Adrian Severin despre decizia PSD în cazul Geoană: „Canonul tăcerii se dă doar la călugări"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin
Adrian Severin

Vicepreşedintele PSD Adrian Severin a criticat decizia luată de conducerea partidului, în urma căreia Mircea Geoană nu mai are voie, timp de şase luni, să facă declaraţii în dezacord cu linia adoptată de Victor Ponta.

„Libertatea de exprimare este un instrument fundamental al oricărui lider politic. Nu i se poate interzice acestuia să-şi exprime opiniile. Decizia luată în cazul domnului Geoană nu este nici sancţiune, pentru că nu este prevăzută în statutul PSD, nici măsură politică pentru că în Constituţie e garantat dreptul de a vorbi liber", a declarat pentru „Adevărul" europarlamentarul PSD Adrian Severin.

Mai citeşte şi:

Geoană neagă: "Nu am fost sancţionat de partid"

Mircea Geoană rămâne fără voce

Conducerea PSD: Geoană nu are voie şase luni să facă declaraţii în dezacord cu linia partidului

În opinia social-democratului, un lider nu poate vorbi doar în interiorul partidului, mulţumindu-se să ia cuvântul la şedinţele conducerii, ci trebuie să comunice cu membrii de partid, iar singura cale „de a li se adresa eficient şi respectuos" o reprezintă mass-media.

Europarlamentarul a mărturisit că este „foarte sensibil" la decizia luată în cazul lui Mircea Geoană deoarece în 1998 a fost exclus din PD pentru că a vorbit împotriva partidului.

Severin şi-a prezentat punctul de vedere liderului PSD Victor Ponta şi intenţionează să aducă în discuţie subiectul şi la viitoarea reuniune a mai-marilor partidului.

„L-am apărat pe Victor Ponta pentru poziţiile sale critice pe vremea când Mircea Geoană era preşedinte. Şi-a câştigat popularitatea tocmai pentru că s-a distanţat de linia lui Geoană", a amintit vicepreşedintele PSD. În acelaşi timp, Severin a catalogat ca „inacceptabil" faptul că Geoană a aceptat să tacă. „Pentru mine această hotărâre nu există, e nulă, singurul care poată să-şi dea efecte este Geoană dacă o acceptă", a mai spus social-democratul.

După reuniunea conducerii PSD de luni, Mircea Geoană „a scăpat" doar cu interdicţia de face declaraţii timp de şase luni. El a rămas în partid deşi, potrivit unor surse social-democrate, Victor Ponta şi Liviu Dragnea ar fi plănuit să ceară în şedinţă suspendarea lui Geoană din partid pe timp de şase luni. Ponta ar fi încercat să convingă auditorul sugerând chiar că s-ar gândi la demisie.

„Am obosit să mă duc la televiziuni şi să fiu întrebat în primul rând: <<Cum comentaţiile spusele domnului Geoană?>>", s-a plâns Ponta. „Dacă există cineva care consideră că nu sunt un preşedinte bun, eu sunt gata să-mi depun depun mandatul", a continuat liderul PSD. Planul lui Ponta ar fi eşuat însă pentru că mai mulţi vicepreşedinţi ai partidului - Ion Prioteasa, Ion Toma, Ecaterina Andronescu, Constantin Niţă, Marian Oprişan şi Marian Vanghelie - s-ar fi pronunţat pentru găsirea unei alte soluţii. Ideea lui Ponta ar fi fost susţinută doar de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, de purtătorul de cuvânt, Radu Moldovan şi de coordonatorul financiar, Gheorghe Bunea Stancu. Balanţa a fost înclinată în favoarea lui Geoană de nimeni altul decât Ion Iliescu, care a intervenit pentru păstrarea acestuia în partid.

„M-am întâlnit de curând cu Shimon Perez, preşedintele Israelului, care are 87 de ani. Mi-a spus că viitorul aparţine tinerilor. După ce m-am gândit mai bine, cred că prezentul aparţine tinerilor, viitorul este al înţelepţilor", a spus Iliescu, potrivit participanţilor la întâlnire, făcând evidentă aluzie la Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite