ActiveWatch: Ponta apare cel mai des la televizor și e adesea pus pe ceartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu numai că premierul este cel mai vizibil politician la posturile TV, dar este și cel mai certăreț dintre ei, arată o analiză a Agenției de Monitorizare a Presei ActiveWatch realizată pe perioada celor două campanii electorale din acest an. Organizația atrage atenția asupra încălcării în mod repetat a deontologiei jurnalistice de către televiziunile trustului Intact.

Pe măsură ce situația politică din țara a devenit mai tensionată, numărul situațiilor conflictuale mediatizate a crescut de la 445, în perioada post-electorală, la 482 în campania pentru referendum. Numărul situațiilor conflictuale prezentate au scăzut dramatic după referendum, ActiveWatch sesizând doar 165 de asemenea cazuri în emisiile celor cinci televiziuni.

Ponta, cel mai vizibil la TV și cel mai certăreț politician

Agenția de Monitorizare a Presei a realizat și un top al figurilor politice mediatizate de televiziunile analizate. Deloc surprinzător, premierul Victor Ponta se află în vârful ierarhiei cu 850 de apariții TV în doar trei luni. Este urmat îndeaproape de Traian Băsescu (672) și Crin Antonescu (328). În ceea ce privește topul aparițiilor live, premierul este detronat de colegul său de coaliție, președintele PNL Crin Antonescu (40 apariții live).

Din studiul ActiveWatch reiese că Antena 3 conduce detașat în clasamentul tendențiozității negative față de politicieni. Fără îndoială, cele mai multe apreciere negative l-au avut ca țintă pe președinte (123 dintr-un total de 155). La polul opus, de cele mai multe aprecieri pozitive s-au bucurat Victor Ponta, Crin Antonescu și Adrian Năstase. Cele mai multe aprecieri au venit din partea jurnaliștilor Antena 3.

Victor Ponta a inițiat 79 de conflicte pe scena politică în perioada monitorizată, fiind urmat de Traian Băsescu și Crin Antonescu, cu 26, respectiv 23 de conflicte inițiate. Băsescu a fost ținta celor mai multor atacuri politice (153) și a întreținut starea de conflict oferind o replică în aproape 50% dintre cazuri.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, Realitatea Tv și Antena 3 au găzduit cele mai multe dezbateri, spre deosebire de TVR 1 care a organizat doar patru.

Antenele nu respectă dreptul la imagine și nu acordă dreptul la replică

Televiziunile trustului Intact au încălcat de cele mai multe ori dreptul la imagine și prezumția de nevinovăție ale unei persoane. De asemenea, Antena 1 și Antena 3 au eșuat să prezinte ambele puncte de vedere ale actorilor implicați, încălcând astfel unul dintre cele mai de preț principii ale jurnalismului.

Realitatea TV este cel mai obiectv și echidistant post TV, mai reiese din analiza ActiveWatch.

Agenția de Monitorizare a Presei a realizat cercetarea în perioada 11 mai - 10 august, urmărind principalele jurnale de știri și dezbaterile organizate de jurnaliștii posturilor Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea Tv și TVR 1.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite