Alegeri „de groază“ în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională a acordat spaţii largi personajelor pitoreşti care au ajuns la Bruxelles.Recent aleşi europarlamentari, Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor au atras atenţia jurnaliştilor asupra lor.Prestigioase instituţii de presă europene s-au întrecut să facă portretele celor doi reprezentanţi ai României la Bruxelles. 

„Gigi Becali, greu de tradus“

image

Publicaţia scrie în numărul de ieri că declaraţiile lui Gigi Becali vor da de furcă traducătorilor de la Bruxelles. „Chiar şi când vorbeşte româneşte, sintaxa încâlcită şi argoul grosolan îl fac ţinta ironiilor“, se arată în articol. Deocamdată, observă „The Economist“ ironic, translatorii sunt salvaţi pentru că Becali, anchetat penal, nu are voie să părăsească ţara.

Remarcând că vesticii par moderaţi în comparaţie cu unii dintre xenofobii şi populiştii est-europeni care au câştigat euroalegerile, publicaţia vorbeşte şi despre Corneliu Vadim Tudor.  Ziariştii britanici îl prezintă pe liderul PRM drept un “naţionalist defăimător, cândva poet de curte al fostului dictator Nicolae Ceauşescu”.

„Gigi Becali, un fost oier care a făcut avere“

image

Potrivit BBC News, Becali este acuzat de atac împotriva hoţilor care i-au furat maşina. Judecătorii au decis ca Becali să nu părăsească România pe durata investigării cazului de sechestrare de persoane.

Proprietarul celui mai mare club de fotbal din România, relatează postul citat,  a declarat însă că are de gând să se ducă la Bruxelles pentru a-şi începe mandatul de europarlamentar.

BBC mai aminteşte că Becali este adesea descris ca un Robin Hood al României. Corespondentul BBC pentru Europa Centrală şi de Est, Nick Thorpe, a apreciat că mulţi români îl văd mai degrabă ca pe o victimă a infracţionalităţii decât ca pe un infractor.  Simpatia oamenilor faţă de cazul său l-a ajutat să devină europarlamentar, consideră Thorpe.

„un personaj demn de showbiz“

image

„I se spune Gigi. Gigi Becali, un personaj demn de showbiz, a obţinut duminică un fotoliu de europarlamentar sub sigla partidului de extremă-dreapta România Mare. Dar el nu poate părăsi ţara.Justiţia a recomandat interdicţia de părăsire a României pentru acest milionar anchetat în două cazuri”, se scrie în relatarea postului citat. 

„Vadim Tudor, un fost propagandist comunist“ 

image

Comentariul de pe site-ul Euractiv.com surprinde regresul electoral înregistrat de partidul condus de Vadim Tudor. „PRM este acum în declin, deşi la alegerile naţionale din 2000 a câştigat aproape 20% din voturi. La ultimele alegeri parlamentare, PRM nu a reuşit să intre în Parlament deoarece, cu doar 3.15% din voturi obţinute, nu a depăşit pragul electoral”, se arată în analiza Euractiv.com.

În acelaşi articol, Vadim Tudor este portretizat ca un fost propagandist comunist, care a virat spre naţionalism şi care se inspiră din teoria conspiraţiei antimaghiare.

„Corneliu Vadim Tudor, un fost comunist“

image

Articolul apărut în publicaţia electronică îl prezintă pe preşedintele PRM drept un fost comunist care nu şi-a ascuns niciodată simpatia pentru fostul dictator Nicolae Ceauşescu. Potrivit sursei citate, Vadim Tudor a sărit imediat în apărarea lui Gigi Becali în momentul în care instanţa a stabilit că acesta are interdicţie de a părăsi ţara şi, în consecinţă, nu poate pleca la Bruxelles.

 „Este o nouă hărţuială din partea justiţiei române corupte (...) Gigi Becali nu este un om obişnuit, el este membru al Parlamentui European. Nu voi trimite pe nimeni altcineva în locul său, eu însumi nu mă voi duce, ca un adevărat camarad“, citează EUobserver.com.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite