Alegerile europene "golesc" parlamentul de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> 14 locuri de senatori şi deputaţi ar putea rămâne neocupate din cauza neînţelegerilor dintre PNL şi PD Liberalii şi democraţii au de împărţit, în prezent, şapte mandate

>> 14 locuri de senatori şi deputaţi ar putea rămâne neocupate din cauza neînţelegerilor dintre PNL şi PD

Liberalii şi democraţii au de împărţit, în prezent, şapte mandate parlamentare, care trebuie repartizate conform Protocolului Alianţei D.A., în baza căruia au candidat cele două formaţiuni la scrutinul din 2004. La acestea se vor adăuga alte şapte posturi de senatori şi deputaţi, care se vor elibera odată cu demisia celor aleşi, duminică, în Legislativul de la Bruxelles.



Listele Alianţei D.A. pentru parlamentare au fost întocmite în baza unui raport de 1,3 la 1 în favoarea liberalilor, astfel încât, în situaţia de faţă, PNL ar urma să aibă cu doi aleşi mai mult decât PD. Democraţii nu mai sunt de acord cu această împărţire, astfel încât cele şapte mandate deja vacante sunt blocate de mai multă vreme.

Situaţia are şanse foarte mari să se repete săptămâna viitoare, când proaspăt aleşii europarlamentari (patru democraţi şi trei liberali) vor demisiona, conform legii, din parlamentul de la Bucureşti. Liderii PNL susţin că repartizarea fotoliilor eliberate trebuie făcută exact aşa cum prevede protocolul semnat în 2004.

Acest sistem ar avantaja formaţiunea lui Tăriceanu pentru că i-ar aduce în Legislativ opt parlamentari, în timp ce oamenilor lui Boc l-ar reveni doar şase locuri. "Ne-am hotărât să le propunem liberalilor să nu mai umblăm cu negocieri, pentru că nu are rost să ne blocăm la infinit. Varianta pe care PD o va avansa e ca oriunde pe liste se eliberează un loc să vină automat următorul înscris", a declarat liderul PD, Radu Berceanu.

200.000 de euro datorii

O altă chestiune nerezolvată de cele două părţi este datoria de aproape 200.000 de euro la firma de publicitate a lui Felix Tătaru, înregistrată în urma campaniei electorale din 2004. Nici liberalii, nici democraţii nu vor acum să plătească suma respectivă, existând posibilitatea ca diferendul să fie rezolvat în instanţă.

PLD va adera la PPE

Liberal-democraţii lui Theodor Stolojan se vor alătura, la Bruxelles şi Strasbourg, grupului popularilor europeni, cel mai numeros din Legislativul comunitar. PLD şi-a axat campania pe ideea că îi reprezintă pe "adevăraţii liberali" din România, iar opţiunea lor pentu PPE a nedumerit o parte din electorat, în condiţiile în care liberalii europeni sunt membri ALDE.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Naţionali al liberal-democraţilor, Valeriu Stoica, explică însă că grupul ALDE (din care face parte PNL) este de centru-stânga. Din acest motiv, PLD s-ar fi văzut nevoit să se îndrepte către singura structură de centru-dreapta din Parlamentul European - PPE. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE) este condusă în Parlamentul European de Graham Watson, iar unul dintre vicepreşedinţii grupului este eurodeputatul PNL Adina Vălean. (George Rădulescu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite