Aleşii PDL „sabotează“ legile Guvernului Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a preferat "tăcerea" la negocieri
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a preferat "tăcerea" la negocieri

Parlamentarii Puterii au ajuns să voteze împotriva legilor susţinute de Guvern sau să le abandoneze prin chiul. Majoritatea parlamentară a dat ieri rateu după rateu atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Zguduit de scandalurile recente legate de fraudarea votului le Legea pensiilor şi de adoptarea reducerii TVA din "greşeală", Guvernul pare să aibă tot mai multe probleme în plan parlamentar.

Ieri, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, care a condus şedinţa Camerei Deputaţilor în locul Robertei Anastase, a încălcat procedurile pentru a salva ordonanţa prin care bolnavii aflaţi în concediu medical sunt căutaţi acasă cu poliţia. În sală nu erau suficienţi deputaţi ai Puterii pentru a adopta un act normativ cu caracter organic, iar liderul grupului PDL, Mircea Toader, a propus retrimiterea la comisie.

Propunerea a întrunit 95 de voturi pentru, 89 împotrivă şi 5 abţineri, printre cei care s-au opus fiind trei deputaţi PDL şi patru independenţi. Liberalul Mihai Voicu a contestat retrimiterea la comisie pentru că nu a întrunit jumătate plus unu de voturi din numărul celor prezenţi. După o oră de scandal, timp suficient pentru ca democrat-liberalii să fie chemaţi în sală, Ioan Oltean a reluat votul, contrar Regulamentului. Coaliţia a avut câştig de cauză cu 100 de voturi pentru şi 77 contra.

Telefoane pentru acordul cu FMI

Puterea a avut nevoie de repetarea votului şi pentru a trece prin Camera Deputaţilor ratificarea scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional. La primul vot nu au fost suficienţi parlamentari în sală pentru a se asigura cvorumul necesar, fiind prezenţi doar 150 de deputaţi în loc de 167.

La ameninţările viceliderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu de contestare a votului, acelaşi Ioan Oltean a acceptat reluarea votului după un apel nominal. După ce democrat-liberalii au fost somaţi telefonic să vină în sală, scrisoarea de intenţie a întrunit numărul necesar de voturi. Tot ieri, deputaţii, inclusiv cei ai PDL, au aprobat majorarea burselor pentru olimpicii României, chiar dacă Guvernul se opunea acestui act normativ. Executivul le-a explicat, fără succes, propriilor parlamentari că majorările pot fi decise de Ministerul Educaţiei în funcţie de posibilităţile bugetare.

Eşec şi la Senat

În paralel, lucrările Senatului au fost suspendate după ce s-a încercat validarea noilor membri ai Consiliului Naţional de Integritate. PDL a dorit amânarea votului pentru că nu au venit la şedinţă toţi cei 15 candidaţi. Senatul a respins un alt proiect al Guvernului care modifica legea privind azilul în România, deşi reprezentantul MAI, Irina Alexe, a susţinut că legea este necesară pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Opoziţia a majorat punctul de pensie

Guvernul a mai suferit, ieri, o înfrângere în Comisia de muncă a Senatului unde Opoziţia are 6 membri iar Puterea 5. Totuşi, trebuie menţionat că de la lucrări au lipsit atât reprezentantul UDMR în Comisie, Almos Albert, cât şi pedelistul Ion Ruşeţ. Opoziţia a reuşit să majoreze punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut şi a stabilit că vârsta de pensionare a femeilor este 60 de ani, iar a bărbaţilor de 64 de ani. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a părăsit nemulţumit lucrările şedinţei după ce PSD şi PNL au impus discutarea şi a altor articole decât cel legat de vârsta de pensionare a cărui reexaminare o ceruse Traian Băsescu.

Regulament

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat ieri că partidul său ar putea modifica Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât dezbaterile cele mai importante să se desfăşoare în plen, şi nu la comisii. Toader a răspuns astfel solicitării preşedintelui Traian Băsescu de schimbare a modului în care sunt adoptate legile. Şeful statului a cerut modificarea procedurii parlamentare, acuzând "incidentul" de săptămâna trecută, când aleşii Puterii au votat "din greşeală" reducerea TVA la produsele alimentare şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite