Adrian Nastase a pierdut pe drum trei sferturi din ministri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua remaniere a Executivului face ca, din cei 26 de ministri alaturi de care a pornit la drum premierul Adrian Nastase la data de 28 decembrie 2000, doar sapte sa mai reziste dupa aproape patru ani

Noua remaniere a Executivului face ca, din cei 26 de ministri alaturi de care a pornit la drum premierul Adrian Nastase la data de 28 decembrie 2000, doar sapte sa mai reziste dupa aproape patru ani de guvernare. Astazi, cabinetul Nastase are 28 de ministri - plini sau adjuncti, inclusiv seful Cancelariei - iar majoritatea ministerelor si-au schimbat sefii cel putin o data. La ministerele care gestioneaza probleme sociale, precum cel al Sanatatii sau Muncii, s-au rotit nu mai putin de trei conducatori. Au existat ministere - absolut inutile, precum cel al Prognozei sau al Informatiilor Publice - care s-au desfiintat, dar, in schimb, s-au infiintat altele, la fel de lipsite de obiectul muncii.
Cei 7 longevivi
Cel mai longeviv ministru, daca luam in considerare faptul ca a facut parte si din guvernul Vacaroiu, este Dan Ioan Popescu, ministru al Economiei si Comertului. Numeroasele critici referitoare la intarzierile in restructurarea si privatizarea sectorului energetic, precum si arieratele care s-au acumulat in acest sector, nu au afectat cariera sa ministeriala. Recent insa, spre surpriza negociatorului-sef cu UE, Vasile Puscas, Ministerul Economiei a reusit incheierea negocierilor la capitolul Energie. Si Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, a trecut cu bine, in acesti patru ani, peste nenumarate acuzatii - inclusiv o motiune simpla - referitoare la finantarea cu cateva milioane de dolari, din fondurile unor regii ale acestui minister, a postului de televiziune MTC din Constanta. Mai mult, acum circa un an autoritatea sa a crescut, fiind insarcinat sa coordoneze si turismul. Au supravietuit remanierilor si trei membri ai Guvernului, care au coordonat in principal activitatea de integrare euroatlantica: ministrul de Externe, Mircea Geoana, cel al Apararii, Ioan Mircea Pascu, si negociatorul-sef, Vasile Puscas. Geoana a ramas ministru chiar dupa ce a pierdut, la un scor jenant, competitia pentru functia de primar al Capitalei. Pascu, sustinut puternic de Ion Iliescu, a fost iertat de o serie de gafe politice, precum amenintarea cu moartea a unor ziaristi sau promovarea unei initiative legislative care obliga ziarele sa publice toate drepturile la replica. In schimb, Vasile Puscas a ramas se pare in post tocmai ca urmare a faptului ca despre el nu se poate spune absolut nimic, fiindca, pur si simplu, nu se prea stie ce a facut. Si-a mentinut portofoliul si Razvan Theodorescu, un alt prieten al presedintelui Iliescu. Aceasta a fost, de altfel, singura sa "calitate". In sfarsit, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a fost probabil singurul inalt demnitar a carui prezenta in Executiv nu a fost contestata niciodata. Tanasescu a reusit de altfel performanta - unica in ultimii 14 ani - sa duca la bun sfarsit un acord cu FMI.
Ministri fara ministere
Cine isi mai aminteste ca, acum 3-4 ani, exista un minister al Prognozei, condus de Leonard Cazan? Sau un ministru delegat pentru activitatea de cercetare, cu numele de Serban Valeca? La fel ne vom intreba, probabil, peste cativa ani, ce a facut, de fapt, ministrul de stat Ioan Talpes, insarcinat cu coordonarea Apararii Nationale, Integrarii europene si Justitiei. Cat despre ministrul insarcinat cu "controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar", Victor Ponta, acesta - constient de inutilitatea sa - a declarat ca este dispus sa plece din Guvern pentru a ramane in conducerea PSD. Adrian Nastase a declinat insa aceasta oferta. Alaturi de ei se afla si ministrul-flasneta Ionel Blanculescu, "ministru delegat pentru coordonarea activitatii de control". In 2003, el era stapan peste nenumarate institutii de control dar, treptat, Adrian Nastase l-a lasat fara prea multi subalterni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite