Adevăratele dueluri. Colegiile unde se anunţă cele mai aprige bătălii electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă colegiile în care se vor da cele mai strânse bătălii la alegerile parlamentare din 9 decembrie, după ce toate partidele şi-au oficializat candidaţii.

Liderii principalelor partide politice au evitat confruntările electorale pentru alegerile din luna decembrie, asigurându-şi colegii „călduţe", care să le netezească drumul către Parlament. Astfel, luptele adevărate pentru un loc în viitorul Legislativ se vor da doar acolo unde politicienii au de înfruntat contracandidaţi pe măsură.

Singura excepţie o constituie candidatura lui Dan Diaconescu (PP-DD) în colegiul 6 din judeţul Gorj, pe urmele premierului Victor Ponta (USL). Este singurul caz în care două figuri de prim rang se luptă pentru un mandat parlamentar. Chiar dacă şi-a repartizat un colegiu în care avea şanse mari de a obţine peste 50% din voturi, liderul PSD are cel mai incomod adversar în persoana patronului OTV.

ŞEFII GORJULUI, LA PICIOARELE LUI PONTA

Ponta porneşte totuşi cu prima şansă după ce, în 2004, a câştigat un loc de deputat în colegiul din judeţul Gorj. În 2008, a fost reales în acelaşi colegiu, reuşind performanţa de a obţine peste 50% din voturi. Un alt atu îl reprezintă sprijinul liderilor locali ai PSD, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

Nu în ultimul rând, un apropiat al premierului este şi noul prefect al judeţului Gorj, Radu Teodorescu. Acesta este originar chiar din Baia de Fier, unde Ponta şi-a declarat domiciliul. De altfel, casa din localitate a preşedintelui PSD a fost cumpărată de la familia Teodorescu.

DIACONESCU MIZEAZĂ PE SCANDALUL OLTCHIM

De cealaltă parte a baricadei, Dan Diaconescu şi-a ţinut promisiunea de a concura în acelaşi colegiu cu Ponta. Liderul PP-DD încearcă să culeagă roadele scandalului legat de privatizarea Oltchim, care i-a adus o importantă victorie mediatică împotriva actualului premier.

Strategia lui Diaconescu este să „rupă" din electoratul USL atâtea procente încât Ponta să nu obţină mai mult de 50% din voturi. Electoratul gorjean, preponderent de stânga, ar putea răspunde pozitiv la mesajele populiste ale patronului OTV. Acesta îşi poate asigura un loc de parlamentar, în funcţie de scorul naţional al partidului care-i poartă numele.

Grapini se bate cu Orza
În Colegiul 3 din Timiş - Deputaţi candidează Adrian Orza şi Maria Grapini. Adrian Orza a fost marele perdant al alegerilor locale din acest an. Creditat cu şanse mari de a ajunge primar, sprijinit de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, care a condus oraşul timp de patru mandate, Orza a fost învins categoric de candidatul USL, Nicolae Robu. Fost viceprimar al Timişoarei timp de 12 ani, Adrian Orza este încă popular în rândul timişorenilor, iar acum candidează pentru un post de deputat din partea Alianţei România Dreaptă (ARD). Maria Grapini este şefa filialei Timiş a Partidului Conservator şi o prosperă femeie de afaceri, cunoscută în oraş, dar şi în ţară, pentru că este preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară. Imaginea de om de afaceri capabil şi sprijinul oferit de USL fac din Maria Grapini un candidat de luat în seamă la alegerile parlamentare.

Cele mai crâncene lupte din ţară

ALBA

FOLCLORISTUL ŞI FOSTUL PREFECT

În Colegiul 3 Camera Deputaţilor Cugir - Zlatna se vor „duela" fostul prefect Dan Simedru, candidat USL din partea PNL, şi interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea (PDL), care reprezintă ARD. Simedru a renunţat la conducerea Prefecturii pentru a candida în acest colegiu şi este originar din Cugir, ceea ce îi poate oferi o şansă în plus. Fulea se bazează pe notorietatea sa.


ARAD

PASTORUL ŞI POLIŢISTUL

Colegiul 2 Camera Deputaţilor are un duel perfect: Lia Ardelean USL (PC) şi Claudia Boghicevici ARD (PDL). Lia Ardelean a fost deputat în legislatura 2004-2008 şi candidat din partea USL pentru Primăria Arad. Acum este consilier municipal. Claudia Boghicevici a fost ministru al Muncii în vremea Guvernului Ungureanu. În momentul de faţă este deputat. Cele două luptă pentru un mandat de deputat în Colegiul numărul 2 din municipiul Arad. La Colegiul 3 Senat candidează Dorel Popa USL (PSD) şi Constantin Traian Igaş ARD (PDL). Dorel Popa este pastorul unei comunităţi neoprotestante din Arad. Acesta a fost primar al municipiului Arad în perioada 2000-2004 şi se bazează pe voturile enoriaşilor. În PSD a deţinut funcţia de preşedinte al filialei în perioada în care a fost primar. Constantin Traian Igaş este actualmente senator şi a fost, în vremea Guvernului Boc, ministru al Administraţiei şi Internelor.

BACĂU

OTV-ISTUL ŞI FOSTUL MINISTRU

Luptă strânsă în Bacău, pentru Colegiul 3 la Camera Deputaţilor. Gabriel Berca (PDL), fostul secretar general al Guvernului devenit mai apoi ministrul Administraţiei şi Internelor, îl are ca adversar pe realizatorul de emisiuni la OTV Florin Condurăţeanu (PP-DD). În acelaşi colegiu mai candidează şi consilierul judeţean Lucian Ciubotaru (PNL), soţul Gabrielei Ciubotaru, anchetată de DNA că ar fi primit ilegal fonduri europene nerambursabile.

BOTOŞANI

CANDIDAŢI CU FUSTĂ

Despre Colegiu 3 Săveni Camera Deputaţilor se poate spune fără nicio reţinere că este preferatul femeilor candidat, atât timp cât pentru un fotoliu de deputat se bat trei doamne extrem de influente în zonă. Cele mai puternice formaţiuni politice, USL, ARD şi PP-DD şi-au desemnat pe acest colegiu candidaţi femei în speranţa că vor avea şanse reale de a obţine majoritatea voturilor pentru un mandat de deputat. Astfel, din partea USL candidează Roxana Anuşca, care nu este alta decât concubina preşedintelului Consiliului Judeţean, de loc din acest colegiu. Anuşca va trebui să se bată cu fosta şefă a Loteriei Naţionale, Liliana Mincă, candidat din partea PP-DD. Pentru acelaşi mandat mai candidează şi Mirela Saucă din partea ARD, o cunoscută profesoară de chimie şi patrona singurului laborator de analize medicale din oraşul Săveni.

BRAŞOV

FINANŢISTUL ŞI FOSTUL PREMIER

La Braşov există trei colegii, două la deputaţi şi unul la senatori, în care duelurile vor fi „pe bune" Pentru Senat, în Colegiul 3, zona Şchei - Răcădău se vor lupta Nicolae Vlad Popa (PD-L) şi Ioan Ghişe (PNL), doi politicieni cu vechime. Nicolae Vlad Popa este un renumit avocat. A fost senator, iar acum este europarlamentar. Ioan Ghişe, actual senator şi de două ori primar al Braşovului, se bucură de o notorietate sporită, după ce a protestat zile în şir ca Traian Băsescu să-şi dea demisia. La Camera Deputaţilor se va da o luptă interesantă între Gheorghe Ialomiţianu (PDL), fost ministru al Finanţelor, şi Petre Roman (PNL), în Colegiul 8 Bartolomeu-Tractorul.

CLUJ

SINDICALISTUL ŞI FINUL LUI BOC

Cele mai interesante dueluri se duc în colegiul I Senat şi colegiul I Camera Deputaţilor. La Senat, Alin Tişe (PDL, foto stânga) - fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi finul lui Emil Boc - se duelează cu Mircia Giurgiu - (USL - PSD, foto dreapta). În 2008, Giurgiu a fost ales deputat pe listele PDL, partid din care a fost exclus în martie 2011, de atunci activând ca independent. La Colegiul I Camera Deputaţilor, Adrian Papahagi (PDL) se luptă cu Adrian Oros. Papahagi este filolog şi eseist român, fiul criticului literar Marian Papahagi, şi se bucură de simpatia clujenilor. Contracandidatul său, Adrian Oros (USL), este tot cadru universitar, prodecan la USAMV, dar are un atu în plus: este protejatul lui Marius Nicoară - preşedintele PNL Cluj şi fost preşedinte de Consiliu Judeţean.

CONSTANŢA

DOAMNA MITREA ŞI PROFESORUL

Remus Cernea (PSD/USL), consilierul lui Victor Ponta, se înfruntă cu fostul prefect Dănuţ Culeţu (PFC/ARD) la Colegiul 9 pentru Camera Deputaţilor. La Colegiul 8, deputatul Manuela Mitrea (PSD/USL), soţia lui Miron Mitrea, îl are ca adversar pe reputatul profesor de matematică Gheorghe Andrei (PNŢCD/ARD). La Colegiul 5, fostul primar al Mangaliei, deputatul Zanfir Iorguş (PDL/ARD), se luptă cu un fost candidat la Primăria Constanţa, Victor Manea (PNL/USL).

DÂMBOVIŢA

ROVANA A MERS LA PUCIOASA

La Dâmboviţa, Florin Popescu PDL (ARD) se duelează cu Ion Pârgaru - profesor universitar, doctor în economie şi membru PNL (USL). Popescu este preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa în perioada 2008-2012. Este cunoscut ca un protejat al Elenei Udrea, care a alocat fonduri mari pentru turism în judeţul Dâmboviţa. În Colegiul Pucioasa, Rovana Plumb, ministrul Mediului, se luptă cu Sorin Ion, un profesor cu notorietate, fost inspector general. Rovana Plumb este susţinută de prefectul judeţului, iar Sorin Ion de cadrele didactice.

DOLJ

SOLOMON REVINE

Antonie Solomon, fostul primar al Băniei, candidează din partea PP-DD la Senat pe Colegiul 1 Craiova. Contracandidatul lui pe acelaşi colegiu şi tot la Senat din partea ARD este nimeni altul decât Mărinică Dincă, fostul viceprimar al oraşului. Cei doi s-au mai duelat şi în luna iulie, când au candidat pentru funcţia de edil-şef al urbei. Amândoi au pierdut alegerile în faţa Liei Olguţa Vasilescu.

IAŞI

EUROPARLAMENTARUL ŞI DIPLOMATUL

În Copou, cartierul intelectualilor şi al pensionarilor în Iaşi, se duelează Mihaela Popa (USL) şi Teodor Baconschi (PDL). Popa, actual europarlamentar, a căpătat notorietate naţională când a dezertat din PDL către PNL, într-un moment critic, votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc. În plus, este unul dintre personajele care apar în „stenogramele Blejnar". Contracandidatul, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe în Guvernul Boc, a aterizat recent la Iaşi, şi-a făcut viză de flotant şi încearcă să-şi facă o agendă de campanie din mers. Din acest motiv, este văzut cu reticenţă de alegători. Imaginea de intelectual ar putea să motiveze o bună parte din electorat să-i dea votul.

MEHEDINŢI

BĂTĂLIE ÎNTRE MINISTERIABILI

Pentru Colegiul 1 Camera Deputaţilor se luptă Mihai Stănişoară din partea ARD şi Rodin Traicu, din partea USL (PSD). Stănişoară, prim-vicepreşedinte PDL, este senator pe acest colegiu şi a fost perceput de severineni ca unul dintre cei care prin lobby ministerial a reuşit să aducă fonduri importante în municipiu. Rodin Traicu a fost primul director al RAAN, iar acum deţine funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei.

OLT

DUELUL SUBPREFECŢILOR

Doi foşti reprezentanţi ai Guvernului în judeţul Olt se luptă pentru Colegiul 4, Camera Deputaţilor. Este vorba despre Jenel Copilău (PP-DD), fost subprefect în perioada aprilie 2011 - mai 2012, şi Virgil Delureanu, membru PSD/USL, care i-a succedat pe aceeaşi funcţie oficială între lunile mai-octombrie 2012. Delureanu (49 de ani) este membru vechi al PSD (respectiv USL) şi un „soldat" fidel al partidului pe care nu l-a părăsit de la înscriere - în 1996, fiind printre puţinii politicieni din judeţ care nu şi-au schimbat culoarea politică. Jenel Copilău (58 de ani) a avut o carieră „colorată". Din postura de şef de sală la un restaurant, a ajuns la un moment dat director general al fostei Regii Judeţene de Drumuri Oltdrum SA, apoi senator, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean între 2000-2004. Ca politician, acesta a schimbat mai multe partide, de la PRM, Partidul Popular, PNL, PSD, UNPR şi, acum, PP-DD.

SIBIU

ARTISTUL STICLAR ŞI SUPERDEPUTATUL

Lupta în Colegiul 1 Camera Deputaţilor Sibiu se anunţă extrem de interesantă. Pe de o parte, USL aruncă în luptă un candidat nou, omul de afaceri Ion Tămâian, artist sticlar renumit în întreaga lume pentru creaţiile sale unicat şi proprietar al unei fabrici de profil, ales în vară consilier local pe listele USL la Sibiu. Acesta îl va înfrunta pe Cornel Ştirbeţ, deputat care intră în cursă pentru cel de-al patrulea mandat şi care este şi preşedintele organizaţiei municipale a PDL. Extrem de interesantă va fi şi lupta în Colegiul 1 Senat, respectiv zona municipiului Sibiu. Din partea Alianţei România Dreaptă va candida aici Ion Ariton, fost ministru al Economiei. Acesta se va duela cu un candidat impus de la centru de USL, Sorin Ilieşiu, scenarist şi regizor de film-documentar.

SUCEAVA

FLUTUR SE BATE CU DOCTORUL

După ce în iunie a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur (foto stânga), va lupta acum pentru un mandat de senator, iar un eşec ar echivala cu un dezastru. Flutur va candida în Colegiul 2 Senat Suceava, iar principalul său contracandidat vine de la USL. Este vorba de medicul Tiberius Brădăţan (foto dreapta), purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, şi care deţine şi funcţia de consilier local în municipiul Suceava. Brădăţan se bucură de o notorietate similară cu cea a lui Tudor Ciuhodaru, înainte ca acesta să candideze la Camera Deputaţilor, prin prisma imaginii spitalului şi a situaţiilor de urgenţă. ; Reţeaua de corespondenţi „Adevărul"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite