Adrian Năstase i-a dat fiului mai mare 240.000 de euro în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Adrian Şi Dana Năstase a beneficiat, în 2005, de o moştenire de peste 750.000 de dolari, reiese din declaraţia de avere dată de preşedintele Camerei Deputaţilor la data de 30

Familia Adrian Şi Dana Năstase a beneficiat, în 2005, de o moştenire de peste 750.000 de dolari, reiese din declaraţia de avere dată de preşedintele Camerei Deputaţilor la data de 30 decembrie. Soţia sa, Dana Năstase, a primit - conform certificatului de moştenitor din 31 mai 2005 - 602.000 USD, 60.000 de euro şi 281.669 lei noi.
La aceşti bani se adaugă monede, obiecte de artă şi cult, precum şi lucrări de pictură şi grafică, estimate la 125.000 de euro - bunuri care au fost de asemenea moştenite. Aceeaşi moştenire le-a adus soţilor Năstase un sfert de hectar de teren în intravilanul comunei Voluntari. În plus, Dana Năstase a vândut trei apartamente, pentru care a obţinut un avans de 110.000 de euro. Din banii moşteniţi, familia Năstase şi-a putut permite să-i doneze - "dar manual", scrie în declaraţia de avere - băiatului cel mai mare, Andrei, care a împlinit recent 18 ani, suma de 241.830 de euro. Andrei Năstase şi încă două persoane a căror nume este indescifrabil în declaraţia de avere au fost şi beneficiarii unei "tranzacţii" fără valoare, în urma căreia cei trei au primit de la preşedintele Camerei Deputaţilor un teren de 559 mp. Nu este prima oară când familia Năstase beneficiază de pe urma unor rude bogate care lasă în urma lor moşteniri consistente. În 1999, Dana Năstase a moştenit casa şi terenul de la Cornu, precum şi o locuinţă în Bucureşti. În 2003 - urmare a ceea ce în declaraţia lui Adrian Năstase este definit drept "moştenire ascendent" - familia liderului PSD beneficiază de obiecte de argint, icoane, tapiserii şi bijuterii diverse în valoare de aproape 50.000 de euro. În schimb, deşi moştenirile i-au adus lui Adrian Năstase astfel de sume imense, ouăle produse de ferma de la Cornu nu s-au mai vândut atât de bine. Venitul din produsele agricole a fost de 140.000 de lei noi ( puţin mai mult de 45.000 USD). În declaraţia de avere din mai 2005, Năstase a declarat că a obţinut din vânzarea acestor produse 2,2 miliarde de lei vechi, adică peste 70.000 USD.
PreŞedintele Băsescu nu mai face îngheŢată
Preşedintele Traian Băsescu a obţinut, în 2005, venituri de aproape 110.000 de dolari, majoritatea banilor provenind din vânzarea acţiunilor pe care le-a deţinut la trei firme. Potrivit declaraţiei de avere pe care şi-a actualizat-o la data de 3 ianuarie, fratele său, Mircea Băsescu, i-a plătit 170.000 de lei noi (peste 55.000 USD) pentru părţile sociale deţinute la SC AMC Cros şi SC Prod Cros. În noiembrie, presa a relatat că firma AMC Cros, la care erau acţionari cei doi fraţi Băsescu, precum şi soţia şefului statului, Maria Băsescu, avea datorii la stat. Preşedintele României şi-a sunat atunci fratele, care este admnistratorul firmei, şi i-a cerut să achite imediat această restanţă. AMC Cros are ca obiect de activitate prelucrarea laptelui, iar Prod Cros este celebra fabrică de îngheţată a familiei Băsescu. Traian Băsescu a mai primit 90.000 de lei noi (30.000 USD) de la persoane necunoscute opiniei publice - Ionescu Lida şi Dumitru, Paul Brînză şi Popa Doru - pentru părţile sociale pe care le deţinea la Triton SA. Cei patru erau deja acţionari la această societate de reparat şi dezmembrat nave. Presa a relatat că în 1999, în perioada în care Băsescu a fost ministru al transporturilor, Triton a beneficiat de contracte pentru repararea unor nave aparţinând unor regii subordonate acestui minister. Banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor la cele trei firme au fost depuşi de Băsescu la două bănci. El a rămas acţionar la câteva firme la care şi-a depus cupoanele de privatizare în masă - Rocar, Neptun Câmpina şi Stirom Ploieşti. În 2005, şeful statului a avut o indemnizaţie anuală netă de 51.609 lei noi, iar diurna din deplasările în străinătate a ajuns de 8.300 USD. Cu aceste venituri, Traian Băsescu şi-a putut permite să-şi ţină soţia acasă, Maria Băsescu neavând nici un venit de declarat. Mai mult, el şi-a putut achiziţiona un Peugeot 407, pe lângă autoturismul Matiz, cumpărat în 2003.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite