Agenţia de Integritate, tocată mărunt de societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în practică propria-i rezoluţie de solidaritate, remisă partenerilor democraţi.Chiar dacă în guvern reprezentanţii lor au aprobat proiectul de lege al MJ privind crearea şi funcţionarea ANI,

în practică propria-i rezoluţie de solidaritate, remisă partenerilor democraţi.
Chiar dacă în guvern reprezentanţii lor au aprobat proiectul de lege al MJ privind crearea şi funcţionarea ANI, liberalii nu se sfiesc să-şi manifeste în paralel susţinerea şi pentru un proiect de lege similar, elaborat în perioada fostei guvernări de către reprezentanţii Transparency International, în colaborare cu cei ai PSD.
Desfăşurată sub patronajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, dezbaterea publică organizată cu tema "Agenţia Naţională de Integritate: atribuţii, competenţe, proceduri" a prefigurat încă de la început direcţia anti-Macovei a discuţiilor. Profitând de absenţa ministrului de resort, cât şi a liderii grupurilor parlamentare democrate, Olteanu i-a lăsat pe cei prezenţi să-şi desfăşoare în voie criticile şi atacurile la adresa conţinutului proiectului de lege. Reprezentanţii societăţii civile au pus în balanţă beneficiile activităţii ANI, considerate prea mici, în comparaţie cu costurile pe care le comportă. Ei au criticat şi caracterul prea larg al definirii incompatibilităţilor şi conflictului de interese, pe care le cred mult mai bine stipulate în proiectul PSD. Liderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, a atacat virulent "încăpăţânarea" ministrului justiţiei în a păstra incompatibilitatea dintre funcţia politică şi calitatea de avocat sau jurist, extinsă până la nivelul juriştilor practicieni. Parlamentarul Uniunii a pus sub semnul întrebării chiar constituţionalitatea viitoarei instituţii, apreciind că lipsa unui mecanism de control al activităţii viitoarei agenţii riscă să o transforme într-o a patra putere în stat.

Olteanu, încântat mai mult de proiectul Opoziţiei
Deşi s-a pronunţat pentru necesitatea înfiinţării unei Agenţii Naţionale de Integritate, liberalul Olteanu a adus mai multe laude unui proiect legislativ similar iniţiat de către social-democratul Cristian Diaconescu, cu concursul Transparency International. Astfel, pentru Olteanu, proiectul PSD, aflat în prezent în dezbaterea Senatului, conţine o definire mai drastică şi mai clară a situaţiilor de conflict de interese şi a incompatibilităţilor, în comparaţie cu cel adoptat recent de guvern. Preşedintele Camerei a lăsat să se înţeleagă că partidul său ar putea sprjini proiectul PSD, dacă acesta se va bucura de o susţinere politică mai largă şi din partea altor formaţiuni politice parlamentare. Olteanu a apreciat că cele două legi pot fie combinate, într-o formă amendată, în urma unei înţelegeri între toţi actorii parlamentari, fie coabita, ca două legi distincte, datorită "complementarităţilor" existente între ele. În ceea ce priveşte proiectul ANI, Olteanu a apreciat că acesta ar putea intra în dezbaterea plenului la începutul noii sesiuni legislative, urmând să fie discutat, pe timpul verii, în cadrul Comisiei juridice a Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite