Adrian Năstase se dă persecutat politic de ţărănişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, a simţit nevoia să mărturisească la postul Realitatea, la o oră de maximă audienţă, cum a ajuns să moştenească un milion de euro ce a

Preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, a simţit nevoia să mărturisească la postul Realitatea, la o oră de maximă audienţă, cum a ajuns să moştenească un milion de euro ce a aparţinut Tamarei Cernaşov, mătuşa soţiei sale. Misterioasa persoană - care a avut 400 de mii de dolari ca să cumpere bijuteriile, dar şi alte obiecte cu care mătuşa s-a refugiat în România - s-a dovedit a fi o mai veche cunoştinţă a familiei Năstase, şi anume Alexandru Bitner, un cunoscut om de afaceri, care, după cum a declarat liderul PSD, a fost şi cel care a consiliat-o pe mătuşă, sugerându-i să cumpere şi trei apartamente, iar restul de bani să-i bage în bancă.
"Nici eu şi nici soţia mea nu suntem din rude foarte sărace. Au avut rudele noastre, părinţii noştri suficiente lucruri, şi acestea s-au strâns", încearcă să explice liderul social-democrat bunăstarea familiei sale. El a povestit despre această bogată mătuşă, care s-a născut la Tbilisi, în Georgia, şi care a fost nevoită să vină în România, aducând cu ea însă foarte multe bijuterii pe care în 1990 le-a vândut. "Această mătuşă, despre care s-a spus că nici nu există, a trăit toată istoria nefericită a sfârşitului de secol 19 în Georgia. A venit cu familia în România şi au adus cu ei în special bijuterii", justifică Năstase "sursa" banilor. Tot în aceeaşi emisiune "acesta spune că, "de teama hoţilor", mătuşa a decis să vândă bijuteriile pentru suma de 400 de mii de dolari. Urmând sfatul lui Bitner, mătuşa cumpără trei apartamente, iar restul de bani sunt băgaţi în bancă. Din închirierea celor trei apartamente, spune Năstase, s-au mai strâns şi alte sume frumuşele ce au completat milionul pe care l-a primit în 2005 moştenire. Pentru toate acestea, Adrian Năstase nu consideră că poartă vreo vină, nici măcar morală. "Există cumva infracţiunea Adrian Năstase? Până la urmă, singurul lucru care mi se reproşează este că toată lumea are dreptul să investească, să ia un teren cu un leu şi mâine să-l vândă cu 15 lei....., eu nu", mai spune Năstase. El chiar s-a arătat destul de revoltat în legătură cu această campanie împotriva familiei sale. "Am avut o educaţie. Ar trebui să-mi reneg familia? Tatăl soţiei a fost ministru 12 ani, şi opt, ambasador în China. Tatăl meu este dintr-o familie de chiaburi. Mama mea a avut şi ea moşteniri. Toate acestea se adună. Ce ar trebui să fac?", a întrebat liderul social-democrat. Acesta a mai încercat să explice şi aşa-zisa provenienţă a unei case în Sardinia. "A trebuit să-i scriu primarului din Sardinia şi să spună dacă are un proprietar cu numele de Adrian Năstase. Nu avea". Pentru liderul PSD, Alexandru Bitner este un om corect pe care-l ştie de vreo 30 de ani şi care urma să se căsătorească cu sora lui. Năstase nu vede nimic grav în faptul că acesta a consiliat-o pe mătuşa sa şi că a cumpărat valoroasele bijuterii. Fostul premier îşi mai justifică moştenirea spunând că toate acuzaţiile aduse sunt din perioada în care nu era premier. "Nici unul dintre aceste momente nu este legat de perioada în care am fost premier. Toate acestea au fost din 1990, ?94, ?97, ?98, ?99" spune Năstase. "Aduceţi-vă aminte de ţărănişti... Eram urmărit de ţărănişti...". În finalul emisiunii, preşedintele executiv declară că pune la dispoziţia presei numele avocaţilor săi pentru orice fel de lămurire, dar nu a făcut acest lucru.

2.500 euro/lună - un lux accesibil
O locuinţă închiriată în Bucureşti cu aproximativ 2.500 euro/lună în anul 1999 nu oferea nici pe departe condiţiile din acest moment de pe piaţa imobiliară. Pentru această sumă, chiriaşul putea locui într-un apartament de trei-patru camere într-o vilă veche din Primăverii, Cotroceni ori Domenii sau unul cu trei camere într-o clădire nouă. Dotările erau destul de "sumare" - termopan, aer condiţionat, parchet, eventual câteva piese de mobilier -, în ciuda preţului cerut. "Chiriile au scăzut foarte mult la apartamentele din vile în ultimii ani, din cauză că oferta s-a diversificat prin noile construcţii", afirmă consultanţii imobiliari. Astăzi, o sumă de 2.500 de euro este echivalentă cu un apartament spaţios, mobilat. Livingul unei asemenea locuinţe poate ajunge chiar şi la 60 de metri pătraţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite