Alegeri în stil ţărănist în curtea lui Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Popa l-a învins la mustaţă pe Florin Anghel. Ea a fost validată într-un vacarm de nedescris Huiduieli la scenă deschisă au însoţit predarea ştafetei de către Dan Voiculescu

Daniela Popa l-a învins la mustaţă pe Florin Anghel. Ea a fost validată într-un vacarm de nedescris

Huiduieli la scenă deschisă au însoţit predarea ştafetei de către Dan Voiculescu noului preşedinte ales al PC. Daniela Popa a fost validată în funcţie, în condiţiile în care susţinătorii principalului său contracandidat, Florin Anghel, au protestat şi vociferat zgomotos. Furioşi, ei au ieşit din sală pentru a călca în picioare, la propriu, noul statut al partidului.

Tensiunea participanţilor a marcat desfăşurarea congresului încă din primele ore. Beneficiind de concursul invitaţilor PNL şi PSD, Ludovic Orban şi Titus Corlăţean, Voiculescu a deschis seria de discursuri tunând şi fulgerând împotriva duşmanului comun: "chiriaşul de la Cotroceni", "soluţia universală", care "infectează tot, degradează tot", Traian Băsescu.

Foieli neliniştite au apărut în momentul în care Voiculescu a criticat lipsa de performanţă a filialelor. "Voi m-aţi dezamăgit. Bazându-mă pe voi, m-am angajat în faţa oamenilor că, dacă nu vom atinge 7 la sută, îmi voi da demisia", a comentat amar Voiculescu.

Concurs de ţipete: Prahova vs Bucureşti

Ieşirea din "politicianismul Bucureştiului" şi dialogul cu teritoriul, două concepte enunţate de Anghel au animat brusc sala, având mai multă priză la public decât relaţia de dialog punctual cu PSD promovată de Daniela Popa sau de necesitatea alianţelor de conjunctură, lansată de cel de-al treilea candidat, vicepreşedintele Sabin Cutaş. Sfidarea conservatorilor din teritoriu s-a manifestat deschis în momentul în care Piedone şi Liliana Ghervasiuc, directoarea Loteriei Române, au încercat să-şi exprime opţiunea pentru Popa.

Vociferările şi protestele vehemente declanşate de prahovenii susţinători ai lui Anghel au provocat cuvinte grele din partea conservatorilor bucureşteni conduşi de Codrin Ştefănescu. Stupefiat, Voiculescu a fost nevoit să bată cu pumnul în masă în repetate rânduri pentru a reinstaura liniştea, reproşându-le foarte iritat comportamentul de "ţărănişti".

"Lasă-mă, Florine!"

"Lasă-mă, măi Florine, lasă-mă cu prostiile tale, te rog. Vă rog frumos rezultatele. Unde sunt rezultatele comisiei?", a clamat nervos Voiculescu în momentul în care Anghel, anticipând un scor strâns şi profitând de presiunea exercitată de cei din teritoriu, i-a cerut pe ton scăzut organizarea unui al doilea tur. Avantajul de 13 voturi obţinut de Popa a stârnit protestele taberei lui Anghel, care a invocat prevederile noului statut referitoare la validarea noului preşedinte cu jumătate plus unu din voturi pentru a contesta rezultatul şi a cere balotaj.

La presiunile lui Voiculescu, Cutaş a anunţat că cedeză cele 85 de voturi primite în favoarea Danielei Popa. "În numele unităţii partidului şi pentru binele său eu cred că voturile primite trebuie să meargă la doamna Popa", provocând minute în şir de huiduieli profunde în spate şi aplauze prelungite în faţă. "Cine nu doreşte… afară", a îngăimat cu gesturi largi Voiculescu.

"Ruşine, bătaie de joc", a replicat vehement sala, transformând congresul într-un adevărat concert de strigături. Vreo sută din cei mai aprigi susţinători ai lui Florin Anghel au ieşit afară reluând protestele zgomotoase şi aruncând noul statut la picioarele cameramanilor.

Fără alianţe până la "locale"

Daniela Popa declară că va ajunge la pace cu cei care au contestat-o şi speră că va duce PC la şase la sută la alegerile locale. Ea spune că, până la alegerile locale, PC nu va face nicio alianţă.

- Adevărul: Au existat voci care v-au contestat, spunând că nu aţi fi fost aleasă preşedinte în mod statutar. Cum comentaţi?

- Daniela Popa: Fireşte că am fost aleasă statutar, pentru că nu putem lua o măsură nestatutară. Aţi fost aici când comisia de validare şi numărare a voturilor a citit un proces-verbal, or acel proces-verbal a fost semnat de aproximativ 20 de persoane.

- Ce veţi face cu nemulţumiţii din teritoriu, care v-au şi contestat, de altfel? Credeţi că este posibilă o ruptură?

- Eu nu cred că va exista o rupere între centru şi filiale. Începând de săptămâna viitoare voi merge la fiecare filială în parte şi sunt convinsă că vom ajunge la un numitor comun. Este păcat că acum, în preajma alegerilor locale, să existe fricţiuni între noi în loc să ne canalizăm energiile spre obiectivul pe care ni l-am propus.

- Ce obiectiv v-aţi propus?

-Obiectivul principal sunt alegerile locale. Primele alegeri care se vor ţine în România sunt alegerile locale şi sper să obţinem cel puţin rezultatul din 2004, adică şase la sută. Acest rezultat ne va fi folositor pentru campania parlamentarelor.

- Care va fi politica dumneavoastră de alianţe?

- Există o diferenţă între dialog şi alianţe. Sunt adepta dialogului cu toate forţele politice, cu toate partidele parlamentare, dar una este înţelegerea pe un proiect de lege, una este un dialog pe o problemă importantă a României, alta este o alianţă.

Până la alianţă mai vorbim. Până la alegerile locale nu se face niciun fel de alianţă. Înţelegeri se pot efectua în al doilea tur de scrutin pentru alegerea viceprimarilor şi a vicepreşedinţilor de Consiliu Judeţean.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite