Năstase propune debarcarea Guvernului. Boc îi răspunde: "E firesc!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Năstase a anunţat astăzi pe blogul său că PSD-ul vrea să dea jos Guvernul Boc la toamnă.  El a făcut apel la mobilizare, pentru a se obţine cele opt voturi care au făcut diferenta dintre plecarea şi menţinerea actualei guvernări atunci când a fost votată moţiunea de cenzură.

UPDATE Aflat într-o vizită în judeţul Tulcea, premierul a răspuns declaraţiilor făcute de Adrian Năstase pe blogul personal, spunând că este firesc ca opoziţia să propună dărâmarea Guvernului.

"Care e rolul opoziţiei? Ăsta! E firesc să propună asta!", a declarat Emil Boc.

Pe blogul său, Năstase combate punctual declaraţiile făcute preşedintele Traian Băsescu în cadrul emisiunii de joi seara a Rodicăi Culcer, de la televiziunea publică, iar ideea de a impozita inclusiv pensiile agricole o consideră "dovadă de prostie" şi o numeşte "o nouă bombă".

Mai citeşte şi:

VIDEO Radu Vasile: România, ţara aparenţelor. Nimic nu e ceea ce pare a fi

Alegeri tensionate la PSD Bacău  

În comentariul său, Adrian Năstase a subliniat că anticipatele pot aduce o nouă majoritate, în care partidul aflat acum la putere să nu mai reprezinte dominanta, iar în acest fel s-ar putea pune în practică "măsuri noi de guvernare".

Printre acestea, fostul premier, numeşte: "sprijin pentru intreprinderi, sprijin pentru cei care muncesc şi pentru cei care creează locuri de muncă şi reforma autentic în administraţie".

"Mai avem nevoie de 8 voturi"

"Soluţii există, iar eu le repet: trebuie să continuăm efortul de a convinge parlamentarii puterii să îşi abandoneze guvernul şi să voteze împotriva lui. Mai avem nevoie de 8 voturi. La toamnă trebuie să încercam să obţinem această majoritate. Cu ea, dăm jos Guvernul, oprim politicile absurde din prezent, preîntâmpinăm noi greşeli şi forţăm organizarea de alegeri", scrie Năstese pe blogul său.

"Anticipatele pot aduce în fruntea tării o nouă majoritate, care să nu mai fie dominata de PDL. Cu o nouă majoritate, se pot pune în practica măsuri noi de guvernare, sprijin pentru intreprinderi, sprijin pentru cei care muncesc şi pentru cei care creează locuri de muncă şi reforma autentică în administraţie. Soluţiile există – sindicatele le prezintă, patronatele le prezintă, partidele din opoziţie le prezintă. Doar cei de la putere nu vor să le ia în calcul. De ce? Fiindcă au războiul lor, miza lor, caşcavalul lor de ros. Cât le-a mai rămas", a atras atenţia liderul PSD.

"O noua bombă: impozitarea pensiilor agricole"

Despre impozitarea pensiilor, mai ales a celor agricole, Năstase spune că ar fi "comic, dacă n-ar fi o dovadă de prostie".

"Pensia agricolă a fost introdusă ca ajutor social acordat celor care au muncit la CAP şi care nu au putut, din cauza sistemului, sa contribuie. În loc să se pună în aplicare o lege care să convertească munca lor în contribuţii la sistemul de pensii, astfel încât foştii CAP-işti să primească pensii şi nu ajutoare ( există o astfel de lege, iniţiată de mine şi adoptată de Parlament,  bazată pe un sistem de mutualitate cu statul,l ege amânată sine die), s-a optat pentru formula asistenţei sociale.

Or, o formă de ajutor e absurd să fie impozitată. Statul dă o sumă, pe care apoi o ia înapoi prin impozit? Nu e mai simplu ca, în loc să mărească birocraţia pentru a calcula tot acest baleiaj al banilor, să se dea din start o sumă mai mică? Nu îl putem însă bănui pe Basescu de intenţii umoristice în legatură cu această propunere", a precizat Adrian Năstase.

"Noi cheltuim mult mai puţin pe protecţie socială decat cheltuie alte state dezvoltate"

În legătură cu bugetul îngreunat de costurile sociale şi cheltuielile foarte mari făcute cu salariile, Adrian Năstase îi reaminteşte lui Traian Băsescu, pe blogul pesonal, că "ponderea cheltuielilor bugetare în PIB este LA JUMATATE în România faţă de statele europene".

În al doilea rând, comentează Năstase, "bugetele au ca scop tocmai direcţionarea de bani spre partea socială. Bugetele europene au o structură similară cu cea a României, poate chiar mai directionată spre cheltuieli sociale".

"Ştiu că SUA pune un accent mai mare pe cheltuielile de apărare, de exemplu. Dar sensul unui buget este tocmai de direcţionare a fondurilor spre acest tip de cheltuieli. A spune ca pensiile sunt o risipă care trebuie acoperită e nu doar o sfidare, dar e şi o dovadă că Băsescu, în ciuda experienţei sale administrative, habar nu are de cum trebuie construit un buget de stat. Stiu ca bugetele companiilor nu au cheltuieli sociale, sau ca bugetele navelor comerciale nu contin ajutoare de somaj, dar nici chiar aşa…

Această judecată limitată şi absolut primitivă poate produce în curând şi alte revelaţii periculoase; de exemplu, la ce foloseşte educaţia, de vreme ce nu face decât să cheltuie bani, şi nu să genereze încasări pentru bugetul de stat? “Închiderea şcolilor” va fi probabil viitoarea solutie anti-criză cotrocenistă. Iar elevii de şcoală primară – viitoarea “cangrena” a societăţii româneşti", a concluzionat Adrian Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite