Alegeri comasate la 18 noiembrie 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii vor să comaseze alegerile parlamentare cu cele locale şi să organizeze un scrutin la 18 noiembrie 2012. Soluţia a fost discutată, potrivit unor surse din partid, la reuniunea liderilor democrat-liberali cu senatorii şi deputaţii, desfăşurată ieri la Palatul Parlamentului. Decizia finală în cazul organizării scrutinului urmează să fie luată în coaliţie.

În cadrul reuniunii de ieri s-a discutat şi despre posibilitatea trecerii la votul uninominal pur. Ideea democrat-liberalilor privind organizarea unui singur tur de scrutin, în cadrul căruia alegătorii vor fi nevoiţi să bifeze şase buletine de vot, presupune amânarea alegerilor locale cu aproape şase luni, ceea ce înseamnă modificarea prevederilor legale care să permită prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, Sulfina Barbu (PDL), a explicat recent că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi amendate Legea administraţiei publice locale şi Legea alegerilor locale. ­UDMR nu şi-a exprimat nicio obiecţie legată de comasarea alegerilor, însă rămâne de văzut în ce măsură parlamentarii Uniunii ar accepta votul uninominal pur, în condiţiile în care aceştia doresc mai curând revenirea la sistemul listei de partid sau un sistem mixt.

Opoziţia vrea anticipate

În schimb, PSD şi PNL nu doresc amânarea scrutinului local pentru toamnă, ci organizarea de anticipate la Parlament, astfel încât alegerile să aibă loc cât mai repede posibil. De altfel, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că susţine nu numai orice variantă de organizare mai rapidă a alegerilor, ci chiar şi organizarea alegerilor prezidenţiale tot la anul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite