Alegeri cu uninominal şi prag alternativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele politice vor putea intra în parlament, în baza sistemului de vot uninominal, fie în cazul în care obţin cinci la sută din numărul de voturi valabil exprimate, fie dacă câştigă

Partidele politice vor putea intra în parlament, în baza sistemului de vot uninominal, fie în cazul în care obţin cinci la sută din numărul de voturi valabil exprimate, fie dacă câştigă şase mandate de deputat şi trei de senator. Noua prevedere a fost adoptată ieri de către membrii comisiei parlamentare de Cod electoral cu majoritate de voturi şi ar putea favoriza atât partidele politice mai mici gen PC sau PNŢCD, cât şi UDMR.

Deputatul UDMR Marton Arpad a propus un prag alternativ de doar un mandat pentru organizaţiile minorităţilor care ar participa la alegeri cu candidaţi diferiţi. Pentru a ajunge parlamentar, candidatul unei etnii, alta decât cea maghiară, va fi nevoit să obţină 10 la sută, nu cinci procente ca până acum, din media de voturi valabil exprimate primite la nivel naţional de un deputat. Pragul electoral pentru alianţele politice a fost stabilit după formula "5+3+1+1", la un maximum 10 la sută.

Pentru o alianţă formată din două partide, pragul va fi de opt la sută, pentru cele formate din trei partide - de nouă la sută, iar pentru cele alcătuite din patru sau mai multe formaţiuni - de 10 la sută. Liberalii au reuşit să obţină şi respingerea amendamentului social-democrat privind introducerea votului uninominal pentru preşedinţii de consilii judeţene. (Marius Vulpe)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite