Adriana Săftoiu, de strajă imaginii preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu nu este preşedintele care are nevoie de consilieri. S-a dispensat cu uşurinţă de personaje precum Andrei Pleşu, Renate Weber sau Theodor Stolojan, iar în locul lor fie că nu

Traian Băsescu nu este preşedintele care are nevoie de consilieri. S-a dispensat cu uşurinţă de personaje precum Andrei Pleşu, Renate Weber sau Theodor Stolojan, iar în locul lor fie că nu a adus pe nimeni, fie a angajat nişte figuri şterse, care niciodată nu-i vor spune "Nu". Cu o singură excepţie: Adriana Săftoiu, cea care, de circa şapte ani, are grijă de imaginea - atât de controversată - a politicianului Băsescu.

Colaborarea dintre cei doi a început cu mult timp în urmă, probabil prin 1997, când Adriana Săftoiu era reporter al agenţiei Mediafax, iar Băsescu deţinea portofoliul Transporturilor. Nu se ştie ce l-a făcut pe ministrul de atunci să aibă încredere tocmai în acel reporter, dar cert este că - mulţumită informaţiilor venite de la Băsescu - Adriana Săftoiu era, de departe, ziaristul cel mai bine informat în legătură cu scandalurile din coaliţia PNŢCD-PNL-PD-UDMR. Ar fi putut face carieră în presă, dar, în 1998, a schimbat taberele şi a devenit purtător de cuvânt la guvernului "Radio" Vasile - supranumit astfel fiindcă miniştrii nu aveau voie să participe la talk-show-uri televizate. Săftoiu şi-a luat rolul în serios şi, printre primele măsuri, a fost aceea prin care ziariştilor li s-a interzis să mai stea pe treptele Palatului Victoria, pe motiv că strică imaginea clădirii ridicate de arhitectul Duiliu Marcu. Astfel de măsuri nu l-au ajutat prea mult pe premierul Vasile, care, la sfârşitul anului 1999, a plecat, împreună cu ficusul său favorit, din Palatul Victoria. Din acel moment, Adriana Săftoiu a devenit, sub diverse titulaturi oficiale, consiliera lui Băsescu pe probleme de presă.

"Invitaţii personali" ai preşedintelui

Perioada 2001-2004, când PD era în opoziţie, a însemnat şi o schimbare a relaţiilor dintre Băsescu şi ziarişti. Până atunci, acestuia îi făcea plăcere să stea o noapte întreagă şi să povestească tot felul de istorisiri amuzante din partid sau din guvern. Treptat, pe măsură ce PSD a început să controleze informaţiile despre PD care ajungeau în presă, Băsescu s-a cam săturat de jurnalişti. Adriana Săftoiu i-a împărtăşit frustrările, dar a încercat să-l oprească să se răfuiască cu simplii reporteri care se ocupau de PD sau de Primăria Capitalei. Răul era însă făcut, iar Băsescu şi Adriana Săftoiu au ajuns, în decembrie 2004, la Cotroceni, purtând în suflet nemulţumirea faţă de o presă pe care o considerau aservită. Preşedinţia era, oricum, una dintre cele mai închise instituţii din România, dar, sub noua administraţie, s-a organizat o politică discretă de eliminare a celor care nu-i plac şefului statului. Invocând faptul că preşedintele este însoţit în deplasările oficiale doar de ziariştii care sunt "invitaţi personali", consilierul prezidenţial pe probleme de comunicare a dat un semnal: cine nu se comportă aşa cum dorim noi nu mai are acces la informaţiile oferite în timpul vizitelor în străinătate. O bună parte din jurnalişti a ignorat avertismentul, dar fiecare ştie că riscă să mai vadă doar coada avionului prezidenţial, la decolare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite