Adrian Cioroianu, noul motiv de conflict între Palate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăriceanu se pregăteşte de o nouă confruntare, după ce preşedintele l-a anunţat că senatorul liberal nu e destul de bun să-i ia locul lui Ungureanu Liberalii au făcut, ieri, o nouă

Tăriceanu se pregăteşte de o nouă confruntare, după ce preşedintele l-a anunţat că senatorul liberal nu e destul de bun să-i ia locul lui Ungureanu

Liberalii au făcut, ieri, o nouă mutare care ar putea agrava conflictul dintre Palate, nominalizându-l pe senatorul Adrian Cioroianu pentru postul de ministru de externe. Surse din Biroul Politic Central al partidului au declarat că premierul l-a informat telefonic pe preşedinte despre această decizie, Traian Băsescu subliniind că nu are de gând să semneze decretul de numire în funcţie a lui Cioroianu.

Călin Popescu Tăriceanu le-a propus, ieri, membrilor BPC să voteze pentru instalarea euroobservatorului în fruntea MAE. Cioroianu a primit 28 de voturi pentru şi unul singur împotrivă, în condiţiile în care vicepreşedintele Teodor Meleşcanu nu a mai intrat în cursă, deşi era unul dintre favoriţi. "În calitate de ministru de externe, nu va fi nici de partea preşedintelui Traian Băsescu, nici de cea a premierului Călin Popescu Tăriceanu", a declarat, după şedinţa BPC, senatorul liberal.

Potrivit unor surse din BPC, premierul le-a relatat colegilor săi discuţia telefonică pe care a avut-o cu şeful statului, despre înlocuitorul lui Mihai Răzvan Ungureanu. "Băsescu mi-a spus că Cioroianu nu are capacitatea de a continua linia de politică externă începută de Ungureanu", ar fi spus Tăriceanu.

Parlamentul, soluţia de rezervă

Liberalii au analizat soluţiile pe care le au la îndemână în cazul în care preşedintele refuză să semneze decretul de instalare în funcţie a lui Cioroianu. Tăriceanu ar fi preferat să-l includă pe euroobservator direct în lista guvernului restructurat - cu care intenţionează să se prezinte în parlament până la jumătatea lunii martie - şi să evite astfel un nou conflict deschis cu şeful statului. Membrii BPC au protestat însă faţă de acest scenariu şi au insistat ca premierul să trimită imediat la Cotroceni propunerea privind şefia MAE. "Dacă Băsescu refuză să semneze decretul, vom merge cu Cioroianu direct în parlament, la votul pentru guvernul restructurat, unde va trece cu siguranţă. În acest fel, preşedintele va fi obligat să-l accepte pe Cioroianu şi vom consemna o înfrângere usturătoare a acestuia", ne-a declarat un membru al conducerii liberale. Până la acest moment, interimatul la MAE ar urma să fie asigurat de un alt ministru, cel mai probabil Cristian David, responsabil cu controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.

Restructurarea guvernului aşteaptă plecarea democraţilor

Liberalii întârzie prezentarea în Legislativ a unui Cabinet restructurat, în aşteptarea ieşirii PD de la guvernare. Potrivit unor surse din PNL, conducerea partidului a decis să-şi asume un guvern minoritar, cu susţinere parlamentară din partea opoziţiei, însă nu ia în considerare eliminarea PD din Executiv la restructurare decât ca ultimă soluţie. Liberalilor le-ar conveni ca democraţii să anunţe singuri trecerea în opoziţie şi încearcă, prin diverse metode, să forţeze această mişcare. O astfel de tentativă o reprezintă chiar schiţa viitorului Cabinet, potrivit căreia administraţia locală va fi scoasă din subordinea Ministerului de Interne, condus de democratul Vasile Blaga, şi trecută într-un minister al dezvoltării regionale, manageriat de un liberal. Liderii PNL mizează pe faptul că PD nu va accepta sub nicio formă să piardă un segment cu puternică semnificaţie în plan electoral, cum este administraţia publică locală, şi va ieşi de la guvernare.

Un istoric pasionat de fotbal şi femei frumoase

Adrian Cioroianu a absolvit în 1993 Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi a susţinut doctoratul în domeniu la Universitatea Laval din Quebec (Canada) în anul 2002. Cu toate că îşi continuă cariera universitară şi munca de cercetare, Adrian Cioroianu îşi face timp şi pentru activitatea publicistică. Suporter înfocat al echipei de fotbal din oraşul natal, Universitatea Craiova, liberalul nu s-a rezumat la a scrie exclusiv despre istorie şi politică, el colaborând la cotidianul "Gazeta Sporturilor".

Lansarea în politică, produsă în anul 2002, i-a adus lui Cioroianu notorietate şi în lumea mondenă. De atunci şi până în prezent s-a speculat cu privire la relaţiile sentimentale pe care le-ar fi avut cu femei din show-biz, printre care şi Andreea Marin. El a pozat în ţinute nonconformiste pentru revista "Tabu". Cu toate că şi-a făcut "ucenicia" lângă Theodor Stolojan, în funcţia de consilier al acestuia, Adrian Cioroianu nu a părăsit PNL odată cu actualii liberal-democraţi.

Marko Bela: "Are aptitudini pentru a face faţă funcţiei"

UDMR este de acord cu nominalizarea liberalului Adrian Cioroianu pentru funcţia de ministru al afacerilor externe, a declarat, ieri, liderul UDMR, Marko Bela. "Îl felicit pe domnul Cioroianu pentru această nominalizare. Îl cunosc ca pe un om bine pregătit şi cred că are aptitudini pentru a face faţă acestei funcţii", a precizat Marko Bela.

Emil Boc: "Nu ştiu ce competenţe are"

Preşedintele PD, Emil Boc, şi-a exprimat, ieri, îndoiala că Adrian Cioroianu are calităţile necesare ocupării postului de ministru de externe. "Pe domnul Cioroianu îl cunosc. De altfel, nu ştiu competenţele pe care le are. Este competenţa PNL să-şi desemneze candidatul la funcţia de ministru de externe", a spus Boc.

Mircea Geoană: "Nu trebuie să punem petice guvernării"

"Nu avem nimic, în principiu, împotriva domnului Cioroianu, ca persoană, dar este clar că nu putem să acceptăm în acest moment soluţii punctuale la o problemă mult mai serioasă. Noi am aşteptat ca premierul să vină cu un Cabinet restructurat şi nu să peticească actualul Executiv", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite