Adunarea Parlamentară a NATO analizează impactul crizei asupra bugetelor pentru apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentari din ţările membre NATO participă începând de astăzi, la Bucureşti, la Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice, unde vor fi dezbătute atât teme de securitate internaţională, cât şi subiecte politice sau economice.

Unul din subiectele pe care îl vor aborda parlamentarii din ţările NATO va fi legat de modul în care criza economică influenţeaă cheltuielile pentru apărare , a declarat Karl Lamers, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO. "Avem datoria să nu ne mulţimim cu puţin în domeniul apărării. Trebuie să hotărâm cum folosim resursele cât mai eficient", a explicat Lamers. Pe agenda Adunării, care are un rol consultativ, se va afla conceptul de "apărare inteligentă" care se traduce prin reducerea costurilor dar şi păstrarea capacităţilor.
Parlamentarii vor dezbate sâmbătă şi duminică în comisiile de specialitate o serie de rapoarte pe teme de securitate şi apărare, printre care "Dinamica Internă şi Politica Externă în Ucraina Post-Portocalie", "Tranziţia în Afganistan: Evaluarea eforturilor de securitate", "Apărarea Antirachetă: Drumul de urmat în continuare de către NATO", subiectele specifice urmând să fie discutate împreună cu reprezentanţi ai guvernelor din ţările membre, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai NATO.
La reuniune, organizată la Palatul Parlamentului în perioada 7-10 octombrie, participă 265 de parlamentari din cele 28 de state membre NATO, dar şi experţi şi delegaţi din ţările asociate, inclusiv din Federaţia Rusă. Este cea mai amplă manifestare politică pe care o găzduieşte Bucureştiul de la summitul NATO din 2008, care a intrat în anale ca summitul cu cea mai largă participare - de circa 3.000 de oficiali.
La sesiunea plenară din 10 octombrie vor participa preşedintele Adunării parlamentare a NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, şi general maior Karl Engelbrektson, reprezentant militar suedez la UE şi NATO.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite