Aleşii şi-au ascuns votul după palmier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au avut nevoie de multă răbdare pentru cele cinci ore de dezbateri. Doar pesediştii s-au agitat şi au rămas agitaţi şi după respingerea moţiunii Dezbaterea moţiunii de

Parlamentarii au avut nevoie de multă răbdare pentru cele cinci ore de dezbateri. Doar pesediştii s-au agitat şi au rămas agitaţi şi după respingerea moţiunii

Dezbaterea moţiunii de cenzură a PSD a fost un test de răbdare pentru parlamentari şi miniştri. Întrucât şedinţa a început cu o oră întârziere, senatorii, deputaţii şi membrii Cabinetului Tăriceanu au fost nevoiţi să-şi găsească o ocupaţie, cei mai mulţi preferând să fumeze şi să soarbă din cafele pe hol sau la bufet.

Bursa voturilor atinsese maximum, reprezentanţii celor două tabere licitau pentru sau împotriva căderii guvernului fără să poată spune cu certitudine cine va avea câştig de cauză. Liberalii păreau relaxaţi, pediştii - indiferenţi. Doar pesediştii aveau o mină ceva mai încordată, trădând negocierile intense care erau încă în toi.

"Moţiunea pică… Dacă nu cumva s-au răzgândit peremiştii", prognoza un ministru PNL, mărturisind că totuşi ar fi mai bine în opoziţie. "Dărâmăm cu siguranţă guvernul, chiar dacă scorul va fi strâns", îşi dădea cu părerea un deputat PSD, în timp ce un conservator spunea că orice e posibil.

Membrii Cabinetului şi-au făcut apariţia rând pe rând, iar premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a oprit direct în biroul preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, care însă lipsea. Primul-ministru n-a părut deranjat de acest amănunt şi a rămas în cabinet unde, în scurt timp, i s-a alăturat şeful Senatului, Nicolae Văcăroiu, şi, într-un final, gazda sa.

Iritaţi de soneria agasantă care îi chema în sală, parlamentarii s-au îndreptat fără prea mult chef către fotoliile lor. Pe câţiva, foamea i-a dovedit şi i-a împins cu iuţeală către fotoliile de la bufet.

Buchet "de camuflaj"

Discursurile, monotone în marea lor majoritate, au accentuat starea de apatie a parlamentarilor. Ca niciodată, aceştia şi-au citit în linişte ziarele şi nu au vorbit prea mult între ei. Din sală au lipsit, pe parcursul dezbaterilor, figuri importante precum pesediştii Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu sau pedistul Vasile Blaga.

Singurul care a reuşit să dezmorţească atmosfera a fost liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a atras protestele pediştilor atunci când l-a atacat pe preşedintele Traian Băsescu. Vadim Tudor l-a făcut pe Tăriceanu să râdă în hohote atunci când a spus despre el că, spre deosebire de şeful statului, "se bărbiereşte zilnic, nu a furat flota şi nu duhneşte a băutură prin sticla televizorului". Spiritele s-au încins când a venit momentul votului.

Pentru a se asigura că votul rămâne secret, aşa cum cere regulamentul, Olteanu a impus aşezarea celor două urne chiar în faţa prezidiului şi le-a "camuflat" strategic cu un imens buchet de flori. Măsura a atras protestele reprezentanţilor PSD şi PD, rămase însă fără rezultat. Intenţia preşedintelui Camerei a fost aceea de a-i împiedica pe "cerberii" celor două partide să-i identifice pe rebelii care aveau să voteze împotriva moţiunii.

Tăriceanu a plecat înainte de rezultatul votului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a părăsit, ieri, şedinţa celor două Camere, fără să mai aştepte rezultatul votului asupra moţiunii. Tăriceanu a plecat din sală imediat după ce şi-a exprimat opţiunea şi a refuzat să facă vreo declaraţie la ieşire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite