Alegeri locale 2012 - filmul zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua alegerilor locale.

UPDATE 19.15 Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au ieşit, duminică seară, la terasă, lângă sediul USL de la Arcul de Triumf, pentru a aştepta momentul închiderii urnelor.

"Ne ducem după Băsescu la Carrefour", a spus, ironic, Victor Ponta, în momentul în care părăsea sediul USL, împreună cu preşedintele PNL Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, secretarul general al PNL, Eduard Helving, şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Aceştia urmăresc meciul de fotbal dintre echipele Spaniei şi Italiei, proiectat pe terasă.

UPDATE 18.40. Prezenţa la urne la nivel naţional, până la ora 17.00, era de 39,01%, în timp ce în capitală , prezenţa la vot  era de 28,99%, conform BEC.

UPDATE 17.55. Preşedintele Traian Băsescu, a fost surprins, astăzi, la cumpărături într-un hypermarket bucureştean, de către reporterii Antena 3. Şeful statului îşi continuă astfel ritualul început în 2007, de a ieşi la cumpărături după ce şi-a exercitat dreptul de a vota.

UPDATE 15.33 Prezenţa la urne, la nivel naţional, până la ora 14.00, este de 27,69% din cetăţenii cu drept de vot, a anunţat Biroul Electoral Central.

În Capitală, până la ora 14.00 s-au prezentat la urne 21,99% dintre cei peste 1,8 milioane de alegători.

Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în Sectorul 1, respectiv de 24,15%, iar cei mai puţini votanţi au fost în Sectorul 3 - 20,09 %.

În Sectorul 2 s-au prezentat la urne 21,96% dintre persoanele cu drept de vot, în Sectorul 4 - 22,49% dintre alegători, în Sectorul 5 - 21,59% şi în Sectorul 6 au votat 22,87%.

UPDATE 14.30 Mesaje cu conţinut denigrator la adresa candidaţilor PDL sau a rudelor acestora şi semnate "DNA" şi "Wikileaks" au fost trimise pe telefoanele mobile, duminică, în Prahova, în replică fiind trimise alte SMS-uri care acuză că mesajele denigratoare vin din partea USL.

UPDATE 13.49 Un bărbat din Petrila şi-a dat foc, duminică, în Secţia de votare amenajată în Grupul Şcolar "Constantin Brâncuşi" din localitate, el susţinând, înainte de a recurge la acest gest, că ani la rând a fost dezavantajat de primarul şi secretarul localităţii, flăcările fiind stinse de pompieri.

UPDATE 12.52 Câteva sute de localnici protestează, duminică, în faţa secţiei de votare din localitatea Curcani, judeţul Călăraşi, nemulţumiţi că nu pot vota, ei forţând intrarea în secţia de votare şi împingându-se cu jandarmii, întrucât procesul electoral este blocat după ce trei urne au fost distruse.

UPDATE 12.15 Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, a votat, duminică, la locale, afirmând ulterior că la finalul zilei, chiar dacă se candidează sub sigla USL, rezultatele se vor număra separat pentru fiecare formaţiune.

UPDATE 11.50 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a exercitat dreptul de vot la Liceul Jean Monnet din Capitală, el precizând, în secţie, că a votat pentru candidaţii USL şi că speră să se "activizeze" prezenţa la alegerile locale din acest an.

UPDATE 11.40 Prezenţa la vot în Capitală era de 6,87% la ora 10.00, cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne fiind în Sectorul 1, iar cei mai puţini în Sectorul 3, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ.

UPDATE 11.30 Prezenţa la urne, la nivel naţional, pentru alegerile locale era, la ora 10.00, de 8,99% din cetăţenii cu drept de vot, a anunţat, duminică, Biroul Electoral Central.

Conform BEC, în mediul urban s-a înregistrat, până la ora 10.00, o prezenţă la vot de 7,81%, iar în mediul rural de 10,60%.

UPDATE 10.43 Preşedintele PDL, Emil Boc, candidat la Primăria Cluj-Napoca, a declarat, la ieşirea de la urne, unde a fost însoţit de soţie şi de mai mulţi lideri democrat-liberali, că a votat pentru ca municipiul să devină "cel mai plăcut loc din România",

UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, după ce şi-a exercitat votul la o secţie de votare din Sectorul 3 al Capitalei, că este optimist în privinţa rezultatului şi că va fi o zi frumoasă pentru USL, transmiţând românilor să trimită "nota de plată" celor care "le-au stricat viaţa".

UPDATE Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a votat, duminică, la Colegiul "Mihai Eminescu", declarând că opţiunea sa este pentru o capitală mai frumoasă, pentru mai bine şi că bucureştenii merită mai mult.

UPDATE Premierul Victor Ponta a votat, duminică dimineaţă, la Baia de Fier (Gorj), unde îşi are domiciliul, el spunând că şi-a exercitat dreptul de vot cu speranţa că lucrurile vor fi mai bune şi că vor fi tot mai mulţi cetăţeni care vor veni la urne. Jurnaliştii l-au întrebat pe Ponta cum de votează cu un primar condamnat penal, făcând referire la primarul PSD din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, care a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. „Ştiu legea mai bine decât dumneavoastră. Astăzi nu avem voie să vorbim despre candidaţi şi vă invit să respectaţi şi dumneavoastră legea", a replicat premierul.

Neculai Onţanu a votat pentru "un Bucureşti în care oamenii să se simtă ca acasă"

Candidatul UNPR la Primăria Sectorului 2, Neculai Onţanu, spune c-a votat pentru continurea proiectelor importante şi "pentru un Bucureşti curat, în care oamenii să se simtă ca acasă".

"Am votat să avem un Bucureşti frumos, un Bucureşti curat, în care oamenii să se simtă ca acasă", a spus Neculai Onţanu, după ce a votat la Secţia 350 de la Şcoala nr. 50, unde a venit la ora 8.00.

De asemenea, a votat pentru continuarea proiectelor importante ale Sectorului 2.

Neculai Onţanu avotat la ora 08.00, pentru că "cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge".

Forbes vă prezintă detalii despre afacerile şi averile miliardarilor din "Top 500", candidaţi la alegerile din 2012

Silviu Prigoană a spus că a votat pentru un oraş frumos şi curat.

"Sper ca peste doi ani, când venim din nou la vot, să nu mai avem probleme cu câinii şi cu curăţenia, să depăşim aceste probleme", a spus Prigoană.

Prigoană este de părere că primarul în exercițiu, Sorin Oprescu, are șansa numărul 1 pentru a câștiga alegerile.

Află aici detalii despre afacerile lui Silviu Prigoană, dar şi ce avere are conform estimărilor Forbes România

"A fost o campanie mută, în care candidaţii nu au avut ocazia să facă dezbatere suficientă. Mă dezavantajează că este un singur tur de scrutin pentru că primarul în funcţie are şanse mai mari. (...) Nu vreau să mai avem o statistică neagră cu încă 40.000 de cetăţeni muşcaţi de câini", a spus Prigoană.

Sorin Oprescu a arătat că după experienţa de acum patru ani, a venit la vot mai liniştit , dar nu fără emoţii.
"Sigur că am emoţii, la fel ca şi ceilalţi candidaţi", a adăugat el, invitând bucureştenii să îşi exprime dreptul de a vota.

De asemenea, el a considerat campania electorală din acest an mai civilizată, în comparaţie cu cea din urmă cu patru ani.

Dan Diaconescu a declanşat "curăţenia de ciocoi"

Candidatul PP-DD la Primăria Capitalei, Dan Diaconescu, a votat pentru a declanşa "curăţenia de ciocoi" în toată România, adăugând că a venit ,,sfânta zi" a libertăţii şi că speră ca la închiderea urnelor să se proclame "abolirea" sclaviei din ţară.

"Am votat pentru a se declanşa în sfârşit curăţenia de ciocoi în Sectorul 6 şi în Bucureşti şi evident în toată România. Sau cum se spunea mai de demult în ţara noastră, a sosit în sfârşit ziua dreptăţii, sfânta zi a libertăţii. Eu sper ca asta să fie începutul şi sper ca deseară la ora 21:00 să se anunţe sau să se proclame abolirea sclaviei în România" , a spus Diaconescu.

Candidatul independent la Primăria Capitalei Irinel Columbeanu a votat pentru schimbare şi pentru a-i scăpa pe bucureşteni "din gheara partidelor politice".

Irinel Columbeanu a venit la vot în jurul orei 7.30, însoţit de tatăl său, la Şcoala nr. 17 "Pia Brătianu" din Capitală.

"Votez pentru schimbare, pentru salvare şi pentru a scăpa Bucureştiul şi pe locuitori din ghearele partidelor politice", a afirmat Columbeanu.

Piedone, primul votant

Candidaţii la primăriile de sectoare au fost şi ei matinali.

Candidatul USL la Primăria Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost prezent în fața secției de votare cu 10 minute înainte de ora deschiderii procesului electoral.

Primarul sectorului 4 a declarat că a votat "pentru continuitate, pentru siguranța cetățeanului, pentru un sector mai frumos și pentru un primar care a demonstrat că se poate".

Piedone a fost însoţit la urne de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu și deputatul PSD, Nicolae Bănicioiu.
De partea cealaltă, candidatul PDL pentru Primăria Sectorului 4, Sulfina Barbu, a votat, "pentru schimbare la Primăria Generală şi la primăria de sector".

"Sper ca un număr cât mai mare de bucureşteni să voteze pentru susţinerea unor oameni care au proiecte de dezvoltare", a adăugat Barbu.

Actualul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman s-a prezenatat în această dimineată la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" pentru a-și exprima opțiunea politică.

După ce a votat, Chiliman a declarat presei că, în opinia sa, alegerea primarilor într-un tur este o eroare.

"Votul de data asta este un vot într-un singur tur şi e foarte important, e un singur vot. Eu consider că a fost o greşeală transformarea votului din două scrutine într-un singur tur de scrutin. Nu este o economie. Democraţia trebuie să aibă un preţ. M-aş bucura să se revină la votul în două tururi. Trebuie ca persoana aleasă să aibă, până la sfârşit, puterea votului din spate. Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă într-o localitate sunt trei candidaţi care au unul 21, unul 22 şi unul 23 la sută. Ce reprezentativitate are cel care câştigă cu 23 la sută în faţa celorlalţi doi?", a încheiat Chiliman.

Candidatul UNPR la Primăria Sectorului 2, Neculai Onţanu, a optat pentru continurea proiectelor importante şi "pentru un Bucureşti curat, în care oamenii să se simtă ca acasă".

"Am votat să avem un Bucureşti frumos, un Bucureşti curat, în care oamenii să se simtă ca acasă", a spus Neculai Onţanu, după ce a votat la Secţia 350 de la Şcoala nr. 50, unde a venit la ora 8.00.

Duminică vei putea afla, pe adevarul.ro, cum se decide soarta oraşului şi judeţului tău: rezultate alegeri locale 2012, incidente în timpul alegerilor, sondajele exit poll prezentate de televiuni, declaraţii ale învingătorilor şi perdanţilor, informaţii inedite despre alegeri locale şi candidaţii din acest tur de scrutin. Urmăreşte ştirile despre alegeri şi comentează rezultatele alegerilor locale împreună cu jurnaliştii şi cititorii adevarul.ro.

Citeşte aici detalii despre toţi candidaţii din toate judeţele României şi urmăreşte pe paginile locale rezultatele alegerilor locale.

„Adevărul“ îţi prezintă candidaţii din toate judeţele din România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite