Adrian Năstase nu mai poate fi preşedinte al Consiliului Naţional al PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Toni Greblă a declarat, marţi, că Adrian Năstase nu mai poate ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, menţionând că acesta şi-a pierdut şi calitatea de parlamentar, dar rămâne membru al PSD.

"Din păcate a intervenit o hotărâre judecătorească, care este definitivă, şi prin care i-au fost interzise domnului Năstase dreptul de a alege şi a fi ales. Drept urmare, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare nu mai poate ocupa funcţia de preşedinte al Consilului Naţional. În ce priveşte calitatea de simplu membru de partid, nu are nicio influenţă hotărârea de condamnare, astfel încât până domnul Năstase îşi va manifesta vreo intenţie, rămâne membru al PSD", a explicat Toni Greblă, preşedinte al Comisiei juridice al Senatului.

Greblă a fost întrebat despre prevederile din statutul PSD, potrivit cărora sunt radiaţi de drept membri de partid care au condamnări în dosare penale. "Aceasta va fi o hotărâre pe care o vom lua în organele colective de conducere. Deocamdată, în cee ce priveşte calitatea de membru al partidului, nu se pune niciun fel de problemă", a precizat Toni Greblă.

El a confirmat faptul că la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare a încetat "de drept" calitatea de parlamentar a lui Năstase.
"Sigur, neavând dreptul să fie ales în organe ale statului, în Parlament, calitatea dânsului a încetat de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare", a adăugat Toni Greblă.

Tribunalul Bucureşti (TB) a constatat, marţi, că nu există nicio împiedicare a punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase.

Instanţa a admis sesizarea judecătorului delegat cu punerea în executare a condamnării definitive date în cazul lui Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii" şi astfel a constatat că nu există nicio împiedicare de punere în aplicare a mandatului de executare emis de Tribunalul Bucureşti.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa superioară.
Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a cerut Tribunalului Bucureşti lămuriri în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase.
Avocaţii lui Năstase au arătat că din raportul transmis de către IGPR judecătorului delegat Marino Marin nu reiese decât că ofiţerii constată faptul că a fost întreruptă procedura de punere în aplicare a mandatului de executare din cauza tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, context în care au procedat prin ducerea acestuia la un spital civil.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.
Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, potrivit Poliţiei Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite