Stolojan si Valeriu Stoica se aliniaza la comportamentul lui Traian Basescu, concluzionand: "Se pare insa ca influenta liderului PD in a-si "basescieniza" anturajul este determinanta, fiind mai presus de ratiune si de bun-simt".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite