Adrian Severin: "Criza din România este percepută cu stupoare în Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputat de 17 ani în Parlamentul României, ministru al afacerilor externe în Cabinetul Ciorbea, preşedinte emerit al Adunării Parlamentare a OSCE, Adrian Severin conduce, în prezent, Comisia

Deputat de 17 ani în Parlamentul României, ministru al afacerilor externe în Cabinetul Ciorbea, preşedinte emerit al Adunării Parlamentare a OSCE, Adrian Severin conduce, în prezent, Comisia Parlamentului European pentru relaţiile cu Ucraina. A lucrat atât cu Traian Băsescu, în PD, cât şi cu Adrian Năstase, în PSD, dovedindu-se util şi pentru echipa lui Mircea Geoană în relaţiile cu socialiştii europeni. Adrian Severin vorbeşte într-un interviu pentru Adevărul despre implicaţiile crizei politice de la Bucureşti aşa cum se văd ele de la Parlamentul European.

- Cum este percepută criza politică din România în cadrul Parlamentului European?
- Este percepută, în primul rând, cu un sentiment de stupoare. Rosturile acestei crize nu sunt deloc bine înţelese şi, în acelaşi timp, cei de acolo au agende cu puncte mult diferite faţă de cele româneşti. Ei sunt, adesea, împinşi în confuzie şi de diverse stereotipuri pe care presa internaţională le vehiculează în legătură cu România. Un asemenea stereotip este cel potrivit căruia doamna Macovei ar fi o campioană a luptei împotriva corupţiei, care a umplut puşcăriile cu corupţi din vârfurile societăţii. Un alt asemenea stereotip este legat de punerea semnului egalităţii între PSD şi foştii comunişti. După părerea mea, lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple.

Mai sunt prejudecăţi din cauza cărora premierul Tăriceanu este prezentat ca fiind capul unei oligarhii cu care ar lupta, chipurile, preşedintele Băsescu. Aceasta în ciuda faptului că preşedintele Băsescu este, într-adevăr, perceput ca un producător de turbulenţă şi de scandaluri, care are un comportament complet nespecific diplomaţiei civilizate, nu numai celei europene, dar şi din alte ţări ale lumii. Stupoarea mai este creată şi de faptul că lumea se aştepta ca, de îndată ce va deveni membru cu drepturi depline al UE, România să se concentreze asupra creării unui statut în interiorul Uniunii. Se aştepta ca, pe baza unei credibilităţi sporite, România să poată obţine funcţii de influenţă în interiorul UE. Or, România nu face acest lucru şi lumea este mirată.

- Cum se poziţionează grupurile politice din PE faţă de aceste frământări interne?
- Diferenţele de poziţie sunt mai mult marcate de nevoia unui grup sau a altuia de a-şi susţine partidul corespondent din România. În culise, dincolo de aceste obligaţii minime de solidaritate între partidele europene şi membrii lor din ţara noastră, constaţi că, de fapt, toată lumea gândeşte la fel. Toată lumea are o părere proastă despre preşedintele Băsescu şi manifestă aceeaşi mirare pentru că România nu deţine şi nu se concentrează asupra unei agende europene şi preferă să-şi epuizeze toate energiile în bătălii politice interne.

- Vorbiţi despre faptul că şeful statului nu este bine văzut, însă ne-aţi spus că preşedintele Băsescu este perceput şi ca un luptător împotriva oligarhiei. Nu vedeţi ceva ciudat din această perspectivă?
- Este o contradicţie evidentă între aceste două opinii, manifestate la aceleaşi persoane, însă partea tristă este că această contradicţie joacă, în totalitate, împotriva României. Nu ne uşurează deloc situaţia. Atunci când preşedintele este considerat necivilizat şi, în acelaşi timp, sursă de încurcături, iar premierul este văzut ca exponent al unei oligarhii sau al unor cercuri oligarhice, evident că suma este cât se poate de împovărătoare pentru credibilitatea României.

- Care credeţi că va fi efectul unui vot de suspendare a preşedintelui?
- Nu este România singura ţară care, în momentul de faţă, "se bucură" de un preşedinte controversat, care riscă să fie demis. Eu tind a crede că o eventuală plecare a preşedintelui Băsescu sau un acord politic la vârf care să clarifice interpretarea Constituţiei şi care să conţină angajamentul preşedintelui de a respecta această interpretare ar fi lucruri primite cu uşurare de către Uniunea Europeană.

Toată lumea are o părere proastă şi manifestă aceeaşi mirare pentru că România nu se concentrează asupra unei agende europene şi preferă să-şi epuizeze toate energiile în bătălii politice interne
Adrian Severin

Atunci când preşedintele este considerat necivilizat şi, în acelaşi timp, sursă de încurcături, iar premierul este văzut ca exponent al unei oligarhii sau al unor cercuri oligarhice, evident că suma este cât se poate de împovărătoare pentru credibilitatea României
Adrian Severin

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite