Aderarea la UE - incerta, integratorii - cata frunza si iarba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In contrast cu realizarile submediocre ale autoritatilor de la Bucuresti pe relatia cu Uniunea Europeana, care plaseaza Romania la coada cozilor integrarii, printre structurile administrative centrale

In contrast cu realizarile submediocre ale autoritatilor de la Bucuresti pe relatia cu Uniunea Europeana, care plaseaza Romania la coada cozilor integrarii, printre structurile administrative centrale si locale a inflorit o birocratie stufoasa, investita cu atributii "comunitare". Eurobirocratia s-a extins atat de mult, incat sunt putini oameni in puterea executiva in stare sa recite pe de rost puzderia de structuri care o compun. Mai mult, nici o institutie nu a fost, pana acum, in stare sa realizeze o evidenta exacta a numarului de functionari si factori decizionali implicati in problema integrarii.
Trei faruri calauzitoare: Talpes, Ponta si Farcas
La comanda eurobirocratiei se afla, mai nou, doua nume grele: proaspat numitul vicepremier (ministru de stat) Ioan Talpes, insarcinat cu supravegherea negocierilor de aderare la UE, si junele Victor Ponta, transferat cu tot cu fostul Corp de Control al Guvernului la munca de coordonare a asimilarii aquis-ului (legislatia comunitara). Urmeaza Ministerul Integrarii Europene, o structura bicefala, condusa de ministrul Alexandru Farcas si de negociatorul-sef pentru integrare, Vasile Puscas. Mic la infiintare, atunci cand era pastorit de doamna de trista amintire Hildegard Puwak, ministerul s-a umflat considerabil in ultimul an: de la 130 de functionari, a ajuns, astazi, sa plateasca de la buget vreo 800-1000. La randul lor, majoritatea celorlalte ministere poseda in organigrame functii de secretar de stat cu atributii in materie de integrare europeana (legislatie sau gestionarea fondurilor primite de la UE), fiecare avand in subordine functionari de specialitate.
2.000 de nou-angajati fac temele pentru Agricultura
Un exemplu socant privind folosirea abuziva a temei integrarii l-a oferit, saptamana trecuta, Ministerul Agriculturii. Sub pretextul ca este nevoie de mai multi oameni care sa faca temele Romaniei la unul din cele mai grele capitole de negociere cu UE, ministerul lui Ilie Sarbu si-a umflat schema cu 1981 de posturi. Mai jos pe scara ierarhiei administrative se afla prefectii sub care lucreaza, de asemenea, cate doi-trei responsabili pe probleme de integrare. Consiliile judetene au, si ele, oameni platiti pentru a se ocupa de asimilarea fondurilor europene prin care se finanteaza proiecte de interes local.
Marimile locale impart euroii
Increngatura birocratica de la nivel national si local este completata de tot soiul de comitete si comitii mixte, guvernamentale si non-guvernamentale. La nivel central, sub obladuirea Ministerului Integrarii, functioneaza Consiliul Consultativ pentru Negocierile de Aderare, format din 81 de persoane - reprezentanti ai autoritatilor publice, ai patronatelor si sindicatelor, academicieni, specialisti si componenti ai societatii civile - precum si Comitetul de Transparenta, in care ONG-urile sunt invitate sa monitorizeze cheltuirea fondurilor comunitare. In teritoriu, impartirea pe regiuni de dezvoltare a impus constituirea unor comitete formate din marimi ale consiliilor locale si judetene din zonele cu pricina. Peste toate acestea, anul trecut, Executivul a emis o ordonanta de urgenta prin care infiinta un corp de 500 de euroconsilieri, integrati in schema MIE. Tineri, absolventi de studii superioare, acestia muncesc efectiv la 15 ministere si la Secretariatul General al Guvernului, precum si la prefecturi. Pana acum, din mai 2003, au fost angajati 384 de sfatuitori in probleme de integrare - 352 la "centru" si 32 in teritoriu. In fine, cele trei programe prin care se pompeaza bani de la UE in Romania, Phare (pentru industrie), Sapard (pentru agricultura) si Ispa (pentru infrastructura), sunt coordonate si gestionate de agentii guvernamentale, de structuri si parastructuri ministeriale si interministeriale, al caror inventar nu poate fi intocmit decat ajutandu-te de antinevralgice si algocalmine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite