Agenţia pentru Integritate, pusă pe butuci la Cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia juridică au reuşit, după doar două zile de dezbateri, să facă inutilă legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate

Deputaţii din Comisia juridică au reuşit, după doar două zile de dezbateri, să facă inutilă legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Cei care au sabotat actul normativ - una dintre priorităţile pentru integrare - au fost parlamentarii UDMR şi cei ai PC care au "dezertat" din coaliţia de guvernământ şi s-au aliat cu pesediştii şi peremiştii. Liberalii se gândesc să repare greşelile partenerilor de la putere printr-o ordonanţă de urgenţă.
Primul act al masacrării legii s-a consumat miercuri seara, sub ochii ministrului justiţiei, Monica Macovei. Udemeriştii au reuşit să-şi impună amendamentele prin care Agenţiei i se anulează posibilitatea de a controla averile demnitarilor. Astfel, prin voinţa coaliţiei ad hoc UDMR-PC-PSD-PRM, ANI se va limita doar la a citi declaraţiile de avere şi de interese ale aleşilor, nu va putea să se pronunţe cu privire la incompatibilităţile acestora şi nu va avea dreptul să verifice averile pe care persoana cercetată le-a realizat înainte de a ocupa funcţia respectivă. După şedinţă, Monica Macovei a reacţionat dur, acuzându-i pe udemerişti şi conservatori că s-au aliat cu PSD pentru a-şi ţine conturile departe de mâna legii. "Cei care au fost la guvernare nu vor să fie controlaţi", a apreciat ministrul, anunţând că va prezenta oficialilor Comisiei Europene situaţia din parlamentul de la Bucureşti.

Sesizările, doar cu dovezi
Parlamentarii puterii nu s-au lăsat impresionaţi de ameninţările Monicăi Macovei şi au continuat şi ieri colaborarea fructuoasă cu reprezentanţii opoziţiei. Ei au mers mai departe cu ciopârţirea atribuţiilor ANI, eliminând din lege şi alte prevederi referitoare la controlul averilor şi al incompatibilităţilor. Coaliţia UDMR-PC-PSD-PRM a votat un amendament potrivit căruia sesizările către Agenţie sunt valide doar în condiţiile în care indică, în mod obligatoriu, dovezile pe care se întemeiază. În forma iniţială, articolul prevedea doar că ANI poate fi sesizată de orice persoană sau se poate sesiza din oficiu şi că sesizarea făcută de avertizori în interes public poate avea caracter confidenţial, la cererea motivată a acestora. "Nu suntem de acord ca o instanţă extraordinară să facă cercetare a averilor pentru că nu este constituţional. Avem organe abilitate în acest sens. ANI ar trebui doar să verifice declaraţiile de avere şi de interese, în cazul depistării unor nereguli, să sesizeze alte organe ale statului, după caz fiscale sau penale, deci să nu efectueze un control propriu-zis al averilor", a pledat deputatul UDMR Marton Arpad. Liberalii şi democraţii au protestat în zadar la acţiunea concertată a opoziţiei, neavând puterea necesară să întoarcă votul în favoarea lor.

Ultima soluţie - ordonanţa de urgenţă
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat, ieri, că, dacă deputaţii jurişti nu vor repara legea ANI, actul normativ nu va ajunge în dezbaterea plenului. "Dacă nu va fi adoptată în foma guvernului, am să o retrimit la Comisie pentru a fi schimbată", a declarat Olteanu. El a precizat că nu este exclus ca guvernul să adopte legea prin ordonanţă de urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite